Setelah menerai berbagai resepi, ditest & di olah skit2, resepi ni paling terkesan kat anak tekak ai ni, muehehehhe ^__^
Resepi Puff : *anggaran 30-40biji sederhana*
-1cawan air
-75g buttercup
-1cawan tepung gandum
-3biji telur
Didihkan air dengan butter, masukkan tepung yang dah di ayak, kacau sebati, tutup api, masukkan adunan dlm mangkuk,mix bagi adunan suam skit, then pecahkan telur 1 per1, bila adunan dah likat, masukkan dalam piping bag, pipe ats loyang yang di gris kemudian renjiskan sedikit air atas puff. Bakar pada suhu 200c (api atas bawah) dlm 15minit, kemudian turunkan suhu pada 180 dan bakar lg selama 10minit.
Resepi Kastard :
-400ml susu segar/susu cair
-2biji telur gred A
-7sudu besar gula
-2 sudu besar tepung gandum
-2 sudu besar tepung jagung
-2sudu besar butter
-1sudu kecil asen vanila
Campurkan kesemua bahan ke dlm kuali kecuali butter, masak dgn api perlahan,kacau sampai adunan menjadi pekat,tutup api,masukkan butter kacau sebati then bolehla pipe dlm puff td, ayakkan gula aising utk hiasan.. siap.. senang sgt kan, 30minit dh boley makan,
Ok selamat mencuba ^__^
aku kan sokmo dok salin recipe dr mung...x caye tanye mika...wahahhahaha
ReplyDeletenpk cm sedak je tuh....
Wow.. kagumnya berjaya buat. Tq ye sharing resepi ni. Nanti nk cuba buat.
ReplyDeletenak jugak!!
ReplyDeletenak try la na..
ReplyDeletena la sumber inspirasi ena eheh
Kenapa mu suka bagi orang terliur Na? Haha
ReplyDeletetengok jelahhhh....hurmm..
ReplyDeletewwaaahhh
ReplyDeletelepas ni bleh try..tp aku nak beli oven besar skit dulu
penat wehh hadap oven kecik ni
nak membakar skit2..berkali2
na..tolong tunjuk skit oven mu
sedapp :)
ReplyDeletemmg suka m'baking la mung ni mek na...hehe :P
ReplyDeletesedap tu,akak biasa beli aje kat pasar minggu hehe
ReplyDeletecomeynyer puff tu, auww sejemput gitu..
ReplyDeletesalin boleh tp buat tak tahu ntah biler la
waaaa suke gile ok !
ReplyDeletehaha. terlaksana lah cita2 mu ni. comey je puff mu na. suka panas? aku suka sejuk, masuk peti ais.
ReplyDeleteNanonano...si kecik akak suka krim puff ni..tapi tu lah.. ovennya takde..camaner nak buat...
ReplyDeleteNak tryyyyyy
ReplyDeletesedakkkkkkkkkkkkkkkkknya!
ReplyDeletenak jugak tp malas nk buat sdri. apa kata masuk dlm wishlist jugak?.
:P
sedapnyaaa.....terliur tau..na nie memang suka buat mun terliur....
ReplyDeletemuahahaha....
ReplyDeletesendat perut makan cream puff..
wah, kagumnya.. rajin betul u masak eh..
ReplyDeletena,nk bt creme die tu masuk kan dlm oven x bole ke?
ReplyDeletena,nk bt creme die tu masuk kan dlm oven x bole ke?
ReplyDeletetobakk sedakk...neleh air liur neh..hehe
ReplyDeleteThank U very much for sharing the recipe...
ReplyDeletemintaq izin nak tumpang CP.. ThankU
slm.sis sy dh try 2 kali.mabeles rasa nya.cuma nk tau sis guna nozzle no brapa utk dpt puff mcm d ats?
ReplyDeleteslm.sis nk tnya sis guna nozzle no brapa dpt puff lawa mcm tu?resepi ni mabeles..dh try 2 kali tau.
ReplyDeletewsalam. sy pkai nozel roses/wilton 1m
Delete