Hamboih nama kuih xagak2, hahahahha tp itulah yg aku nak bgtau, dah ler sedap, senang plak tu, sape2 yg xde mixer boley buat beskut ni yek, tp make sure ade oven la, xde oven pun boley hape, gune kekdah aku ms kecik2 dlu, kes xde oven tp gigih nk membakor kuih gak, gune periuk mak, masukkan pasir yg dh dibasuh & dikeringkan, letakkan besi alas then loyang yg kite nk bkr kuih tu, api serdehana, agak2 bape minit utk masa bkr kuih tu, siap. senang gilo eh? eh ehh ni bukan nk citer kekdah nk membakar zaman dulu kale, ni nk share resepi jep :p
Kat twitter aku dh share hr tu, Mas dah buat kan? org lain dh try blom? kehkeh
Resepi Semperit Susu
Bahan2 :
1 ketul buttercup(250g)
1/2 tin susu pekat manis
tepung jagung sbungkus (500g(-/+)
1 ketul buttercup(250g)
1/2 tin susu pekat manis
tepung jagung sbungkus (500g(-/+)
Pukul butter & susu pekat (if xde mixer gune je senduk kayu) then bila dh sebati, msukkan tepung sedikit demi sedikit, uli rata paling syok gune tgn sbb senang nak uli smpai jadi doh, agak2 dah cantik lembut doh tu, xperlu abiskan semua stok tepung tu, (boleh tambah pewarna if suka :).. terap, bakar dgn api 160c (api atas bawah) 20-25minit saje ikot oven masing2.
Siap, senang giler kan? sedap weh, aku jakun xpernah lak mkn semperit, xtao knape, tp bila war2kan, mcm ramai pulak yg hantu semperit ni, tp mmg logik la sbb sedap, dlm ms sehari aku boley abiskan semua, if rajen weekend ni nk buat lg, utk kudap2 kt office, ade la exercise mulot sehari harian ngadap pc ni kan, kohkoff :p
Ok selamat mencuba, zasssss~
mmg senang gilos...tp klo dh malas tu malas jugka...kahkahkah..
ReplyDeleteresepi gini klo wt time raye, open for jual tu mmg masyuk yer dop..boleh bt banyak sbb senang
kuih tepung semata gini mmg aku x minat. next pleaseeeee....hahahaha
ReplyDeletewaduh, semperit ni mmg fav azu. tingin nk buat tp oven lak xde..klo nk follow ikut cara dolu2 tu mmg xjadi2 la semperit buatan sendiri.nway dpt tgk pic pon jadilah..bila nk raya ni??
ReplyDeletehaha...kuih tepung ke?tp ibu ngandong ni pelik jgk tgk sume menda rasa nk mkn...nk try lah :)
ReplyDeleteaku x pernah suka semperit
ReplyDeletetapi gaya kau mengiklankan kueh ni mcm sedap sangat
pos sini kasi rasa, boleh?
^___^
gitu jeee ???? Senang gilos sumpah aku kagum
ReplyDeletemood nak raya dah sampai nie.haruslah banyak resepi kuih raya..hehehee
ReplyDeletemak aihh sangat senang nk buat ni. wajib buat utk raya kang..:)
ReplyDeletena, order tuk raya 2 balang ek. buy 1 free 1 kan? kata geng.hiksssss :P
ReplyDeleteBoleh Cuba NIH.....
ReplyDeleteSaya nk cuba try test...klu sedap bangat saya bg markah ye...
ReplyDeletepuan nano,
ReplyDeletekite try resepi awak ni mmg sedap rasanya meleted dlm mulut..
kite nak tanya awak kite punya macam terkeras sikit ar nape ekk...kite salah tang mana ye
nanti awak reply kat email kite tau :aizalatifi08@gmail.com
besnye resepi ni..serasi ngan jiwa saya yg tak suka resepi lambat n remeh temeh..ekeke..tp kalau tak nak bubuh susu pekat tu nak ejas macamana resepinye ye?
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletex yah pakai tepung gandum ke
xpayah, tepung jagung je :)
Deleteni telor pon tak digunakan ek..tpong kastard pon tak guna ek..cam menjimatkan je...terbaik la sis...
ReplyDeletemmg takde penggunaan telur..tpung kastad ngn baking powder ke..
ReplyDeleteyup, simple je kan :)
DeleteSaya pon dh try... tapi keras la kuih kita...kenapa ek... sukatan semua btl
ReplyDeletemake sure jgn bakar lama sgt, mmg akan keras skit.
DeleteSy dh buat.. mcm keras tp gigit ranggup n melted jgk.. mmg gitu ke? Tp ank2 suka.. terconfuse jap rsnye
ReplyDeletejgn terlebih bakar. mmg akan keras.
Deletevery easy to make and very nice to eat, my family like it so much :)
ReplyDeleteThanks for the recipe ^^
welcome ;)
Deletecmna nk tau dh masak ke tidak.? (kalau xnk keras tu)..sebb saya guna oven bulat jenis lama tu...saya first time buat biskut ni...huhu..masih belajar lgi..
ReplyDeletetry bakar dlm 20min dh masak kot.
Delete