Tuesday, June 30, 2015

Resepi Pantai Timur : Pecal Mempelam Muda

Aaadoiii taip tajuk dia pon brase doh neleh ailioo...slurrpp~ :p

Biasanya nak buat pecal pelam, kena guna yg muda la , baru kick rase masam dia tuu.  

 Mempelam kampung ni, ade org panggil mempelam sabut, lg apa ntah namanya, kat dalam tu mcm ade selirat2 tu.

Dah kupas kulit, trus cincang isi halus2 cmni, nak sagat pon sokay. 


Ok bahan2 sampingan yang lain :

Ikan kembong/selayang 4-5 ekor (rebus skejap & perisikan buang tulang semua)
Bawang merah + lada hitam (kisar lumat)
Santan (agak2 je nak kuah byk mana)

p/s: seeloknya blend sendiri kelapa mesin dengan air panas suam, untuk dapatkan santan yang lambat basi, sbb menu ni xperlu dimasak yer, ala2 kerabu cmtu.

Gaul kesemua isi ikan, bwg, lada hitam kisar dengan santan, masukkan garam skit, perasa, masukkan hirisan mempelam td, then gaul sebati. siap!

  kuah dia mmg sbijik rasa kuah laksam,

 kena plak dgn lauk ayam masak kicap menu kite hari tu, hehe ^___^
Tapi aku lg suke ratah cmtu je, haihh kejap je tao2 dah abis. 

*deguk2 telan ailio tgk gmbr ni, erghhhh!! nak buat lg!

3 comments:

  1. Aku pun dok ngencesss je tengok gambo mu ni, Na!

    ReplyDelete
  2. Serius, 1st time k na, aku tgk lauk pecal gini. Macam kerabu mangga santan je eh.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails