Monday, May 11, 2015

Celebrate 1st Birthday Myiesha Tasneem ♥

Haaaaa kisah 5bulan yg lepas punye ni, mihmihh..


Ekceli, mcm segan je nk tunjuk gmbr masa ni, kehkeh.. 

Kesnya, kek budak kecik tu nk buat yg nombor 1 tu kan, so beli acuan, dah betul doh bakor ape seme,

skali... bila letak atas papan kek, terbalik lak, dannnnnnnnnnnn yg nyampahnye, aku lsg xprasan nombor tu terbalik wehh, smpaila bila dh abis celebrate, mlm tu belek2 gambar baru prasan pelik dgn kek tu, yerr! no 1 terbalikKkk!! adoi..ampunkan ibu nak, 1st bufday awk ibu dh spoil gtu, kahkah :p

kihkihh,...no terbalik :p

Kiteorg ekceli celebrate 4branak je, jadi la..ibu masak spegetti skit, potong kek, bwk tikar air ape semua ke pantai Balok as usuall, hehe.. eh lupe, ade bwk kakak sorg penambah seri. kehkeh. Kakak ni anak kakni, tp duduk skali ngn maktok, slalu weekend mmg bwk dia g jln2 skali selalunya, 

 abg slalu duk depan la, tp adik nk nyedeng gak sesekali

 tgk tu...kacau babah drive


 Dah sampai pantai, bentang tikar, kasi budak ni mkn spegetti kosong je sblm acara potong kek :)


 ohh tema pepel kiteorg hr tu ^__^




Happy 1st bufday sayang :)

Monday, April 27, 2015

Resepi Agar Agar Santan Pandan & Gula Melaka

Godek2 album, jumpa gambar agar2 ni, terliurnye lahai.. nanti weekend kalau tak bz, boleh la buat, bahan2 ade je kat rumah tu, nak seribu daya kan, ikotkan anak tekak ni, macam macam nak, hakikatnye?? masa je takde, hahah. Biasanya weekend tu la full order, dah cane? ngeh!

Ok sbb agar2 ni termasuk dalam list fav seisi keluarga, so nak simpan dulu sesiap resepinya kat sni, next time senang nak cari.


  1 adunan agar2 ni ngam2 untuk 1 loyang 10inci ni








Agar agar gula melaka ni lagiiiiii cantek kejadian telurnye berbanding agar agar pandan sebelum tu, maybe cara olahan ms nak masukkan adunan telur tu yg membezakan, jangan kacau byk sgt kot, baru keladak dia kasar2, hehe maybe. haihhh telan ailio lg nengoknye -_-

Oh ya, semua agar2 siap potong nampak kan aku dh isi siap2 dlm tupperware, senang, slalunya 1bekas simpan peti kt rumah ni, ade la yg nak makan kang mengagau dlm peti tu, bekas2 seterusnya tu selalunya, bawak ke rumah mil or yang terdekat la. ^__^

Nah resepinya :

Agar Agar Santan Pandan
Kredit : Kak Azie 

Bahan bahan

20 gm agar agar strips (boleh direndam seketika, jika mahu)
4 1/2 cawan air
1 1/3 cawan gula (boleh dikurangkan jika suka)
2 cawan jus pandan ( blend 5helai daun pandan)
1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
2biji telur
setitik dua pewarna hijau jika perlu

Cara cara

Masak agar agar bersama air sehingga agar agar tadi hancur. 

Masukkan gula dan masak lagi sehingga larut

Tapis ke dalam periuk lain dan didihkan semula.

Blend telur, garam, jus pandan dan santan.

Setelah agar agar mendidih, tuang bahan blend ke dalam periuk agar-agar dan kacau sehingga mendidih. Angkat

Tuang ke dalam loyang dan sejukkan sebelum dipotong.


