maaf pg2 buat anda semua terliur, ekekek :p
but aku xcited sgt2 ni nk share resepi ngn korang
sepertimana yg kite tao, (perghh ayat!) pavlova ni sgt2 ler mahal kan?
sbijik ley cecah ratus ringgit, kat kuantan ni lg ler...xpenah jumpe lg org jual kot?
ke aku xtao?? hehe
terliur x?? nyummmmmmehhhh
resepi simple giler wehhh, mehh buat jom !
3biji putih telur gred A
cuka 1 sudu kecil
esen vanila 1 sudu kecil
gula halus (yg diblend) setengah cawan
tepung jagung stengah sudu bsr
step 1 : putih telur + gula putar kasi meringue mcm ni
step 2 : campur esen vanila, cuka & tepung jagung, kacau bg sebati dgn cara kaut balik
step 3 : panaskan oven 150c
step 4 : loyang alas dgn kertas minyak, tuang meringue td atas tu
step 5 : bakar selama sejam dengan api atas bawah (100-120c) sehingga betul2 nmpak garing :p
seperti ini, tp yg atas tu terlebih garing smpai hitam, xceli adunan aku ni bley plak naik membukit time bakar tu, smpaikan cecah atap oven tu, mau xrentung sket tu kan :p
Bila dah masak, biarkan dulu dlm oven tu stengah jam, dia akan turun semula
itu yg nmpak mcm pecah2 sket tu
Step seterusnya, utk cream atas tu, aku guna brand anchor dlm kotak kecik 250gram
kalau yg beli whip cream dlm kotak besar, just guna 1 cawan je,
putar dlm mixer smpai krim berlemakkkk
make sure pavlova td dah sejuk betul2 suhu bilik baru bley letak whipping cream ni kt atas
then hias la buah2 ikot slera masing2 :)
siap !
seyes sedap weh!! aku jakun xpernah mkn kan, so lepas rasa sesudu tu,
mcm terpana kejap *hahahahhahah*
rase yg nice2 saje, kat luar tu garing crunchy2 gitu,
dalam tu plak rase cm gula kapas, eh?? dalam tu marsmallow la..
lembut2 gtu, combine dgn whip cream yg lemak berkrim & buah2an cmpuran tu,
super duper sedakkkk...acerr aokmer try buat,
gud luck !!
eh gitu je cara buat diaaaaaaaa ????
ReplyDeleteharus try pasni, nnt aku buat laporan kat mung :D
uwaaaaaaa
ReplyDeletenangis aku tengok gambar ni mek
nak jugak nak jugak
huhu
btw ampun ya mek psl x reply sms tu
serius aku x pasan ada sms masuk
huhuhu
mmg terliur pun pagi-pagi ni
ReplyDeleteiye ke mudah nak buatnya...kalau ikut step seperti yang diberikan mmg jadi tp tak tau lah sedap ke..he..he..
nak nak nakk! tapi rumah acik jauh bebenor la nak pi.
ReplyDeleteTerliur..... :)
ReplyDeleteT_T bile la aku nk merasa..
ReplyDeleteehh..bulan depan mu turun KL kan? =p
Ya Ampun..
ReplyDeleteNa..aku da la tgh ngidam bnde ni..ko ltk post psl Pavlova ni..mmg nak kene ni..
Iklhas dar Mummy 'Aish
uihhh sedapnye na.....terliur mun....nasib tak peknen kalau tak mengidam leee
ReplyDeletemek na nie kalo tak wat org meleleh air liur mmg tak sah :P
ReplyDeletesedap ker? mahu try juga ni...
ReplyDeletenmpk cam simple dimple je..thanks 4 sharing
dalam byk2 resipi pavlova. resipi na bagipalin senang aku rasa..harus cuba!
ReplyDeletenak jugak. ni mak buyong mmg dh lama mengidam nih
ReplyDeleteoittt...gempak la. terasa terliur sampai ke shah alam ni ha. hahahhaa.
ReplyDeleteHmmmm...mcm senang je... tapi nak try ovennya takde...
ReplyDeleteadeiii deii, terliur mak noks.. harus cuba ni..:)
ReplyDeleteWah, kagumnya pndai buat pavlova. Tq ye for sharing this. ^_^
ReplyDeletewuaaaa...nak ni...nak ni....
ReplyDeleteAlaa.. umah dia dah lah smpai kuantan nuhh jauh.. nt ade ms nk try lah..
ReplyDeletesedapnye...nak order kat na jauh sgt la plak..nak cuba wat nak kena fikir byk kali..hehe...jelesnye :)
ReplyDeletesedapnyerr.. kena cuba ni!
