Skrg ni kite cari resepi yg simple2 & yg penting bahan2 dia xmengeluarkan byk modal kan?? hehe meh cuba yg ni plak.
Ekceli hr tu aku penah dah try buat kek ni, skali bantat xmenjadi kes meringue tu silap, bila skrg ni mcm dah teror sket buat meringue tu, terus nk repeat blk buat kek ni, hehe nama asal kek ni slice cheese cake :)
Meh tgk cmne nk buat :-
6 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila
Cara-cara
1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.
2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue
5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas.( aku guna baking paper je senang) Curah adunan kek di dalam acuan .
7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara double boile, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
p/s: aku xsure ambil resepi ni kt mane, huhu sorry yer tuan resepi, sbb byk resepi aku copy msuk word print & save, huhu
dan ini lah hasilnya :)
Kek dah potong baru tringat nk ambik gmbr, hehe abaikan kesengetan kek ni, sbb alas loyang dlm oven dah menyenget, grrr... tp cuba tgk tekstur kek ni, mcm lembut & gebu gile eh?? huhu sumpah sedap, berbaloi buat sbb kos murah & yg penting xperlu beli cream cheese pun klu nk mkn cheese kek, hehehe
Oh kek ni aku xde nk deko ape2 kat atas, sbbnye ?? kite nantikan next entry, kuikuikui
yessss simple dan murah !!
ReplyDeleteBolehla aku nak try nnt
i like!!! bagus
ReplyDeleteaku suka kek2 murah tp sedap
dah hujung2 bln ni
harus buat yg berbaloi2 je
nape takde hiasan ni
kabor skit
update trus..skrg
kalo aku buat kek nie, kompem jadi bantat kot..kahkahh
ReplyDeletemenarikss...nk amik resipi2 kek kt blog mu..nk bli bahan ini hari laa..
ReplyDeleteBagi resipi yang tak payah guna oven plissssssssssssssssss...sian orang yang xde oven ni lap air liur memleleh jela.. :(
ReplyDeleteNext wish list aku nak oven lah! Eh, macam penah ade wish list sebelum nih. hahaha
leh tambah oreo pastu.mesti jadi ;)
ReplyDeletecer mu bagi resepi yang tak yah nak timbang2. aku maleh nak beli penimbang lah.ngegegee..
sedapnyaaa....rajin lah mu nie na...bile nak buat cream puff
ReplyDeletebagus!!nak cuba..wah karamel pun try..haha
ReplyDeletehurmmm bila la dapat nak buat kek sendiri nie.. oven pun tak de kat umah :p
ReplyDeleteok la ni entry bersambung2. ada modal nk update blog selalu ye dak
ReplyDeletemek
ReplyDeleteadakah ini yg dinamakan cotton cheese cake?
aumm. tambah dlm list utk menu sempena kedatangan aku ke sana, nanti. kalau jadi. :)
salam kak..sy penah jugak buat cheesecake ni utk bufday hubby tp x menjadi la..resepi ni mmg sebijik dgn yg sy amek (tp blog tu dah takde plak bila sy cari smula)..
ReplyDeleteciskek sy kan..dia jadi separuh je masak..yg separuh lg (drp bahagian tengah ke dasar kek) mentah..padahal bahagian tengah ke atas dah mmg masak perfect..dia boleh plak masak separuh camtu 2..nape ek kak..tp naseb bek la hubby cam kesian kot kat sy..hehe dia makan perabih jugak kek tu..