Dah lama sbenarnye nak try resepi baru ni, start kak ita post hr tu, trus print resepi, lps tu ramai lg sifu2 baking yg lain dah try, mmg nampak mengiurkan sgt, tp sendiri nak buat asik tertangguh2, dan akhirnye, rabu lepas, sanggup bersengkang mata tengah mlm utk merialisasikan impian, (wahh??)
prasan x tebing tembok kek kat hujung sane ade comot sket tu?? dah siap2 siram ganache, mika boley plak dtg main pusing2 turntable cake tu, maka trsentuh la tgn kt hujung tu skit, dah rosak kondisi ganache, tempek yg baru dah xsekata, naseb la kek utk mkn sdiri, klu utk cust, nangis!!
Nak potong kek ni, kne guna pisau panas, bru kemas je potongan, tp aku nkg keje dah, main belasah je potong kek xde nk celup2 air panas dah, itu yg comot..adehhh...
untuk rekod slama ni buat kek, ni antara kek yg trsedap bg aku, buat pun xsusah mane,cuma byk step kuar masuk peti ais, so pd geng2 baking, mmg patut try! nah resepi :)
DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Rujukan : kak ita
Bahan Kek Coklat
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam
Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.
Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanila estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.
Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ *aku xde lemon, so ganti sunquick
Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.
Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
1 sudu teh paste vanila
Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat, kacau rata. Bila semua sudah cair
Angkat dan sejukkan
Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras
Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas dapur.
Lap mata pisau dan potong.
selamat mencuba, daaaaaa~
Babe,
ReplyDeleteAda satu lagi resepi wajib try
Le Sfera Choc cake
memang heaven i tell you!
^______^
nih kalo laki I tgk konpem merempan nk kan kek nih hahahaha
ReplyDeleteYa Allah mmg terbaik sis.
ReplyDelete@Ann Ilias sifu buat lah dulu, nanti ank murid follow...nama pun pelik doss!
ReplyDeleteWahhhhhhhh.. terbaiklah. tgk pun dh tau sodap! Hebat gila Na, dpt resepi je, buat then terus menjadi.
ReplyDelete@antalyahahaha susah nk jupe org laki wah kek, alangkan brtuah kalu laki aku mcm laki mu, comfirm xbazir kek2 aku ktumah tu
ReplyDeletesedap..tp rasenya mcm xkan cuba la kot..masa utk baking xdop, masa utk jahit je ade...kihkihkih
ReplyDelete@Cikpuan raratenxs rara :)
ReplyDelete@Hana Soffeliaxmenjadi betul lg tu, kek padat sket T__T
ReplyDelete@aziyana ye lah, org tu dah ade bisnes baru ni, berkarat ah kekgi mixer ngn oven dia, huhuhu
ReplyDeletefuhh..y ni mmg ade dlm list must try..x tau tahun biler!!
ReplyDeletekalau dkt je dgn kuantan da ketok pintu umh na mintak slice pon jadik lerr
sedap..tetiba teringin nak makan kek coklat
ReplyDeletemeleleh air liur tgk
ReplyDeletebegitu terliur saya di siniiiii bila nak try buat ni
ReplyDeletepehhh meleleh weh...terbaik
ReplyDeletetq byk2. kita amek resepi ni nk try. :)
ReplyDeletenak bakar kek ni...api bawah je ke atau atas bawah?
ReplyDelete