Wednesday, November 29, 2017

SAR Kafa Al Muiz

Untuk bacaan Mika nanti ;)

Since 5y lagi ibu dah masukkan abg ke SAR KAFA tao. Masa tu abg kat KEMAS lg, so balik tengahari pit stop kat rumah maktok, daripada abg bazirkan masa cmtu je petang2, ada baiknya abg pergi sekolah kan. Yer mana2 KAFA pun hanya terima kemasukan utk 7-11y shj. Tp atas pujuk rayu dan ehsan dr ustazah, rezeki abg la dapat masuk 2tahun awal dr sepatutnya. Alhmdulillah. :)

Tapi utk umur abg tu, ustazah ckp just follow abg kakak belajar, xde buat apa2 latihan, cume more to bacaan iqra je la, ibu sokay jee..yg penting, waktu belajar start pkl 3-5ptg, sblm balik semua pelajar diwajibkan solat Asar berjemaah, biarpun ibu tahu awk byk main, tp sikit sebanyak terisi jugak ilmu2 akhirat awk tu dr sana, insyaAllah.

tangga ke surau atas

abg 5tahun laaa! kecik sgt lagi masa ni, tgk lengan baju pun berlipat2, mne nak ada size lg, hehe ^__^

waktu baru2 masuk, ibu kerap dtg perhatikan dr jauh, tahun pertama sekolah situ, pergi dan balik aki yg uruskan, tq Aki :)

Masuk tahun kedua, abg dah pandai request nak pergi sendiri naik basikal, ni terpengaruh ngn abg kakak kat situ la ni ramai pergi naik basikal, memandangkan rumah maktok dengan Kafa tu xjauh mana, ok la kite kasi can :p



Awal2 tu ibu rajen jugak la escot dia sampai ke Kafa, haih xberani jugak lagi nk senang2 lepas camtu je, time balik maktok sanggup tunggu kat simpang jalan tu, haha tq maktok jugak ;)

Tapi utk tahun kedua ni, xsempat abg nak habiskan smpai akhir tahun kat situ, ibu berhentikan abg serta merta belajar atas sebab2 yang munasabah ;)

2017, tahun ni...abg dah 7tahun, dah masuk sekolah rendah pun. Kebetulan sekolah tu juga ade Kafa utk belah petang, so ibu masukkan abg kat sni plak, kiranya pagi petang la abg belajar kat lokasi yg sama, takpela ibu berkejar skit tengahari balik pikup abg, bwk balik rumah mkn, mandi, then pergi kafa smula. 





Alhmdulillah cukup setahun abg belajar kat sni, yg bestnya Kafa kat sni, bukan setiap hari, seminggu cume 3hari, isnin, selasa & khamis, 2hari lg lepakkkkk...hahaha balik kafa singgah rumah maktok plak mengaji rumah mak andak..balik rumah dah magrib, pengsan trus dengan aktiviti seharian belajar, kahkah. 

itu je la serba sdikit rumusan ttg abg & kafa kot selama 3tahun. haha hebak ibu buat 1entry berkisarkan cerita 3tahun ehh :p


Wednesday, August 16, 2017

Potluck geng AIM

Wahh, tak sangka ada lg viewer blog ni yg singgah, terima kasih byk2, ingtkan memasing dah kurang blogging skrg ni mcm tuan blog ni, kahh!

Ok as usuall, setiap minggu ada perjumpaan Amanah Ikhtiar Malaysia, tapi sbb dah lama sgt event ni, dah lupa bila dan apa tujuan potluck ni, haha abaikan la, kite jamu mata sudah, byk menu2 menarik hr tu.

Kita bawak rendang ayam cili api hr tu & desert manggo cheeseleleh ^__^





Majlis dimulakan dgn bacaan yasin & doa selamat ;)




Eh! adikkk,spek terbalik laaa, hahaha :p




 sambal ikan mkn dengan nasi impit tu sedappppp!!

 


 Antara barisan usahawan2 yg berjaya, hoho ^____^

Tokey jambu, tokey ns lemak, tokey kek, tokey ayam madu, tokey sayur, tokey tudung
hiks :p


 Dah hampir 7tahun bersama AIM dengan sahabat2 Al jannah, banyak suka duka slama bersama, huhu.. ada yg dah keluar, ada jugak yg baru masuk, Alhmdulillah kita masih lg setia disini selama mana memerlukan ;)

Ok tu jerrr, terima kasih sudi jenguk.  daaaaaaa~

Monday, August 14, 2017

Masih bertuan

Assalamualaikum w.b.t

Akhirnye setelah hampir setahun xbukak blog, fuhhhh... rindu nak khatam semua blog, tp xde masa apatah lg nk post entry sdiri, tp kali ni kena cuba jugak selit2 coz memory hset dah full, so nak transfer semua gmbar ke pc, then kena bekap sama ke blog, untuk tatapan anak cucu dimasa depan, insyaAllah hahaha ;p

Lepas ni bermulalah ceritera tahun 2014 sehingga sekarang, sila ber-throwback untuk beberapa puluh episod pun xtahu la yer, byk sgt dah folder yg dah asingkan siap2 tu, ;)


rindu kite takkkkkkk ?? :p

Tuesday, September 20, 2016

House warming & Birthday Faqihah @ Kota Warisan.

Betul ke house warming ntah, suka2 je, haha. Ateeee citer zaman bila ntah ni, ada dlm draf, lupe dah, maybe awal tahun ni kot eh Hany? :D aku mmg tringin sgt nak jejak kaki ke rumah dia ni, slalu tgk dia updet abis byk $$$ utk masuk rumah ni, i is xcited nk tgk rumah cantik niiii, hiks 

Kebetulan je sbenarnye hr tu ade turun Putrajaya hantar stok kukis utk cafe & agen kat sana, alang2 tumpang skali Zaza g rumah Hany, blh la jumpa polok2 gomol geng2 yg lamaaa dah xjumpa ni, ;)  Eh aku turun sorg je masa tu, balik hari kot, naik bus. Gigih kennn :D



Family kecil zaza & Ann

dia ni borak ngn sape sbenarnye?? i is konpius, hahahhaa :p

dari kiri mak buyung, kite slim jer, sbelah tu mak buyung gak, yg depan skali ni bakal membuyung gak #matakeatas 







semua brebut nk pegang Nadim hr tu yer, maunye tak, geramm oii tgk bambam dia tuuu, rase nak kekoh je!







Happy Birthday Kakak Faqihah, semoga membesar dgn sempurna,pandai blajar, & yg penting kne rajin tlg ibu awk nanti yer kat dapur :p 
comel je Mayyah menempel tepi tu geram tgk belon atas kek :D



And tidak dilupekann yg ni lg sorg, happy bufday kat awkkk, jgn nakal2, jgn emo selalu, muahh ciked :p

ok baiiii

Resdung & flu berpisah tiada, haha

Hampir stiap pagi kne flu, sbb sejuk je pun, kemas bilik skit kalau berhabuk skit mula laaa, haihh tak suka bila flu, mesti kepala mcm bengang bengong semacam je, haha nak cakap ting tong sbenarnye ni,  -______- 

Ok sbb mood ting tong blh la updet blog skit, motip?? :p

Since mak sakit, memang tak jejak dah ke surau seperti kebiasaanya, dulu2 setiap pagi ada program kat surau di kg tu, mmg dia kayuh beskal je gi, skrg jalan pun xlarat, apetah lg nak kayuh beskal kan. Bila ada org2 kg dtg jenguk mak, dia ada la mengadu, rindu nak ke surau mcm dlu2, rindu nak dgr ustaz ceramah, tazkirah, usrah bagai tu.. alahai -___- aku pon xtao pon hasrat terpendam mak ni huhu, tup2 dapat mesej dr sorg ajk surau tu, bgtau derang group2 surau tu dah bincang, utk next ceramah ustaz, akan dibuat kat rumah aku utk mak sama2 join skali, speechless -_- 

Makan minum pon derang semua sediakan, xperlu nyusahkan tuan rumah katanya, alahai.. Tapi xsedap plak kite kan org dtg kita xbwk kuar apa2, hehe so aku buat gak la roti jala + kari ayam, kek buttter dgn cheesetart. Geng surau ada bwk mee goreng, kopok dengan teh o. Pinggan gelas pun derang bwk siap. Senang betul, hehe ;)

Majlis start pkul 10pagi cmtu kot..ada ceramah skit dr ustaz, then sambung trus bacaan yasin, buat tahlil dan doa slamat utk kesihatan mak sekali, Alhmdulillah.









 Alhmdulillah, sronok mak ada majlis ilmu cmni berlansung kat rumah tu, InsyaAllah rumah ni sentiasa terbuka utk sebarang majlis 2 cmni lagi, sila2 la dtg lagi..hehe.

 Biasanya dah tengahari skit, kurang dah flu sbb dah panas(cuaca) kan, dia pepagi je slalunya jadi, udah tetibe sambung citer flu tadi balik, bhahahhahaha... ok la blur plakk nk buat penutup, kahkah. daaaaaaaa~

Related Posts with Thumbnails