Ksian bufday gurl ni..bufday sdiri kene bikin kek sdiri tuk makan, huhuhu tp xpe, puas hati sbb sedap..eceyy sape lg nk puji kan, hehe xceli dlu2 aku slalu buat kek coklat ni berdasarkan resepi mat gebu, yg guna susu cair dgn gula.. xmoist sgt la..tp kali ni jumpe resepi yg xgune susu cair, tukar pada susu pekat, gula pun taruk gak.. ermm so nk tgk ade beza ke x antara susu cair ngn susu pekat ni, kite try lah..& yesss....mmg ade bezanya, yg guna susu pekat ni lg moist dr guna susu cair..serius terus tangkap cintan dgn resepi ni, korang bley try gak..sbb senang sesangat :)
Resepinya:
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sudu teh baking pwder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur gred A
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak masak - nak sedap lagi gunalah minyak mazola
1 cwn air panas
Caranya:
Pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati. (tak payah guna mixer)
Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi.
Last sekali, masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
Adunan siap sedia dikukus. kukus selama 1 jam.
Balut tudung pengukus & kukus dengan api sederhana kecil...
Untuk topping:
2 sudu marjerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko
4 sudu besar susu pekat
selamat mencuba.. :)
sedapnye. cantik pon ye gak, sedap mate memandang, berselere weyh.
ReplyDeleteeee geram sungguh aku ngn mu ni naa...asik tepek benda hok wat meleleh ari liur jer
ReplyDeletelaporrrrrrrr jadinya.....
ReplyDeletecanteknye kekkkk.. nmpk mcm sgt sedap.
ReplyDeleteamboi amboii....order kek nie 1 mu bwk dtg rumah aku nnti boleh? eheheh..
ReplyDeleteerk.
ReplyDeletemintak sikit bole tak?. :S
nk stoberi tu sutir leh dop?
ReplyDeleteterliur anna huhuhu bila nk try buat neh ahaha
ReplyDeleteyummy... sng ek?? apa kata Na tolong bake tuk zW.. lagi sng zW ekekeke
ReplyDeletena nampak macam sedap. xyah bakar2 segala ke? hahaha daku oven kecek :D
ReplyDeletetopping dia tu sama mcm resepi mak aku ajar ritu guna susu pekat + butter + serbuk koko je.. sedap dan likatttt nyumsssss
ReplyDeletenk order jugakk
ReplyDeletena, tak guna mixer kan! pastu topping tu masuk semua kek..nak wat kek ni la untuk my hubby besday..kalau almond tu, beli yang dah bakar atau tak??
ReplyDeleteNanonano...cantiknya kek... dah macam terasa kat tekak ni...
ReplyDeleteakak tak nak buat.. akak nak rasa jer boleh ;p
ReplyDeletena ni mmg berbakat buat rendang ke buat kek ke. untung mu na
ReplyDeletena slalu kata senang tp bila aku try tak jadik pun
ReplyDeletebab bakar2 ni mmg failed la
tp nak cuba gak lah
lawa lah na
bleh jual dah ni
tak pakai guna mixer tu maksudnya x guna mixer la ye?kalo gune mixer jgk agak2 menjadi x kek ni?heheh...saya budak baru belajar...
ReplyDeletehehe cikdorazz, sorry typo :p
ReplyDeleteha ahh xpayah gune mixer, if nk guna pun xde mslh, sy klu buat adunan byk2,
xlarat nk kacau ngn senduk, gune mixer je :P
sy cuba resepi ni. sedap. texture dia solid but moist at the same time. terima kasih! best sgt :)
ReplyDeletesalam sis,
ReplyDeletebole x sy nak resepi utk chocolate moist muffin cake tu?
thnk u
@Mariyam Nabella Ishak
ReplyDeleteresepi yg sama dgn kek, just tukar acuan je,
oh..ok2..
ReplyDeletetp sy nk tnye cmner nk elakkn kek tu dr merekah kt tgh2 ye?
@Mariyam Nabella Ishakbiasanya kek merekah api kuat sgt tu,xpun trlebih masak, api sederhana perlahan je,
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletesy dh try buat guna resepi ni dua kali
tp nape kek sy jadi mampat ye
:(
maybe trlebih pukul adunan?? kite kacau skit je, xpun baking powder dh msuk angin, sbb sy pon pernah gak jd gtu, hehe
DeleteThanks share resepi ni..seblum ni refer resepi ni..pastu search blog awak semula xjumpe..ni kali ke empat google by diffrent time..barula jumpa...hehe..suka2..memang betol resepi nilah resepi terbest sy pernah cuba..kek saya kembang tebal gebu..suka ngk..tq again..bookmarked!
ReplyDelete