Tang resepi gula melaka tu, aku just tukar je just pandan ke air gula melaka, tp kat pantai timur ni kami guna nisang kerek dalam 3keping size kecik tu dan kurangkan sukatan gula sbb nisang ni dh cukup manis :)

Thursday, April 23, 2015

Kelas Menjahit Kolej KOMUNITI Kuantan

 Kelas menjahit anjuran Kolej Komuniti ni dinamakan kursus jangka pendek, mmg pendek sgt, 2hari je kan.. hahah, 

Oh maii...bru tringat, sijil dia smpai sekarang takkkk g collect lg.. haha,


18-19 Oct 2014

yerr, tahun lepas, maklumla, blog ni kan dh lama suriramram, now nk updet semula semua kisah2 basi dulu kala supaya tak ditelan zaman...rasa mcm rugi je kalau xup cerita2 tu kat sni, nanti lupa cmtu je, sbb xde upload kt mana2. Kenangan semua tu, ecehhh...


OK kita start kelas dgn memilih kain, 1st pilih kaler biru ni, dh ambik benang ape semua, baru trfikir, kaler ni gelap, nanti nak tanda tak berapa nak nampak sgt. so tukarrr...ambik kuning lah :)


oh yer, yg baju biru tu cikgunya, muda sgt kan, ahdik ahdikkk sgt ^_^

"ukur cmni yer ahkak ahkak semuaaaa...nak labuh mana then lebihkan seinci.."


pastu baru2 belajar memang kena lukis pola kt kertas minyak ni dulu la kan..
lps lukis, gunting pastu tekap kat kain, pin, then gunting kain lak...

serius sgt muka studentnye :p 






mok mokknyeee sy dlm gmbr ni!!

ok siap bajunye, sembat je belom lg, kain pon xtao kt mana, semua sibuk nak bergambar dah,
 kahkah, nmpak je mcm senang, tapiiii... haihhh lecehnye, lepas kelas ni,
tak praktikkan, sebab mesin jahit takde, lepas tu banjir, note ngn kain segala bagai taktao hanyut kemana dah, so gambar2 ni je la kenangan yg tinggal...haha

tp lepas ni ingt nk belajar jahit jubah la plak, senang skit kot, leceh nau baju kurung pesak ni, -______-

Wednesday, April 22, 2015

Tempahan cheesetart sekitar Kuantan

Assalamualaikum, 

hiks..buat syarat dlu, gmbr ni lama sgt dah dlm draf, so kuarkan dlu, kehkeh

Org Kuantan, yang berminat nak tempah cheesetart mini, blh roger2 sy yer,

0199421681 penghantaran sekitar Kuantan, trima kasih :)


NI antara gambar2 tempahan cheesetart bulan puasa tahun bila ntah, hehe baru nk tunjuk kan, syukur alhmdulillah.

ribuan kulit tart yang dah disiapkan :) mmg upah org la buat, xtermampu sorg2 part ni


terselit muffin plak. 800bj nak siapkan,xmuat meja T________________T


dah siap packing :)

Sambung cheesetart pulak, kehkeh

cream cheese & filling






Alhamdulillah, syukur dgn rezeki yg diberikan.. amin


Friday, November 14, 2014

Aummm Cakk !!

Assalamualaikum,...

Rindunya nak lepak sni balik, huhu.. ade lg ke sudi nitas sni ni??
Alhmdulillah life so far so gud je menjak anak 2 ni, huru hara skit la dgn dunia baking...
eh! lamanya xup gmbr2 cake kt sni yek, nanti la. :D

Ekceli, nak bgtau, kite skrg dlm progress nk prepare brg2 utk majlis kawen xlama lg,if xde aral melintang maybe April 2015,  oh nooo, tak lama dah tu! start la mengimbas kembali ni, sbb blog ni dlu pon dibukak smata2 nk share hal2 berkenaan persiapan majlis aku dlu kan...  InsyaAllah, lps ni nk xtivekan smula blog ni, tungguuuuu ^__^

Eh lupa nk ckp, anak buah yg nak kawen yer, bukan ambe kuikuii :p

tu je nk bgtau, jumpe next entry, daaaaaaaaa~ ^______^


Related Posts with Thumbnails