Tuesday, July 7, 2015

Resepi Sambal Getuk/Gesek Jawa

BUlan puasa ni mmg wajib buat stok sambal gesek ni, nak plak time sahur, mkn dgn nasi panas2, alahaii menambah2 jadinya, kehkeh pepagi dh menambah mkn, dah cane?? -_________-

Sambal hitam tolak tepi *agak leceh skit nk membikinnye* 

Tempek ketat ketat resepi fav ni kat sni, mane tahu kot2 5tahun lg dh lupe gane nak membuatnye, since dah berpenyakit, xleh nak mkn sambal pedas bagai ni, so berpada2 gak la nk menyambal hari2 pun kan... haha 


NI je bahan2nya, lada besar, cili api, bawang merah, belacan di goreng skejap, then goreng bilis kasi garing skit, angkat toskan semuanya, tumbuk lumat, letak perasa, perah asam limau kasturi skit, settle!!

Nah!! adoii tgk sambal pun telan ailio nehh.. sedapnye gaul nasi panas2 :D

kite gengkan dia dengan sup & ayam goreng plak.. perghhh!

Selamat berbuka & bersahur korang, daaaaaaaa~



6 comments:

  1. Hoiii, terus rasa nak berbuka sekarang juga. Haha.

    ReplyDelete
  2. Aku pun terliorrr weh. Celah mane pulak Jawa ko nih pandai buat Sambal Gesek. huuu Lagi senang, sambal Totok, Na. Ikan bilis goreng garing tumbuk dengan lada besar goreng jugak. Nak lagi pedas, ade yg ganti dengan cili padi. Makan dengan bening / sup sayur. Terangkattt!!

    ReplyDelete
  3. Adoi mek, why why??? Sedapnye lah hai..

    ReplyDelete
  4. perghhh...bukak pagi2 terlior lak aku. memang kena sangat dgn lauk kawan2 yg lain tu

    ReplyDelete
  5. terlior tgk gamba smbal... eh eh cantek la pinggan dia tu.. sweet2 gitu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails