Friday, June 17, 2016

Masak vs Tapau juadah berbuka?

Wahh kagum jap sbb blh updet entry berkisahkan kehidupan yg latest ni, bukan throwback2 mcm selalunya, wakaka. Puasa kali ni mmg sempoi je kami anak beranak, memandangkan wan pon stay kat tganu skrg, so berbuka ngn sahur asal ade je dah, kalau larat masak, kalau tak, bazar ajee. Tabik spring btl kt memasing yg nekad xnak jejak bazar/param tu. Macam aku ni takuattt, ye la, sehari hari dgn tak cukup tido, balik keje nak rest je, tunggu laki balik, n trus zass pusing2 cari mkn,. Tapi selalunya if g bazar, jarang beli lauk2, mahal sgt! baik beli ayam golek, sambal2 cmtu, kuih ngn air dah. 

Stok sambal bilis tempoyak cili api + petai konon2 nk buat lauk untuk sahur la ni, kemain byk. 



otw balik ganu, pakai tudung kejap je dah terbang, haha.

Hari 1st puasa hr tu Isnin, apply cuti sesiap nak balik berbuka ngn family kat Tganu. Laki kite dah beli tulang 2kilo utk masak kat ganu, so of course la menu 1st berbuka hari tu sup tulang. Ekceli plan pagi isnin nak gerak balik ganu, tapi biasala, byk plak halnye, g beli barang ape semua, last2 lepas zohor gak baru la nak gerak. Risaunya smpai lambat, sbb nk renihkan sup tulang tu ambik masa berjam gak. Ngam2 smpai ganu kol 5 haaa.. trus masuk dapur la. Selain sup tulang, buat gak gulai ayam, nasi lebihan sahur buat nasi goreng, sup tulang tu plan nk mkn ngn behun, so buat sambal skit, goreng karipap, dalam pukul 6 cmtu ajak nak buah g param. Beli ayam golek, kerabu ngn kuih muih je. Lauk ikan sekor khas utk mak. Sbb mak xmkn daging ayam bagai tu. 

Meriah! sronoknya berbuka ramai2 cmtu. Semua anak2 mek ada kecuali yg johor 2org je xbalik. Lepas berbuka tu rehat2, yg lain semua g terawih, kiteorg pun gerak balik Kuantan semula. Esok keje kan, kne balik awal nanti penat badan. 

 Hari ke 2 puasa, tertengok iklan kt fb delivery nasi talam, nasi arab tu, sedapnye tgk, trus order. Tup2 nak dekat berbuka still senyap je tokey nasi talam, bila roger katanya xdpt order, sakitnya lahai hati, yg balas mesej org lain, yang delivery org lain, adoiii stress! So berbuka minum air je hr tu, lepas berbuka baru kua cari mkn. Ekceli best g mkn time2 lepas berbuka, mana2 kedai makan semuanya clear, xde org lsg, haha ye la org dh balik dr berbuka kan. Xde nye org nk kua makan lg utk waktu 8-10mlm tu. 

 Hari2 berikutnya xingt turutan dah, saksikan je la segala menu yg terhidang, selalunya antara g bazar & masak kt umah, selang selang cmtu. :D

 Nasi lemak pandan ni of course la masak kan, sbenarnye daun pandan dah kering, nak letak dlm nasi tanak tu takot xde aromanya dah. So aku blend trus daun pandan taruk dalam beras tu, tu yg hijau suriramram je tu kaler nasinye, kehkeh. Makan ngn sambal sotong. Ekceli nasi lemak aku ske kukus, tahan lama. Sampai ke sahur makan nasi lemak.


 Kalau ada ikan siakap ni comfirmla hasil memancing kan. As usuall ikan stim limau fav Mika. Buh la byk mana cili api, tetap mkn dgn bersungguhnya anak bujang tu hingga ke sisa tulang yg terakhir, kehkeh. Sebab cuci ikan ni la, ibu jari tercucuk duri ikan tepi2 tu, bengkak trus jari. Esoknye trus request tapau je lauk, xleh masak. mihmihh :p

 Shellout ni sil yg buat, 2dulang besar ni haa, berbuka ramai2 kt umah mil hari Sabtu lepas.

Ayam goreng nestum, tumis air sayur ngn suhun, & pelam asam boi as pencuci mulot kot. kahkah

Sedap tak nampak? Sbenarnye kan, nak buat kerabu mangga. Banyak plak pelam epal kat pokok tepi pagar tu. Skali sagat2 pelam tu, tersangkut cmne ntah. Aku tolak kuat2 pelam tu ntah cmne bleh terlepas pelam tu yang perginye tgn ni haaa, elok je terlekat tgn ni kat mata sagat tu, uwaaaaaaaaaa~ Pedih, trus cancel buat kerabu, tabur je asam boi, brebut masing2 makan.

Hummm mendapat la kan 2mata tu. Elok aku telek kat mata sagat tu ade kulit ngn isi skek melekat kat 2lubang, tskkkkkkk -_______- Esoknye cuti masak, kite g bazar. wakakaka!

Even berbuka tu asik la tapau ngn g bazar je kan, tapi utk sarapan pagi2 bebudak tetap wajib masak stiap hari, kalau xmasak kebulur la anak2 tu. huhu menu derang selalunya spegetti oglio, bolognese, carbonara, macaroni..spiral, kemain semua nak western. Haha padahal nak menu senang2 je :p Kalau ada balance nasi sahur, buat la nasi goreng. 

Antara kuih yg wajib cari stiap hari, kuih cara berlauk ngn nona manis jagung. sedapnye!

Petang ni plan nak masak sambal ayam merah ngn kangkung goreng belacan. Esok ptg fil ajak berbuka puasa kat luar as usuall anjuran pejabat dia. Dah terbayang penuh meja bulat ngn lauk pauk kampung mcm tahun2 sbelum ni. Ok la slamat berbuka uols. Daaaaaaaaa~


5 comments:

  1. sedap nyer sambal petai tue sebekas baper hehehe

    ReplyDelete
  2. Tempoyak ikan bilis tu ingat org N9 je tahu makan :p Orang pahang pun wat gitu gak eaa. Hihi

    ReplyDelete
  3. sedapnya lauk wei tertelan-telan air liur mak tengok gambar

    ReplyDelete
  4. sedapnya sambal ikan bilis petaiiii
    hari aku nk nk buat sagu gula melaka harap2 jadi hahhaa

    ReplyDelete
  5. Menu menarik sume nya.. Pening kn klau pikir menu nk msak ni.. Mcm kita klau lauk msak je. Lauk sesimple blh. Tp kuih kna la bli.. Hee

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails