Ekceli resepi ni sama je dgn resepi2 lain dr segi bahan2 dia, cume olahan mengadun resepi tu yang berbeza, tp yang aku try kali ni serius gebu & lembut, sbb ape aku ckp cmtu?? sbb sblm2 ni dah penah try resepi lain, dan juga penah try order ngn org lain, walaupun menjadi tp tekstur apam tu mcm keras sket berbanding resepi yg aku try smlm, ke memang kebetulan wallahualam la kan :p
gebu !
sebelum di kukus
panas panas kuar dr pengukus, :)
Ok special utk Ain yg request resepi tanpa 'gram' pd entry smlm, take noted yer :) sy dah tlg sukat siap2 tuk awak smlm, hehe anyway...aku fhm sgt mslh ni, sbb dlu2 ms aku xde penimbang pun, mcm tringin nak buat mcm2 kek, tp xreti nk sukat gram2 ni kan, surrender, tp bila jumpe penimbang 7hengget je, laju2 rembat, itu yg naik syok je skrg tgk resepi ape2 :p
Bahan2 :
3bj telur sejuk dr peti ais (asingkan putih & kuning telur)
274gram @ 2cawan stengah tepung gndum + 3sudu kecil baking powder (di ayak sekali)
200gram @ 1cawan gula halus
1 sudu kecil ovalette
150ml @ 3suku cawan susu segar/susu cair/santan (mana2 yg suka)
1sudu kecil esen vanila
inti bluberry or ape2 je yg korang suke, aku suke oren :)
pewarna
1. Pukul putih telur dgn kelajuan yg paling max smpai kembang/meringue/bertanduk
2. Masukkan kuning telur, gula, esen vanila & ovalette pukul smpai kembang lg.
3. Masukkan tepung yg telah di ayak dgn baking powder td sedikit demi sedikit berselang selikan dengan susu td, mixer pd kelajuan paling minimun masa ni. sebati semua, siap :)
4. Bahagikan adunan kepada beberapa mangkuk untuk diwarnakan dan masukkan dlm piping bag. Inti jem td pun sama.
5. Picit adunan ke dalam papercup yg telah dimsukkan ke dalam acuan lompang 3/4, kemudian picitkan sdikit inti, dan penuhkan papercup td dgn adunan apam td, last step buat dot2 di atas mengikut kretiviti sendiri.
6. Kukus selama 15minit dengan api perlahan & make sure penutup pengukus ditutup dgn kain bagi memastikan air wap dlm pengukus tidak menitik ke atas apam.
Sekian. selamat mencuba :p
OK boleh dohhhhh niaga polkadot pasni :D
ReplyDeletewarghh sgt gebu... sdpnyer
ReplyDeleteMemang nampak sangat gebu ok...syabas nanonano.. :)
ReplyDeleteowhhh..memang gebu :)
ReplyDeletenak try resipi ni plk
Tq dear. I pun memang cari resepi guna sukatan cawan. Walau ada penimbang tp mcm xmenjadi gak.
ReplyDeleteovalette tu ape?
ReplyDeleteaku nk buat tp tgh diet. tepung pon xbleh. pastu pengukus pon xde. acane? hahhaha
ehh...mcm senang jekk..nk wat nanti2...
ReplyDeletesemua ade kecuali ovelett..so xboleh buat :) sekian alasan malas untuk kali ini...hahahhaha tapi awas mungkin entry apm pkdot ni akan kuar..mungkin ye, diulang mungkin..hahahhaha
ReplyDeleteNaaaaaaaaaaaaa!!!*jerit comel sebab terharu.
ReplyDeleteTerima kasih ye sebab memahami masalah I tu. Lebbiu lah!
Psst, petang ni I nak cuba buat.
pergh memang gebu habis nie......
ReplyDeletenaa..thumbs up..!!
ReplyDeletecomey apam tu..tq jugak bg resipi pakai sukat2..haha, ni klu tak try buat jugak, taktau la nak kata.. :P
Baguslah Na ni tlg tukar gram ke cawan. Kita pun takda penimbang. Hoho. Tq Na
ReplyDeletewaaa.. memang gebu2 la apamnya... :)
ReplyDeletejemput ke blog http://hebatkan.blogspot.com ;)
aini
dah try..jadi tau..10q kak kasi resepi ni..:)
ReplyDeletekayrul dah cuba..memang menjadi..minta izin copy resepi ye
ReplyDeletewee..apam tu mmg sgt gebu..sblm ni letak 1 1/2 sudu baking powder je..patut la xnaik sgt..thanks 4 sharing..
ReplyDeletesuke candy buffet???
jom dtg blog kite plak..
www.sweetandsugarlover.blogspot.com