Monday, June 28, 2010

tabiat

ingat time dia tido bley kite rilek2..tp takkkkkk la..
salah satu tabiat dia bl tido..tp kes ni bl dia tdo lam buai je..
ekceli awg dondeng ni klu nk tido..dia nk pegang kain lampin dia sdiri..
ralik main, duk pintal2 smpai tertido..alih2 bl aku jenguk
tgk kain lampin dah tutup muka, dgn tgn tindih tas hidung,
cpt2 aku tarik..pastu dgr la nafas cm termengah2 ..haishhh
ske wat saspen ke ibu tao budak bertuah neh..
tgn tu nakkkk jugak tekup tas idung, penyek pun penyek la..
slesa gamaknye?? aku gak la yg risau..kot2 tertutup idung..
susah nk brnafas ke..kot2 la..kite ni ske fikir negatif ehh??
mmg slalu kena monitor la time dia tido..agak2 cm lame skit
aku akan alihkan tgn tu..kejap lg dia taruk smula kat stu..
lame skit kena alihkan..huhu tu je rutin time dia tido lam buai..
xley leka sgt la..jap2 kena ushar..tp awg dondeng tdo lam buai siang hari je..
mlm tdo tas katel, xrisau sgt..coz bl tdo tas katel..
tgn tu depa je kiri kanan..luas la katekan..x cam dlm buai..huhu

anak korg ade x kes cmni?? meh share2 citer :p

Friday, June 25, 2010

rambut gugur disebabkan air liur??

betul ke org2 tua cakap kalau anak dah start nyembur2 air liur,
rmbut kita akan gugur??
ade org ckp sbb air liur tu cam asid la ape la..
aku cam xpercaya sume tu..
sebabnye, pompuan klu dah bersalin, hormon2 brcampur aduk da..
itu sebabla abes gugur rmbut2 ni..haha eyyhh ye ke x? :p

ada skali tu, kat rumah mil la ni, tgh main2 ngn awg dondeng,
skali kena sembur daa..trus mil tanye

"haa..rambut gugur x lg??"

aku tanye "awat??"

" ye laa..kalau ank dah start sembur2 air liur tu..rmbut gugur la nanti"

"owhh mak..xyah suruh dia sembur, mmg dah gugur dgn banyaknyeeeeee start2 lps bersalin ni..
haishhh srabut btl, nanti nk tanye abg, kalau dia kasik, kite nk gunting la"

ok..lps dpt lampu ijau..trus jln..kasik pendek betul2 ha..
skrg rmbut aku same pendek ngn rmbut laki aku..ke rmbut aku lg pendek dr rmbut dia??
haha lntak la..yg pasti.. mmg syiokk gler rmbut pndek ni..
xyah sikat2 da..pakai jari je..xsyampoo pun xpe, xde kusut2 pom :p
bl bgn mlm2 time nk bf bby tu, xde la trkial2 cari getah rmbut nk ikat
rmbut gerbang cm antu ni..hummm...sgt kemas, ai laik! :p

konon nk tayang rmbut la ni..haha ade nmpak ka??
klu dpt buat botak cam awg dondeng ni lg bes kot??
:p



Thursday, June 24, 2010

dia datang~

sekarang, saye tidak risau lagi~ *petikan dr iklan ape ni eyh??*
:p

yerr..mmg xrisau dah la.. kalau x, asal jumpe sume org yg dah branak je aku nk tanye

"ehh ko dlu pas brsalin bile plak period?? apsal aku dah nk msk 4 bln xdtg2 lg ni??"

hehe, wlaupun ramai yg ckp..xpe..normal la tu lmbat sket..
tp slagi xdtg slagi tu aku debor, haha mane la tao kan tetibe dah tersangkut, heee :p

owhh bt mase ni tade nk merancang pe2 lg..
pd sesape yg dah pernah amek cucuk tuk perncang tu,
bley bgtau x misi tu cucuk tang mane?? klu lengan je aku xkesah..
klu lain dr tempat tu..xpe la..terima kasih :p


bila dah dtg tu..mud bunga2 sket la hari ni..
agak ke pinkisan *ape punye bahase ni??* laa..

owhh awak nmpak pink!!

p/s: ehh blog ni org pompuan je yg lalu lalang ehh?? slumber badak je wat entry gni..haha

Wednesday, June 23, 2010

nebes sekejap..

last week mil ade bgtau aku dia nkg cabut gg..
pergi ngn fil..so dia nk bwk awg dondeng skali la..coz xde org kt umah,
time cabut gg fil la tlg monitor awg dondeng..

