Thursday, June 28, 2012

Kenangan



nampak x benjolan tu? hehe ni gmbar ms beberapa jam lps kejadian, kaki xbengkak, tp naik benjolan 2bj, mcm ade tulang nak tersembul gtu, waaaaaaaaaa :p


 g jumpa bomoh patah, dia balut cmni, dlm ms 3hr bukak dh surut benjolan tu, tp lps bukak je balutan, kaki membengkak mcm kaki gajah dah, hehehe pastu lebam2 seluruh kaki tu, celah2 jari, tapak kaki semua kesan lebam, mcm hancur teruk 1 tapak kaki ni, huhuhu, now mcm nk ok dah, Alhmdulillah, cume still trhencut, xpe xpe, kenangan semua ni kan?? hehe
 

Wednesday, June 27, 2012

WW - #projekBaking 2

 cream puff

 pavlova

 bluberry cheesetart mini


 kek keramel pelangi

pavlova

Tuesday, June 26, 2012

Belum sembuh sepenuhnya, dah crack semula T_T

Sabtu lepas, MIka ade detim ngn kak caca, mummy caca, adam & cik Ja ^__^

Sampai je ECM, parking semua dh full luar dlm ats bawah, huhuhu puas la musing2 area situ nk cari parking, tup2 dpt depan manjaku tu, giler jauh kann, naseb dh standby awal2 bwk buggy mika, sbb aku mmg xboley nk dukung dia sgt, kalau lepaskan pun lg hazab, sbb aku xley nk berlari kejar dia lg dgn keadaan kaki skrg ni T__T

Msuk ecm,trus la cari port mkn,sbb penat berjalan dr parking ni kan, hahaha, masuk Johny Steamboat, mmg pd awalnye mcm xkonfident je nk bwk mika kuar ni, nak2 kuar mkn, dlm mall plak tu,takot xblh nk handle,xboley nk kejar kalau tiba2 dia nk tawaf 1 mall tu,tp pikirkan kalau aku kuar sorg2 bersukaria mkn2 kt luar tanpa bwk anak, dh mcm selfish plak kan, so..belasah je la, part awal2 nk mkn pun dh mncabar, naseb la geng, Ayen tu pun boley tahan gak melayan kerenah ank bujang dia, hahaha sama2 tgh melasak, mmg haru la kejap masing2 nk mkn, ade sorg lg geng, cikJa belom kawen, hanya mampu geleng kepala je la nengok gelagat 2org member dia yg berstatus mak mak ni, kehh ^__^

Makan semulot dua, mika dh terlepas kuar nak jogging keliling mall katenye, hazabbbb aku nk ngejornye dgn kaki hencut2 weh, mcm2 cara nak pujuk dia bg dia, upah beli belon, ajak g smbung mkn balik, duduk diam 5minit, kang berlari kuar plak, upah beli mainan plak..masuk makan smula, sat g dia berlari2 kuar lg, huwaaaaaaaaaa..part paling ngeri, bila dia berlari g msuk kdai2 coklat mainan semua, dgn slumber kuar dr kedai tu penuh dh kt tgn, waaaaaa...so dlm kelam kabut ngn mika tu, smpai xsedar aku TER-lari-lari skit, dan effectnye, aku trase mcm crack smula je kaki tu :( serius sblm ni sakit2 biasa je boley lg jalan, tp lepas kejar mika tu, tetibe berjalan trase mcm tulang berlaga, kelekuk klekukkk je rasa, T___T *mlm tu kaki membengkak semula larrr,xsure sbb berlari or minum air batu hr tu :p*



Siap mkn, teman mummy caca nk bli kasut, baju, belanja baju kt ibu mika selai lg, mihmihmih ^__^, owhh yg td tu belanja mkn sempena bufday ibu mika baru2 ni tu, terharu mak noks *_^ tenkiu ailebiu..

Alang2 citer psl kaki tu, sat ai nk upload gmbar kaki buruks plak, next entry, daaaaa~

Friday, June 22, 2012

Tak boleh pijak pasir pantai


Weekend lepas bwk mika main2 pantai, gara2 berminggu dah asik berkurung kt rumah sbb ibunya xboley nk brjalan mana, klu brjalan pun pusing2 bandar duk dlm kete je, drive thru gtu je la, so bila mcm boley menapak skit2 ni, ade hati nk jalan2 kt pantai kan dlm hencut2 tu, ekceli skrg ni aku berjalan still menongkat ats tumit kaki, xboley nk menapak betul2 dgn tapak tu lagi, sbb tengah2 bawah tapak kaki tu pun ade retak selain kat atas, makan masa nak sembuh.. huuuu~

Sampai pantai, konfiden je boley menapak mcm biase la gune tumit ngn tepi2 tapak kaki yg boley mijak tu, sekaliiii hazabnyeee...sakit gile dol! pasir kan if kite pijak kaki mcm tgelam, so xde maknenye nak menapak ngn tumit, sah2 kaki tgelam & tapak kaki mijak pasir pantai tu, bawah tapak kaki tu menekan pasir.. arghhhh xreti aku nk citer, hahahaha T__T

 Konon nak berdukung mcm mika ni gak.. tp, hahahhaha... PANGGGGG!!! 

 agaknya lama dh xmain pantai, mcm takot2 skit skrg, walhal dulu bukan main suke je dia..


 diajaknye berlari sepanjang pantai tu plakk..sbb sejuk main air.. 
hazabbbb, ibu surrender dlu nak T__T

 nung dihujung sana dah..aku mmg memerhati dr jauh je la..
xdpt nak ikot..huwaaaaaa sedihnye, cepatla sembuh wahai kaki ...

Sesekali mendapat

Fyi, yang xtahu,,blog lama xberupdet baru2 ni kes owner blog MC, alahh mc xsmpai seminggu pun, tp blog berminggu2 cuti, ahaks.. ekceli malang xberbau, trmasuk perangkap (kot) lubang depan office, tujuan utama nak g buang sampah je pun, tepi tong sampah tu ade byk papan2 buruk, playwood, ingatkan sampah terbuang la, so slumber je pijak, skali zapppppppppppp, daaaaaaaaa ~

Biasanya kt kaki2 lima kan ade penutup lubang yg besi tebal petak sebesar, *xreti nk anggarkan* tp kot org nak masuk dlm lubang tu mmg muat la bsr lubang tu.. so sebelum masuk lubang tu, of course la trpeleot dlu, dah terduduk diam lama dlm lubang tu, baru la dpt berfikir secara waras, td sedar xsedar je.. ahaks..

Bila dh tersedar kejap, baru la trase sakit, nak bgn xboley sbb kaki mcm xboley gerak lsg, amekaaaawwwwwww !! dipendekkan citer.. *malas nk menaip ler tuuu...:P

Dpt mc sendiri buat je, sbbnye mmg xg klinik?? y?? sorry jgn mare yer bg mereka2 yg jenuh menyarankan aku ke klinik tu, hehehe sbenarnye mmg dah syak kaki sure xpatah byk, retak tu berkemungkinan besar la, sbbnye, jam pertama kena, kaki xbengkak keseluruhan kaki, dia naik bonggolan bsr 2bj betul2 ats kaki, seram giloooo tgk time ni..then mlm tu mil&fil bwk g jumpe bomoh patah, pacik ni trkenal la area sni, lgpun laki aku dlu brape kali patah jatuh motor pun alhmdulillah mmg dgn pakcik ni je, sebab utama xg klinik/spital?? sah sah kena simen kannnnnn~ hahahaha 

So, dah masuk minggu ke 3 selasa lepas, kaki dh ok skit la, cume still bengkak lg, pacik tu ckp, retak makan masa gak la nak sembuh, aku plak makan lsg xberpantang, *org ckp, if retak kena jaga makan, pantang itu ini* sedangkan pantang bersalin pun acuh xacuh je, inikan pantang jatuh lobang, wahahhaha :P , tp minggu pertama kena tu, Tuhan saje yg tahu betapa sukarnye "patah kaki" ni, cmne la org yg xde kaki tp still xtive je sane sni tu, aku kaki sbelah xboley menapak tu pun, awal2 guna tongkat, tp sakit ketiak, campak tongkat, merangkak je senang, puas merangkak, mengesot, kot nak laju skit smpai, main ten ten, alah yang melompat gune sbelah kaki tu, hahahaha pengalaman semua tu, insaf la kejap T__T & smpai ke hari ni, sy still berjalan terhencut2, bertabahlaaaaa T__T

Thursday, June 21, 2012

Practice makes perfect (ii)

Sekarang ni, aku mcm addict dgn cheesetart, ekceli dulu pernah dah buat 2,3kali, pastu surrender gara2 malas nak ngetart part shell tu, mini kan, jenuh la 1 adunan tu dpt dlm 150pcs, makan jammmmmm nak siapkan, lgpun dlu oven kecik, so nk membakar berkali2, naik masak muke duk ngadap oven, sampaikan aku dah give up & letgo cup mini tart tu kat geng baking lain, yana ^__^ hehe

Ntah ape mimpi la tetiba, baru2 ni time aku sakit xbergerak lama tu, mmg stop la kejap segala #projekBaking kan, tp disebabkan aku xboley nak bergerak sgt, tp hati meronta2 nk bermain2 tepung, so decide nak ngetart, sbb buat tart ni,xpayah nak berdiri mix or kacau aduanan lama2, sambil2 nengok tv boley, smbil2 berlunjur kaki, berjam2 smpai abis citer ni, bersmbung citer lain, stop kejap, nak makan bagai, smbung ngetart balik, xde hal punye, ..

 
 Setelah sekian lama stop xtvt ngetart ni, akhirnye ini hasilnya keluaran semula, hiks ^_^.. 

Dan xsangka lak, ade yg berminat,, aku plak naik syiokkk, sebab stiap adunan yg buat, comfirm ade lebih, dpt gak merasa sama, if buat kek sbiji, bg customer, xdenye kite nak merasa ape, mcm rainbow cake, rasanya dh byk kali buat, tp aku bru mkn skali ms 1st time buat tuk bufday mika hr tu, sedey x? huhuhu tp cheesetart ni, tiap kali buat, comfirm ade habuan kat tukang buat ni jugak, naik lemakkk la kau  ^___^


 berkat tunjuk ajar tanpa jemu dr sifu kite Ann tu ^__^, 
makin buat makin naik syok dgn hasilnye..tenxs beb, lap yuu <3

 kite kasi cheese banyak2 gitu..




Alhmdulillah, makin lama makin jatuh cinta dgn xtvt ni, walaupun kdang2 xckup tido, hiks ^__^

Wednesday, June 20, 2012

WW - #projekBaking













Monday, June 4, 2012

Tinggal anak kat cinema sbb xde org nak jaga?

Hari Isnin, 2mggu yg lepas, haaaaa kau, dh nk msuk minggu ke3 bru kuar citer ni, hehe, mlm tu babah xkeje, so mcm mencari arah tujuan kemana nk pergi, dialah cadangkan nk tgk wayang, cubaan pertama bwk mika tgk midnigth, ekceli babah mika nak tgk citer chow kit, citer hape ntah aku xpenah tao plak, hahahha tp aku tringin nk tgk avengers, sbb ramai ckp best :)

Smpai sane, tgk chow kit xdibenarkan budak2 msuk, huhu, so pilih avengers la kan, owhh time ni dlm kol 930mlm gtu, xde org lansung weh, kiteorg ni menapak kt KOmpleks Teruntum, situ mmg xde org pun walaupun cinema baru, haha sadis kan, tp syiok ape xde org ni, cume yg mnjadi mslhnye, dia boley on citer tu/jual tiket minima 4org, so skrg baru 2org, aku ngn suami kan, mmg maksalahhhhhh la plakkk..nk cari mane lg 2org, skali nmpak ade kapel dtg, dia nk tgk citer chowkit, pun xley jual gak sbb kne min 4org, hahaha maka main tarik2 tali la kiteorg, aku ajak dia tgk evenggers, derang xnk sbb citer tu 2jam stengah,nk tgk citer chowkit, mslhnye kiteorg lak xley msk sbb xley bwk budak, dah tu puas kauntim2 ngn penjual tiket tu, nk bwk msk budak, bkn ade org pun, kami ber4 je pun, xkcau sape2 pun, tp org tu beria ria la sgtttttt nk patuh pd peraturan tmpat keje dia kan, sokayyyyyyyyyyyy T_T

Skali ade la sorg lg brader dtg brsama 3org anak dia, tp mcm trkial2 xtao nk tgk citer ape & tgh menunggu seseorg dtg, bru blh comfirmkan tgk citer ape,

 So kauntim2 kt kaunter, antara kapel + brader yg bwk anak 3org & laki aku..huhu

Rupanya brader yg bwk ank 3org tu dia xtengok, tp nak tinggal anak dia kt ctu sbb dia ade hal, tengahmlm ko ade kerja, so terpakse tinggal anak kat cinema??? ok xpe, xyah pertikaikan hal org, hehehhe, so abg tu setuju nak tgk avengers, maka kapel td surrender & blah, haha

Bila dah comfirm anak brader tu 3org, pastu aku & suami + mika, kira 5org la semua, nak bayar tiket tu, baru staff situ perasan now dah pukul 9.40, wayang start kol 9.45, dia cakap xsempat dah ni nak on, pulak dahhhhhhhhhh?? td masa awal2 nak beli tiket, ko xbg sbb xckup org, now dah ckup org ko ckp xboley plak sbb dah kesuntukan masa, masalahnye bukan ade org lain?? lantak la nak start wayang tu kol 10mlm pun apedehal, tp staff situ ckp xboleyyyyyyyyyyy..wayang tu mmg start kol 945, kalau betul ade org nk tgk, kol 930 td dia dah bukak, sbb sblm citer kan mcm2 iklan menyusul dlu, arrghhh byk songeh betulla, pum pam pum pam, bergaduh depan tu, hahahaha mmg kiteorg bengang dah ni, + brader yg nak tinggal anak tu pun terdesak sbb ade keje lain, last2 org cinema tu surrender & jual gak la tiket tu kt kiteorg, hehehe start lewat skit, xde hal la kan, 

Owh cerita psl anak2 brader tu td, brader tu mintak laki aku la pantau anak2 dia, sbb dalam kompleks tu sah2 dah xde org time abis wayang tu dlm kol 12.30 kan, tp dlm kol 12 cmtu dia dtg tunggu kt bawah, anak dia pun ade hset, so xde hal la..

Masuk sana, baru start citer dlm 20minit MIka dh tertido, sebelum tu jenuh gak la dia nk merayau dlm tu, sbb xde org kan, so xde hal sgt la nak lepas dia main naik turun tangga sekalipun, huhuhu.. dah tido tu, naik kebas gak la kaki aku duk meriba dia, hahaha dengan sejuk bekunya, dgn sound kuat, kalau boley nk suruh slowkan skit, anak aku tido ni! hahahahha..akhirnye berjaya gak tgk ke penghujung citer tu, hehe.. :p


Anak2 brade tu dlm lingkungan 8-11tahun cmtu, kuar je dr wayang, derang menonong je kuar, mcm dah biasa je, ok aku mmg syak derang dah biasa ni, tidak syak lg :)
Sampai kat lift, si adik perempuan nakg toilet, so kne tunggu tepi tu dlu, yg 2org ni sempat lg isi duit kt kerusi urut tu & rehat ctu kejap, aku ngn suami plak blur2, kite nak balik cepat, tp kne nunggu derang ni plak, mcm2 hal, lg 1, toilet tu jauh kt belakang, dgn keadaan dlm kompleks tgh2mlm buta yg sunyi xde org, ko berani nkg toilet sorg2 weh???? aku org upah rm100 pun aku xnk g, hahahhaha 

Memang nmpak sgt anak2 brader ni slalu kena tinggal sbb tgk sorg2 mcm dah biasa berdikari, so settle semua, turun bawah, smpai parking je, nmpak ade sbiji kete volvo lama tunggu dgn pintu terbukak kiri kanan, kat dlm ade sorg pempuan, agaknye mak budak tu kot, bila g dekat, baru nmpak brader td & say tenxs kt kami sbb tlg pantau anak2 dia td, hoho.. 1 pengalaman yg baru jumpa kot bg aku, maybe bg derang dah biasa buat cmtu, ade hal tghmlm, xde org nk jaga anak, then tinggalkan ank tgk cinema 2,3jam, dtg ambik balik, xpe la, masing2 punya pendirian kan, asalkan semuanya selamat dah, mcm dah jd cerpen entry kali ni,, ahdoii.. ok la! daaaaaaaaaaa~

Related Posts with Thumbnails