Tuesday, July 7, 2015

Resepi Sambal Getuk/Gesek Jawa

BUlan puasa ni mmg wajib buat stok sambal gesek ni, nak plak time sahur, mkn dgn nasi panas2, alahaii menambah2 jadinya, kehkeh pepagi dh menambah mkn, dah cane?? -_________-

Sambal hitam tolak tepi *agak leceh skit nk membikinnye* 

Tempek ketat ketat resepi fav ni kat sni, mane tahu kot2 5tahun lg dh lupe gane nak membuatnye, since dah berpenyakit, xleh nak mkn sambal pedas bagai ni, so berpada2 gak la nk menyambal hari2 pun kan... haha 


NI je bahan2nya, lada besar, cili api, bawang merah, belacan di goreng skejap, then goreng bilis kasi garing skit, angkat toskan semuanya, tumbuk lumat, letak perasa, perah asam limau kasturi skit, settle!!

Nah!! adoii tgk sambal pun telan ailio nehh.. sedapnye gaul nasi panas2 :D

kite gengkan dia dengan sup & ayam goreng plak.. perghhh!

Selamat berbuka & bersahur korang, daaaaaaaa~



Tuesday, June 30, 2015

Resepi Pantai Timur : Pecal Mempelam Muda

Aaadoiii taip tajuk dia pon brase doh neleh ailioo...slurrpp~ :p

Biasanya nak buat pecal pelam, kena guna yg muda la , baru kick rase masam dia tuu.  

 Mempelam kampung ni, ade org panggil mempelam sabut, lg apa ntah namanya, kat dalam tu mcm ade selirat2 tu.

Dah kupas kulit, trus cincang isi halus2 cmni, nak sagat pon sokay. 


Ok bahan2 sampingan yang lain :

Ikan kembong/selayang 4-5 ekor (rebus skejap & perisikan buang tulang semua)
Bawang merah + lada hitam (kisar lumat)
Santan (agak2 je nak kuah byk mana)

p/s: seeloknya blend sendiri kelapa mesin dengan air panas suam, untuk dapatkan santan yang lambat basi, sbb menu ni xperlu dimasak yer, ala2 kerabu cmtu.

Gaul kesemua isi ikan, bwg, lada hitam kisar dengan santan, masukkan garam skit, perasa, masukkan hirisan mempelam td, then gaul sebati. siap!

  kuah dia mmg sbijik rasa kuah laksam,

 kena plak dgn lauk ayam masak kicap menu kite hari tu, hehe ^___^
Tapi aku lg suke ratah cmtu je, haihh kejap je tao2 dah abis. 

*deguk2 telan ailio tgk gmbr ni, erghhhh!! nak buat lg!

Saturday, June 27, 2015

“Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2015”

Assalamualaikum..

Lately ni, kerap betul masuk website NILE , ni semua pengaruh rakan sebaya lah a.k.a geng whatApp ukhwah blogger tu. Ramai yg dah slalu shopping kat situ rupanya, dah la murah murah semuanya, cantik-cantik lak tu, wahhh tak blh jadi ni :D

Lepas tu dapat tao plak skrg ade Jualan Meletop Raya 2015! Harga semua xtercapai dek akal sbb terlalu murah! sesambil nak tunggu date2 stiap promosi yang di grap tu, kite join dulu  Raya  Giveaway dari nile ni. 



5 x PEMENANG BERTUAH AKAN DAPAT VOUCHER RM150 DARI NILE.COM.MY!!



Voucher ni akan ditebus terus dengan barang yang kita inginkan ye..

Ok jom pilih skrg! 

Product: Haniya Printed Blouse
Price Meletop: RM17.90
Date: 02/07/2015
Time: start: 4.00pm 
Quantity: 200 pieces


Price Meletop: RM14.90
Date: 02/07/2015
Time: start: 3.00pm 
Quantity: 200 pieces





                                                    Product: Haniya Podka Dotted Blouse
Price Meletop: RM14.90
Date: 02/07/2015
Time: start: 11.00am 
Quantity: 150 pieces




 Product: Hit Color Woman Bag
Price Meletop: RM7.90
Date: 03/07/2015
Time: start: 2.00pm 
Quantity: 300 pieces





Product: Round Neck T
Price Meletop: RM8.50
Date: 29/06/2015
Time: start 2.00pm 
Quantity: 200 pieces


Hopefully ada la rezeki, nak sangat sangat semua yg dipilih kat atas ni :D

jom korang join sama. If nak details lebih lanjut, korang boleh terjah blog >> LYSSA FAIZUREEN << ye..

tarikh tamat giveaway : 14 Julai 2015

untuk check result SINI 

Wednesday, June 24, 2015

Kursus CIDB

Lamanya duduk dlm draf entry ni, haha

Setahun lebih dah :P
Baru-baru masuk kerja lepas pantangkan anak dara tahun lepas,
 terus kene g kursus utk tambah point renew sijil kontraktor cidb tu. 

Seronok gak tambah ilmu cmni, selama ni xpernah tahu pon pasal selok belok kerja2 
pembinaan/baiki jalan. 


Hari pertama mmg dengar taklimat je la, bla blaa...zzz

Hari ke2 ade exam, kena tunjukkan contoh projek yg dapat, cmne kite nk buat utk projek bg jalan2 highway, jalan bandar or jalan biasa.. masa ni kena ingt balik yg blaja smlm, ikot spec dia, jarak semua tak boleh silap. 

setiap site tu mesti ade semua ni, nak letak kt mana semua2 ni pon kne ade jarak2 dia..

 Ok sampai masanya, kne xplain la tentang projek kita, bla bla bla,  
*jangan la org jkr baca post aku ni, *jeling dayu :P

next, org lain lak..

ok done! luluss, bertambahlah point cidb kiter, settle. jumpe lg tahun 2017 bila dah xpired lesen tu nanti :D

Thursday, June 18, 2015

Kenduri & Saujana Hijau Putrajaya

Assalamualaikum, 1st Ramadhan, selamat berpuasa korang.

Nak sambung cerita hari tu.. :)

Ekceli x plan pon nak turun kali ni, tetiba suami ade kerja, so terus ke sana, kebetulan sblm tu jue ada war2kan jemputan majlis bertandang belah family dia kat dewan presint 5 kot? so dah free tu, kesana la kita. Sebelum tu roger zaza & ann dlu, sbb tahu derang duk kawasan tu, sure la blh g sesama. Blh plak terlupa ana, tahu2 smpai sana nmpak ana, hehe xcited ana smpai sebak2 dpt peluk2 kt situ,terkejut dia tup2 ade org kuantan mai kenduri sana eh?? alahai tacing lak aku :) kehkeh. 

Masuk2 dewan terus cari pinggan laaaa,..haihh lauk seme sedak2 la, tp xreti nak mkn byk2 jenis ni :p



Nasi minyak or beriani? dengan rendang & ayam masak merah kot. Tapi nasi dia best! sbb Mika ni xreti mkn lauk, just mkn nasi kosong gitu je pun bertambah smpai 3x, malu ibu asik nkg ulang tambah. kahkah.

 Ann snap ape tuu? 

Sbb bawak budak ni, so harusla ade bodyguard sama hr tu. haha kebetulan anak buah aku yg tgh ambik kursus persolekan kt KL sana cuti, so usung dia skali, mintak dia mkn dlu, gilir2 makan sbb salah sorg kne ngejar budak bertuah ni, bukan 1dewan je dia tawaf, asik nak kuar dewan pon yer, huwarrghhhhh mengah mak!!



NI dia tuan pengerusi majlis, heheh tuan rumah? tuan dewan? merepek :p
Tenxs Jue jemput kiteorg :)
Selamat pengantin baru utk adik jue & pasangan, ecehhh basi dah

Mika mmg cepat dapat kawan je g mana2, Ana pon bawak Dani hari tu, so ade la geng berlari, mengejar, melompat berguling seme dalam dewan tu -__-


 p/s: Ann sampai bila nak simpan telur kenduri kat pipi tuuu?? :p 

 Cantik sangat pelamin! ajak derang2 ni naik atas bergambar taknak! huh!

isokayyy, bergambar dari bawah je la..:p

 bersilat plak dah dia! Rayyan perati je dari jauh, hehe segan2 nk join, 
MIka ngn Dani lasak sket yer rayyan :D


Amboiii, abg kawasan sgt awk Dani! ;p

Balik kenduri tidurkan sikecik tu, then petang tu plan nakg Taman Saujana Hijau tu, mula plan ngn Ana, skali xjadi nape ntah, so ajak Izza plak, aku kuar lambat skit, Izza neh dah elok sampai sana, tgk parking full, org ramai trus patah balik semula -_______- sabor je la.

Aku belasah je parking kt mana pun, janji dapat naik. Rugi la dtg jejauh kennn :p Nak naik atas yang xbrape nak tinggi tu pun mengahnye laaaaaaa, tapi bila smpai atas, waaaaaaaaaaa.... lawa!!




 Budak kecik ni mmg xhirau ke org dah, menonong je gi ntah kemana2 je. 

Yang abangnye asik tanye, bila nak sampai tamannye buuu??? adehhh ni taman la abg!
punya la cantik taman ni, dia boleh buat muke boring. haha mati2 taman tu dia ingatkan ade playground ler tuwww... :P

 -muka boring- :p

 weekend kan, mmg ramai la pasangan pengantin yg shoot outdoor kat situ

 cantikkkkkkkkkkkkkklaaaaa ambik gambar kat sni, kite sukerrrr!! :p


 Haiii, sorg je?? :p 
boring nampak? kehkeh

 Yang adik ni xyah cakap la, lutut dah xde rupe, asik berlari sagat atas jalan simen tu, waaaaaaa *ibu yg nangis*




Lepak kejap je kat sni sbb dah nak senja, cecepat turun, kang nak mengagau plak cari jalan balik, haha sbb nk dtg sni pon dah sesat, balik ponggggggggg -_-

 Nah! kite belanja gmbr lutut budak bertuah tu, tskkk *ibu nangis lagi* budak tu relax je, heh! :p


Related Posts with Thumbnails