skali aku cam berminat gak nk ikot sbb cam da lame xservice je gg aku ni, :p
last g service ms awal2 ngndung dlu..
so, fil xjd ikotla dah aku ade kn..
maka pg2 nan bute lg kami pun berpergian la ke klinik tu 3branak ni..
hehe awg dondeng la ksiannye, bru bgn tido, xnyempat2 mandi trus kene usung kesana..
dah la sejuk gler kat klinik tu.. seb bek ibu awal2 da standby simut..

taruk dia dlm stroller je..elok je duk ctu main sorg2..
tp time lapo..gelepor gak ibu ni nk cari port yg trsorok sket coz nk bf,
padahal ade je bwk susu, tp tetap gak nk bg yg fresh dr ladang..hehe

dah kenyang pun still nk nyonyot itu jari..haishh

2-2tgn nk sumbat..humm

owhh ekceli nk citer psl no giliran, ye la..dah aku ngn mil pun nk g service, sape lak yg nk jg mamat ni kan? so masa nk daftar tu aku pesan kat misi tu tlg kasik no aku ngn mil jauh2 sket coz xnk brtembung, kan mane lak nk campak awg dondeng klu 2-2 msuk jumpe doc..hehe. so dia kasik no aku dlu..selang bape org bru no mil.. lepak2 punye lepak smpai la no aku..g service pe2 patot, kejap je..kuar je tgk mil dah xde..aik?? mane pulak org tua ni..dah la stroller tggl kat kusi menunggu, tp owner stroller tadek pun, mane perginye?? tgk2 kat no angka giliran kat pintu no mil..maknenye mil dah kene pggil td, tp msuk blk lain.. sooooo?? awg dondengnye manerrr?? uishh xsenang duduk dah time ni.. jap kiri jap kanan..xtao nkg mane.. nk tanye sape2 ade nmpak ank saye x?? td ade dlm stroller.. haaaa..takottt wehh ! tp misi yg kat kaunter pndaftaran tu prasan aku ni gelisah skali kot..dia pggil..

kak..cari anak yer??

ha ahh..

ada..td mak akak kene pggil da.. dia xnak lg msuk sbb akak xkuar lg..
tp sy yg nak tlg jaga ank akak..tu dia masuk.. ehh kejap yer..

misi tu masuk smula ..pastu kuar blk bwk awg dondeng smbil gelak2.. oowhh rupenye dia letak ank aku lam bilik misi2 tu kot.. leganye lahai.. seb bek la awg dondeng xmeragam lsg duduk ngn org yg dia xkenal.. huhu..

papepun, terima ksh sgt2 kat misi poliklinik tu yg sudi jg awg dondeng wlaupun skejap..kerjasama anda amat sy hargai... *eceyyy..mcm ayat dlm surat rasmi lak :p*

Monday, June 21, 2010

Ku petik bintang.. bintang..

abes kuat pegang itu batang, takot ibu rampas blk :p

"slurpp...ermmm..dap gak eh ibu"

:p
haha candid je neh..xdenye aku nk ajar budak bsr ni dh mkn ceklat :p
hr tu je tgk dia duk isap jari sgt, walhal jari tu ape ade?? xde rase pe2..tawar je..
aku bg la dia rase ceklat ni..manis2 gtu..cam kerut2 gak dahi..apekah??
:p

pengakhiran entry ni disertakan gmbr awg dondeng ni tgh gelak coz dipermainankan ibunye,
sekian :p


Friday, June 18, 2010

gelak mengiau..

owhh lamenye xupdate blog..
tu la..bz sgt hr2 duk ushar blog on9 sopim..
awg dondeng punye psl la ni..hihi
*salahkan ank..padahal diri sdiri xreti tahan nafsu boros :p*

byk mende nk citer..tp kesuntukan waktu lak..
hr ni kan jumaat..so kol 12lebey da standby je nk cabut awal..hehe

layankan je la dulu vid ni..
mmg penggeli skit mamat ni sorg..
pntang gletek sket..ngekek gelak..
dah tu siap cakar muke org lg..
padanla ujung2 gelak tu ade bunyi cam kucing..
:p

video


Friday, June 11, 2010

Sedikit kemushkilan..

minta pendapatan korg eh.. :p

bg yg pernah brsalin la..yg xbrsalin pun kot2 kalau tao psl mende ni, bley gak inform me yep...

actly.. lps abes drh nifas.. bila plak korg2 dtg period ehh??

aku ni tertggu2 la..mane la hai mende alah ni xkuar2 lg..risau gak..haha sbb akak aku ckp dia dlu 2bulan je trus dtg period smula..tp sbb dia xbf pun ank dia..sbb tu cpt skit org kate... aku ni..ase2nye lepas abes pntang aku still ade drh nifas lg.. lebey kurang hr ke 50 bru abes... so smpai lening xmuncul2 lg.. awang dondeng dah 3bulan da pun.. humm..

pernah tanya mil..dia dlu cmne, dia ckp ade yg 2bulan je free..pastu trus dtg..ade smpai 6bulan.. aiseyy.. bru ni g klinik lupe nk tanye doc psl mslh ni... tp cam risau lak aku..kang die ckp..ok meh la kite buat paps smear.. err gane?? haha.. lg 1 nk tanye..korg2 dah g cek paps smear kah?? ngeeee.. :p

Thursday, June 10, 2010

hep ! tgk saye neh..

awang dondeng dah blh meniarap.. syabas ank ibu ! hehe.. mcm xpercaya je.. cukup2 umur dia 3bulan.. secara otomatiknye bley meniarap dgn sndirinye,..

actly slama ni dah byk kali prcubaan dia nk meniarap..tp smpai mengiring je..xlepas coz montot berat sgt, so..posisi yg digemari skrg adlh mengiring.. kalau letak tas tilam/lantai comfirm die akan mengiring, dlm keadaan mghayunkan kaki ngn kepala utk meniarap, tp xlepas.. aku ngn laki aku ni sibuk la duk tolak2 punggung dia nk tlg bg dia meniarap.. skali kena sound ngn FIL daa.. dia ckp jgn tolong, biarkan awg dondeng tu usaha sdiri, kalau dia dah biase dgn pertolongan kita, lps ni dia malas nk berusaha sdiri..so biarkan je la..huhu sedey xdpt nk hulurkan prtolongan kat ank sdiri, tp pikir2 betul gak ape fil tu ckp :p

Stiap kali tgk dia mengiring, kami akan support dgn kata2 smangat je la, smpai gamat la 1rumah dgr sorakan kami ni..huhu tp gitu je la jugak..duk hayun2 xjatuh2, kadang2 ade gak aku curik2 tolak dia..hehe bila dah jatuh n meniarap tu, tgn lak tertindih di bdn, so kena tlg lg part tu.. haishhh..

Ahad lepas, blk dr jln2 n sopim, smpai je rumah trus aku letak dia atas tilam dlm bilik dlu coz nk angkat brg2 lam kete, lame gak la duk punggah brg ngn laki aku ni, bila nak masuk bilik blk.. tgk die dah steady je meniarap.. melompat gak la aku time tu..sukerrrrrrrr..hihi :p

tp trkilan gak la..sbb 1st time dia meniarap bukan berlaku depan2 mata aku..ishkk.. so aku xley tgk cmne dia kerja keras tuk tolak punggung dia smpai bley meniarap n betulkan tgn dia..hummm mushkil pun ade.. tp xape la..asalkan 1step dah berjaya...so step seterusnye, merangkak plak..owhh cam lmbat je lg eyh?? hee :p


cak !!

p/s: blog ni lame xupdate coz ibu sy sibuk ngecat rumah ni..seeee..tantek takkk??? :p

Friday, June 4, 2010

awatla si awang dondeng neh??

2,3 mggu ni cam ada mslh je ngn sistem penghadaman dia la.. (wah ayat xbley blah :p).. kalau dulu hari2 poo2, xpun selang sehari dua cmtu.. tp sejak akhir2 ni, smggu skali baru dia poo poo.. bila tanya org2 yg dah brpengalaman, msg2 ckp ni perkara biasa klu kita bf, so xperlu risau.. ok sedap la kejap ati aku ni, bila tanya doc pun, dia ckp klu baby xmeragam, xkembung/keras perot, xde mslh.. ye la.. tp aku ni duk la pikir, mana la dia simpan stok smpai smggu tu?? tgk cam rilek je..

Yg jd mslhnya..bila time dia poo2 lps smggu xpoo2 tu, cam keras sket la awal2 tu, so mula la nanges2 manja.. tu yg aku xske dgr, cam sakit je nengoknye, dah la aku ni sensitip sket bila tgk dia nangis, (rasanya bukan aku sorg je ade prasaan cmni bila dh brgelar ibu ni) mula lah nk nanges same.. adoi la.. doc pesan kalau budak tu poo2 keras & sakit nanti dia nk kasik ubat tuk cairkan poo2 dia tu, tp aku lak cam xnak la guna2 ubat ni, kalau boleh biarla natural gtu.. bila bgtau kat mil.. dia ckp nk bg air buah blend je kat ank aku ni.. epal ijau rasanya..dr sehari ke sehari fil aku ni asek terlupa je nk beli epal ijau tu, yg aku ni plak mmg sengaja buat2 lupe sbb aku cam was2, boley ke perot budak sebesar tu terima air buah yg ala2 masam gtu??

Ada sape2 yg mengalami mslh cam aku x?? atau ada petua2 lain? kalau nak ckp effect dr aku, rasanya dah byk minum air kosong hr2.. hummm..

Related Posts with Thumbnails