Akhirnya, tercapai impian seorg ibu nk buatkan kek utk bufday anak bujangnye, hehe ni bru 1st time bt kek bufday mika yer, sbb last year celebrate kt Putrajaya, so kek beli dr kedai je :)
Ekceli dh lamaaaaaaaaa tringin nk buat rainbow kek ni, cume xconfident la, sbb tgk byk lapis tu yg ngeri, oven dh la kecik, jenuh nk bakar slapis2 T_T, tp dah kate bufday anak kan, harusla xcited terlebih maknye ni, walaupun budak tu bukan tahu menahu sgt bab kek ni, tp klu kite ckp ni kek adik! happy bukan main, abis semua org yg tgk kek dia, dia bgtau "ni kek adik ni!" huhuhu :p
Ekceli dh lamaaaaaaaaa tringin nk buat rainbow kek ni, cume xconfident la, sbb tgk byk lapis tu yg ngeri, oven dh la kecik, jenuh nk bakar slapis2 T_T, tp dah kate bufday anak kan, harusla xcited terlebih maknye ni, walaupun budak tu bukan tahu menahu sgt bab kek ni, tp klu kite ckp ni kek adik! happy bukan main, abis semua org yg tgk kek dia, dia bgtau "ni kek adik ni!" huhuhu :p
pg ahad tu sesiap mika pkai baju ni, trus bwk ke kedai bake mate nk cri edible image gmbar car sbijik mcm kt baju mika ni nak tempek atas kek, tp kedai tu tutup lak ahad, sedihnye :(
Tung tang2 dr pg nk siapkan kek ni, akhirnye petang jugak bru siap mekap bagai :)
serius comot giler ok, tgn xberseni cmni ler, ketar2 semua, tulisan pun nmpak ketar tgn, kahkah :p
kek dia sgt2 gebu ok!! sedakkkkk! sgt2 sedap compare ngn red velvet tu :p
bl dh mekap...hancuss!
tp dalam not bad :)
Bahan-bahan:
-3 cwn tepung gandum*
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam*
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
Cara-cara:
-panaskan oven 15minit dgn suhu 170c..
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 10-15minit suhu 170..
7-ulang sampai habis..
Untuk stiap layer aku sapu dgn fresh cream je, pkul kental fc then sapu stiap layer tu,
Topping luar plak :
-1 buku creamcheese + 1 cwn gula aising + 1/2 cwn butter..pukul kembang dan sapu pada keseluruhan kek..pandai2 la deco plak lepas tu cntik2 yer, ibu mika xberseni, tu main taram je, sokay je asalkan sedak yek, tp sedakk ker?? hahahaha :p
Selamat mencuba uolsss <3
ok serius cantik kek nie na...nak tempah boleh..huhuhuhu
ReplyDeletecantik !! Cubaan pertama yang berjaya !
ReplyDeleteitulahhh sape swoh pegi cari edible image tu last minute. jap nk imagine kan camne rupa kek tu kalo ada gambo car kt atas.fuiyoooo cantik woo
ReplyDeleteoh sedapnyer..tapi nak bakar satu2 mmgtak la rajin..ngeh2
ReplyDeletenampak cantik & sedap. bertuah mika dpt ibu pandai baking gni. naurah dpt merasa kek sedap2 ibu dia beli ajelah ekekeke
ReplyDeletecantiknya naaaaaa......ibu mika mmg pandai masak laaaaaaaa
ReplyDeletewalwaeii..teruja tgk ni..
ReplyDeleteni yg nk try gak..
tp bapok la nk tnggu smpai 7 layer tu..hehehe
hebak hebak..
ReplyDeletemsh tak tertunai lg nk buat kek ni...
huhuhu
Bleh amik order da nehs... :) tp cam xlrt tunggu nk tunggu setiap kaler tuh siap bakar kans?? huhu...ni yg mencabar keimanan nk try nehs -___-"
ReplyDeletecantik..i like..nak try la nnt...semua aku nak try..tp tak start2 pun lg..haha..
ReplyDeletesangat super cantik na.. yang paling penting terharu taw sebab homemade :)
ReplyDeletewehuuuuuuuuuuu..
ReplyDeletecantikla nano....
suke tgk banyak kaler cam tu
Wah, excellentlah. Berjaya k.. sangat tempting.
ReplyDeleteyarabbi nanoo..
ReplyDeletebetapa kagum and jelsnya watashi ni kamu boleh bake the cake utk anak sindiri
kalo kita dekatdah lama watahsi tempah utk birthday hubby!
sini tade yg wat delivery
nehi!
Yeyyyy!!
ReplyDeleteTqsm na for the recipie. Terus bookmark posting ni sebab nnt nk try buat.
Moga impian nak buat kek ni tok Iman nanti tercapai dan menjadilah ikut resipi ni.
=)
Nana dearie,
ReplyDeletecun nya rainbow cake na niiii =) nanti ju nak tempah dengan na. tak kira ! nak gak..
tgk pon da sedap ni..nak try jugakla:)
ReplyDeletekagum nyer dia terer wak kek pelangi yg super gojes ni...
ReplyDeletesalam kenal - tahniah..hebat..hebat..hebat dah copy recipe insya Allah nak try soon...setelah tengok kat blog ciare
ReplyDeletesedap!! lagi mcm nak buat yg ini pulak...
ReplyDeleteok nak tanye.. masa elin buat velvet ari tuh kek x jadi kaler merah lah..
lebam nampak nyer.
http://www.vanillacheze.com/2012/03/resepi-red-velvet-cake.html
tp yg ini kalerful mmg meriah. kamu pakai brand apa eh?blh share??
nanti buat kaler x meriah mcm nih x best... :)
kena masuk dalam senarai nie...
ReplyDeletekena masuk dalam senarai nie...
ReplyDeleteboleh try ni... tapi banyak ke masa nak guna utk buat kek ni?
ReplyDeleteto all, tenxs yer, selamat mencuba, hehe :D
ReplyDelete@Elin, guna brand biase tu je, start brand kot?
@signorima Syima, dlm masa sejam nk hasilkan 6layer, stengah jam nk topping :)
akak bakar 1 1 setiap colour? kek x bantat ke sebb color lain tgh rest sementra nk tggu dlm oven mask?hehe...
ReplyDelete@HANIS AFIQ stiap layer tu bkr dlm 15minit je, skejap, xde hal yg lain2 tu xde effect ape2, hehehe
ReplyDeletemcm mana yea nk buat fresh cream tu? sori tanya sbb mmg kurang ilmu baking ni.
ReplyDeletemcm mana nk buat fresh cream tu yea? soritanya ni sbb mmg kurang ilmu baking ni.
ReplyDelete@kazuma fresh cream xperlu buat dear,
ReplyDeletejust beli yg dh siap kt kdai bakery,
kite balik beat je smpai kental, trus boley lepa kat kek :)
salam kak..
ReplyDeleteNk tanya la..akak sukat guna cawankan..cawan 2 besar mana ye...
Assalam mohon share resepinya yaa sis...tq
ReplyDeleteteringin jugak nak buat rainbow cake nie
ReplyDeletetahniah percubaan yg berani n hasil yg cantik....
ReplyDeleteboleh ke guna creamcheese tu jugak untuk lappisan kek?
ReplyDeleteHaii. Salam kenal. Sedap nyaaa kek
ReplyDeleteTq nampak sedap :-) mintak izin untuk untuk resepi nie tq
ReplyDelete