ReplyDeletearitu mkn kazen buat memalu kucen nk mkn.ni ada resepi nk try.bole mkn byk2..wakaka
ReplyDeletewiken ni nak cuba lah
ReplyDeletesimple je
tp harap2 menjadi la meringue aku ni
kalau tak aku nangis puas2..
dah buat!!.. syukur jadik..:) thanks Na..:)
ReplyDeletehttp://honeysour00.blogspot.com/2011/10/resepi-first-try-pavlova.html
tenguk rumah dayu terus terjah kat sini plak..memang tergoda abis la
ReplyDeleteAMK RESEPI KAT SINI YR..
ReplyDeleteTP X MERIAH... :(
http://www.vanillacheze.com/2012/02/food-with-love-11.html
akak...sy dh try...tp mcm x jdi jer..sy dpt adunan mgkuk kecil jer?apa silapnyer??resepi nie mmg untuk pvlova yg besar ke??bantu saya..hehe..
ReplyDeletedik, org lain buat semua jd, hehe tang mane yg xjd tu? takot ade silap kt mane2 kot?
ReplyDeletesalam kak..sy dah try wat pavlova guna resepi akak..alhamdulillah mnjadi..thanx kak..kwn2 sy mntk resepi..trus sy bg dieorg link kt blog akk....^_~
ReplyDeletehttp://aja04.blogspot.com/2012/03/pavlova.html
salam, last weekend try...tp lepas 1jam15mint...saya touch pavlova saya masih mcm lembik kat dlm tu...saya guna api atas bwh 140C..mcm mana nak tau pavlova kita betul2 dah masak yer...masalahnya dh 3 kali saya try..huhu..hu...
ReplyDeletebole bantu saya tak
ssrohana@bnm.gov.my
@ajadear, blog private, huhu nway, tenxs :)
ReplyDelete@Anna Alisya Confectionerywsalam, ekceli mslh ni sy pun pernah trjadi byk kali, if jd cmtu, means meringue dia tu xmenjadi betul, sbbnye menringue yg betul2 menjadi, ms beat tu, dia betul2 berkilat mcm dlm gmbar, sy xtao kt mana silapnye, dh lama beat pun still meringue tu berbuih2 je, so bakar lama mana pun still lembik, just bakar lama skit, msuk peti, tggu sejuk then bru letak whip cream, buah2, boley mkn mcm biasa, rasa dia sama je, cume xcrunchy je kt luar, :)
ReplyDeleteAkak...licin x cream tu? saya pakai anchor...tapi macam x best je..rasa susu kan? pastu buah2 tu semua makin lama makin ke bawah sebab licin...hehehehe
ReplyDelete@Zatil Hulwani beat lama skit dia jadi keram kaku spatutnya,
ReplyDeletelps letak buah, letak dlm peti kejap
kasi sejuk n keras skit lg krim tu
baru sedap, mcm mkn ais krim je krim tu
mmg rasa susu, xperlu manis sbb pavvy ni dh manis kan, if xske rasa susu
blh guna non diary whipping cream, yg tu manis :)
akk beat pakai mixer kan? sy pkai mixer jugak...tapi lame2 die jadi berair..betul ke camtu? huhuhu
ReplyDelete@Zatil Hulwani
ReplyDeleteha ahh mixer la, owh cair berair ke?
itu dah overbeat klu kuar air, hehe
ekceli beat smpai kaku je, tonggeng bekas xtumpah maknanya dh jd krim
xperlu beat lg, whip cream ni klu over beat akan rosak, bertkar kuar air tu, xblh pkai la cmtu, hehe
ade org ckp, if jd cmtu, just tmbah skit whip cream yg blm beat, beat skali lg ok, wallahualam, xpernah bt :)
owhh macam tu...dah la agak mahal krim ni kan...hehehehe time kasih akk...sangat2 membantu...hehehe
ReplyDeleteSedap sedap sedap.... tapi mama buat sekali je... tak buat dah... malas. :D
ReplyDeletesalam kak,nk tnya cmne nak bezakan whipping cream dgn non dairy whipping cream?sbb klau over beat whipping cream akan jd mcm @zatil hulwani tu gtau..susah btl nk cri kt tmpat sy,smpai skrg x buat pavlova sbb susah nk cri whipping cream :(
ReplyDeletecheq sue, non dairy senang je la, cari brand anchor. kotak mcm dlm gmbar atas, klu over beat mmg akan cair, xpon belom over beat tp xmenjadi cream gak klu cream tu dah rosak, rosak tu means dia dh suhu bilik, whip cream ni kne sejuk peti je, dekat giant pon xde eh? pergi mane2 kdai bakery, sure ade.
Delete