Ok checklist bahan2 utama dia. sediakan 4perkara ni je, + 1lg perkara bekas/loyang.
hero utama - biskut hup seng DELUXE CRACKERS
cream cheese TATURA sketul/250g. nk gune brand lain pon sokayy
susu pekat manis stengah tin, ape2 brand pon sokay
susu segar secawan, nk try brand lain pon xde hal.
Step 1 - Cream cheese tu pukul sampai gebu, if xde mixer nk pkai blender pon boley, tp potong dadu kecik2 dlu,, pastikan suhu bilik senang skit sbb dah lembut kan, nak pukul pkai senduk kayu pon boley, janji cream cheese tu dah gebu
Step 2 - Cream cheese dah pukul gebu, masukkan stengah tin susu pekat manis pkul bg sebati.
Step 3 - Celup biskut skeping2 dalam susu segar, jgn celup lama sgt, janji basah/lembab skit je dah, & susun penuh 1lapis dalam bekas/loyang.
Step 4 - Sapu adunan cream cheese td atas biskut, nipis2 je, then lapiskan skali lg biskut yg dah celup susu segar td, ulang la smpai abis. aku guna loyang petak 8inci, dpt dlm 4lapis gak semua skali, stiap lapis guna 16keping, so biskut mmg ade lebih if beli sbungkus tu.
Ni yg dah siap lapis semua, ekceli foil tu alas dlm loyang sbb senang nk kuarkan cheesekut ni nanti & nak potong, xnk gune pon sokay! Dah siap layer, sejukkan sekurang2nya 3-4jam xpon bermalam.
Kuarkan & potong.
nampak? sedak x? nyummmyyyy.. harus buat lg lepas ni ^_^
Smlm trase tekak nk mkn yg cheezy2 lg.. so buat snowy cheese cake
resepi tgk SINI
ok, slamat mencuba. daaaaaaa~
woooweee malatoppsss~
ReplyDeleteYeyy, resipi senang macam ni takyah bakar2 i suka!
ReplyDeleteTq na share resipi =)
bahannya simple...senang nak buat
ReplyDeletesedapnya...
macam nak try buat jugak lah
ReplyDeletemust try! hehe
Deleteaku mcm xleh nk mkn benda gini..gaya muak sgt jer
ReplyDeleteko xrase lg wehh...
Deletedaku pun nk buat lg nti..tp kena cri biskut deluxe cracker tu..susah beno nk jmpa biskut tu nyer pun..
ReplyDeletesusah ke nak jumpe? hehe pasaraya kot ade, kdai runcit mmg xpernah nmpak kan
DeleteNa,
ReplyDeletekrimcis tu mu letak bykmana?
sorry, tu dh updet smula resepi. haha sketul je cream cheese tu
Deletewokeh. tqvm. sebabnya aku beli brand dah sama, tapi yg 500 gm nye. nasib baik aku tanya dulu. kalo tak, mmg dah masuk semua yg 500gm tu ;p
Deletewooi tokey kek, baru terkedek2 buat cheesekut. hahaha lama ah na, tak merasa kek na buat..
ReplyDeletesedap makan time sejuk2...
ReplyDeletehuhu xblh ni..esok lusa kena buat..
sedap mkn time sejuk2 ...
ReplyDeletehuhu esok lusa kena wat ni..terbayang2 sedapnya..step pun senang