Tuesday, February 26, 2013

Sambal Bilis HItam Pahang

Dah nak abis sambal baru nk up kt blog, kehkeh..kali ni lebih detail gambarnya, xyah taruk resepi pon org dah tahu kot eh.. sambal bilis hitam ni mmg sambal tradisi org Pahang, nak2 belah Raub,Lipis & Jerantut sana.

bahan2 : bawang,cili api (xckup pedas lg ni) & belimbing buluh yg direbus hitam

Bilis
bahan2 yg ditumbuk kasar semua

Tumis kesemua, letak perasa &kicap kalau nak manis skit, xperlu garam dah & masak hingga warna bertukar gelap, makan masa agak lama jugak la, yg aku ni dekat sejam kot atas dapur, tu pon belom betul2 kick, sbb malas sgt dah nk berlama2 depan dapur gas tu, huhu..



 daaaaaaaa...

22 comments:

  1. sumpah terliur ..makan ngn nasi panas huaa dap

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedak mkn ngn nasi panas2,
      xyah lauk lain dah xpe..huhu

      Delete
  2. ternagkat! aku retibeli je..buat tunggu tua dlu la kot kalo anak2 nk makan...hahahhaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha beli mahal gler weh,
      aku dh 2x beli semua xbest,
      tu yg gigih buat sdiri gak, huhu

      Delete
  3. 1st time dgr dan 1st time tgk
    mmg tumbuk semua bahannya ker na
    nampak sedap

    na jom join contest di blog ena :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ahh tumbuk then tumis/msk semua berjam, hehe
      ok annti na tgk :)

      Delete
  4. terliur.. ibu mandong ni.. camne?? kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiseyyy..gane ni? errr errr kne turun ktn kot? hehe

      Delete
  5. ju suka sangat sambal hitam ni na, tapi ju selalu beli di pasar tani je. senang. & kalau nak betul - betul kick punya sambal, biarkan atas api perlahan selama 8 jam. phew lama tu ! ju dengar macam tu, terus malas nak buat.. gi pasar tani je lah. hihi =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah beli kt psr tani xbest la jue,
      tengik skit
      ekceli smbal ni msk sejam gtu je,
      yg 8jam tu masak belimbing jue, hehe
      belimbing mmg kne lama nk bg dia hitam/turun air semua..

      Delete
  6. KLU MU DTG SINI WAJIB BAWAK SAMBAL NI..SPECIAL REQUEST DR MAK YONG HEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenye brape kali dh mintak ni kan? kehkeh
      dtg sni ahhh..

      Delete
  7. Masa pantang dulu mama aku buat camnielah tapi taruk peria katak tu.
    Perghhhh..sedap hingga menjilat pinggan!huhuuu...

    ReplyDelete
  8. tak pernah try lagi weh datang KL bawak laaaaa

    ReplyDelete
  9. Perghhh dah banyak kali kot mu up gambar sambal?
    Tapi x pernahnya dapat rasa
    sobs sobsss!

    ReplyDelete
  10. sedapppnyaaa ko ada jual tak sambal hitam ni na. jual lah na aku nak beli. nak buat malas. hehehe

    ReplyDelete
  11. tak pernah tenguk dan tak pernah rasa..dah tentulah tak pernah buat..nampak sedapnya

    ReplyDelete
  12. perghhh ini mmg pure original punya sambal itam nih...meleleh air liur weh

    ReplyDelete
  13. Na,

    kalau belimbing buluh tu xde, ganti asam keping buleh ke?

    ReplyDelete
  14. Na... Ikan bilis tu pun kne tumbuk gakke? Dh nmpk gaya cm rendang tok aje... Kome nk kena blajo ni klo nk tackle org JErantut.. Hahaha..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails