Friday, February 5, 2016

Pantai Beserah

Kuantan ni mmg bersepah kot pantai, hahaha every weekend kite gilir2 je antara pantai Balok, Sepat, Beserah, Batu hitam, tc ker.. hehe.

Kali ni, lepak kt Beserah plak, sbb kt stu ade mee calong bestttt! Anak2 as usuall, pantang nmpak pantai, mengelupur nkg main air, walhal tujuan maknye nkg stu sbb nk mkn mee calong je, grrr.. layankan je la.


 Kakak ni yg paling rajin melayan sikecik ni, actly, kakak ni ank buah suami, dia tingal ngn maktok (my mil) so tiap kali berjalan weekend, sure kiteorg akan usung dia skali.. ;)




 ouuchh!! sexy back :p










Sronoknye la tgk bebudak ni main, xpe la.. asalkan dipantau, ye la sesekali ombak dtg, risau jugak, semoga dijauhkan dr perkara yg tak diingini, tapi kalau musim ombak besar or musim2 tengkujuh, mmg tak g la main pantai. 

Gambang Safari Park

Assalamualaikum.. ewahh kali ni bg salam plak. Hari jumaat kan.. motip? hiks :p

Ni hari tu masa de karnival jelajah upin & Ipin kat gambang. Si kecik tu mmg peminat pinpin tuu, tambahan lg (skemanya ayat!haha) kiteorg mmg xpernah sampai lg safari ni, yg waterpark biasa dahh, so moh la kiterrr, ade tokey gambang offer nk belanja tiket plak, apelagiiiii, siap cepat anak2!! hahahha...

yeayyy dpt bergambar ngn pinpin ni!!

 Settle beramas mesra dgn derang, jom turun bawah nkg tgk menatang2 lain lak :p

Kat sni mmg Q panjang giler kot. Dengan anak2 xreti duduk diam, rase nak ikat je sorg2 kat tiang, tp kiteorg xbratur pon, apaknye je wakil. Kiteorg cari port duduk bgn duduk bgn duduk bgn...haha knape? sbb baru nk duduk dah kne bgn berkejar budak2 ni, grrrr!!

Ok dah sampai turn, masuk dlm kandang ni plak, terhad untuk beberapa org je tao. sbb sbuah kandang ni utk sbiji bus. Eh ke ape nama mende tu? trak?? ntah. Suke2 je bg nama, kandang pon bukan namanya, suke2 aku je, bhahahah :p



Dah naik trak tu, di bawak pusing kat dalam tu, luas giler kot, pastu mcm byk2 bahagian, aihh xreti la nak citer, huhu ampunnn -____- tp mmg lamaaa kt dalam, memang berbaloi dgn harga & puas hati, sbb byk je binatang kt dlm ni yg xde kt zoo2 biasa tu. Lagi 1, haiwan2 dlm ni dibiar bebas sendiri, sbb tu naik trak/bus tu, sila kunci rapat2 tingkap tu yerr kot xnk kne terjah ngn binatang tu semua, huhu 

hippo??





Ada byk lg laaa, tp xkoser nak snap 1-1. sbb asal nk snap kne berdiri, gmbr xclear plak sbb kite duk dlm trak tu kan, so biarla gmbr2 tu jd kenangan dlm kepala je, kohkoff :p

Abis xtvt melawat kawasan sana, nk menghala balik tu, byk transit lak, antara salah 1 transit tersebut ade la tempat ni utk tunggang unta, haruslaa xcited budak2 ni nk naik, skali round RM10, boley laaaaa..jom!

Adik naik ngn babah, sbb ibu xkonfiden nk bwk budak ni naik, buatnye dia xbehave ms tgh bergerak tu, eeeee kang dengan ibu2 terjun ngn adik..kenot la!



Rupanya ibu salah tafsiran yer, punye behave anak dara ni ms tunggang unta ni, siap xcited, xmo turun, tu babahnye dah turun, dia tepuk2 kt unta tu suruh duduk duduk, hahahha.. dah la dik, seround rm10 kottttt :p

Ok nexttt, ibu & Mika plak. Konon relax je la naik ngn Mika kan, sbb ibu neves skit, gayat pon yer, tinggi giler kot weh! Sekaliii, Mika pon mengelabah ayam, adoii molek la tuuu, grrrr. Dah ibu plak nk pujuk dia suruh lek lek, pdhl ibu dah ketorrr, cisss!

Takot jatuhh hoiii, sbb dia jalan, bdn goyang2, adoiii beria aku pegang depan belakang takot jatuh, bhahahha :p



Mika asik la terjerit2 sbb tepi tu longkang, yg unta ni jalan tepi sgt dah knapeeee, cuak hoi!!
dahh xmo naik dh mende alah gini2 lepas ni, huh!

Pastu g pusing2 kat bawah tu, byk tempat dia lahh, adoii mmg xkuat daya ingatan betul nak bercerita semula, tp mmg puas berjalan seharian duk dalam ni, huhu. Tempat brehat, cafe, surau semua slesa lah. KIteorg stay smpai mlm kat dalam ni, sbb ade night show plak. Lepas magrib ade show api api ni.. mmg bestt! lepak duduk bersila kat lantai, sambil mkn megi cup, huhu lapoo :p


mcm xnmpak ape je dlm gmbr ni eh? hahahah mahap, nset murah :p tp byk rakam vid kot, best je tgk aksi2 derang buat. syabasss!! *clapclap*

Habis show main telan telan api tadi, masuk dewan plak, sbb ade tarzan show, wahhhh ni lg best!


Errrr, sempat snap backgroud pentas je, sbb start show smpai abis, terkasima tgk persembahan derang, hahahha best kott, so sape yg rase2 nak ke sni, mmg aku suggest stay smpai mlm la, mmg penuh xtvt, balik seret kaki sbb penat sgt, hahahhaa.. OK daaaaaaaaa~

Thursday, February 4, 2016

Meroti??

Haaaa, jgn xtao, kelas meroti ni dah setahun berlalu, hahahahha. Tapi smpai ke sudah aku xterbuat2 lg dgn alasan xde mixer heavy duty. tsk, mahal sgt. Mixer yg ada kat rumah byk,tp xheavy duty sgt, so xbrani, even ramai je geng kelab roti yg guna mixer the baker tu, tp mak xkonfiden -____-

So skrg, target nak beli bread maker je la dlu, jadi la, skali adun 500g tepung, byk dh dpt tu kan. Skrg ade offer kat Giant katenye bm Ezion, rm129.. tp Giant Kuala Selangor, Subang, belah2 sana plak. Giant Kuantan xde plak, erghhh stress betoi! Lama dh ngidam nk uli roti sendiri ni, bila la termakbul...

Ni antara xtvt kt kelas roti hari tu.. yuran kelas ni rm100. Student dlm 5org cmtu, so xramai senang la nk blajo sambil berhuha huha skit. hehe. 












Gambar xteratur, lantak la situ. Ekceli, nk buat roti ni blh je tanpa ape2 mesin, guna tgn je pun boley, tp sedar diri tangan ni xbrape nk sado sgt, harap badan je sado, bhahahahha. So malasssss... doakan la terserempak dgn offer mana2 bm murah kt Kuantan ni, InsyaAllah. 

Daaaaaaaaaaa...


Tuesday, February 2, 2016

Kenapa ahkak sado? Ini jawapannya..

Ni entry khas untuk Hana berkenaan entry dia post pg td, bila tgk2, eh! eh!!! knape sama sgt ni!! patot la masing2 smangat yer! kuikui ^___^

Tp semua ni kenangan dulu, biasala org kata, selagi xterhantuk, xtergadah *betul ke ayat ni?*

Dulu asik nak mkn sedap je, langsung xpikir ape effect dia dr segi kesihatan. Bila dah keluar masuk wad, baru sedar yg perot ni dah tak boleh terima mknn yang berminyak, bersambal lebih2 lg, bercili ber berr ape lg ntah. blurr plak!

Tgk dalam folder td, byknye gmbr mknn dlu2 yg sedap2nye lahai. Lepas kuar wad, dh sihat skit, mmg jaga la skit pemakanan tu, nasi lemak mmg takkk la nk ambik sgt, sbb sambal dia tu mengundang, ishkk. Sape yg ade gastrik+angin teruk tahu la cmne traumanye nk mkn mknn yg xboleh mkn. Huhu. 

So nah kite cuci mata je yer, semua ni hidangan/tapau untuk sarapan/lunch waktu office hour, wow sgt!




Setiap pagi, selalunya rutin sarapan aku sama je, nasi berlauk, well, kata pantai timur kan, pepagi dah mengelupur ngadap nasi, hehe -____-
Dapat ayam goreng & sambal lempong, sambal belacan pon dh best sgt.

Lunch. Mee ape nama ntah, kuah ala claypot tu blackpaper bagai, tp mtk yg dalam kuali siap, sedappp. Kalau kt Kuantan ni, nk mkn claypot hotplate ni, comfirm aku jejak fcourt Giant je.

 Ni lunch kat luar kalau ade keje luar, sesambil jjcm... sesekali je mkn cmni, xsesuai dgn slera poket amber sgt, bhahahhaha :p

 GPC? kudap2 ptg, omg! *telanailio*

 As usuall, kalau bungkus nasi berlauk cmni, opkos la utk sarapan yang berkhasiat :p

 Yang ni pon sarapan, nasi minyak :D

yang ni kudap2, sedapnye roti butterscooth ni, bila la blh bt roti sdiri ni -_-

 Ni lunch kat Sara Thai, menu fav, nasi padped udang kot. Pedas tebaboooo!!

 nasi berlauk lg, omnommnommmmm ^___^

 lagi,.,,

 lagii nasi berlauk, nmpak sama sbb beli kt tempat yg sama, dan menu pon sama je, aku akan mtk ayam goreng, sayur goreng ngn sambal lempong tu je.

 Sesekali layan nasi kerabu plak..

 Haaaa mee claypot Giant! sukeeee!!

 Lunch, tapau kt Sara Thai. Nasi goreng udang berlada -____-

 pisang goreng cheese lagi!!

 nasi berlauk utk bfast ;)

 Nasi dagang for bfast ^___^

 mee claypot extra blackpaper :p

 nasi berlauk again!

 nasi berlauk for lunch! hazabnye nengok selera mak gajah ni duluuuuuu -_-

 nasi + ayam goreng kunyit.

 nasi lemak sambal lempung, telo separa masak gitu, awwwww sedap!

 ayam goreng berempah, sayur nangka, pajeri nenas, nasi tgelam, bhahahahha :p

 nasi berlauk, ikan tongkol goreng, sayur campur & sambal lempung.

 sambal lempong, sayur campor, ayam goreng ;)

 nasi lemak sambal ikan tongkol. mabelesss!

 mee ni lg, sedapnyeeeeeeee....

 nasi berlauk, ayam bakar, sambal lempong, kacang goreng.


 kue tiow hot plate, auummmmmm!

 for lunch! ulaman, pari kukus air asam & ayam msk lemak cili api

 lagi..
 bfast lagi..

 lunchh... kuat gler mentedarah ni!



 tapau lauk saje, sbb lauk pon dh bykkkkk, sedap2 plak tu, at Warung aja!

 ommm nomnommmm!


Dahh, penatnye scroll gmbr semua yg bikin menjejes ailio kannnn. Ni semua menu dulu2 la tika sihat walafiat. Sendiri tuan badan pon maklom, bdn bagai di pam pam lately, tp skrg bagai tersedar dr mimpi, aku xboleh nak amalkan mkn sedap2 ni lg, berat dah terlebih2 sgt dh ni, sedarla diri, makan secara beserdehana, jaga mkn, jaga badan, semua nak jaga, mari la diet secara kecil kecilan, semoga istiqomah, semoga mencapai berat idaman semula, InsyaAllah. ;)


Kalau hana gigih g jog kat taman, kite ade cross trainner beli dh dekat 4tahun jadi perhiasan dlm bilik tu, mari la gunakan sebaiknye, tgh mlm pon blh jogging lg.. ok kasi kite masa 2-3bulan nk tgk ade prubahan ke x yer, huhu ke xckup masa tu? errrr -________-

Related Posts with Thumbnails