Wednesday, August 24, 2016

Baby Mica

Boring plak topik ptg ni, trus zasss bukak blog, lama benau xupdet kan, :p

Assalamualaikum geng! utk menghangatkan semula entry2 yg basi, kite belanja 1 entry hr ni, kehkeh.

Kisahnya, hr tu anak dara ni dpt baby angkat dr mommynya, peninggalan kak caca rasenye ni, xkan adam pulek main mende alah gni :p

Memang nampak xcited sgt dia ngn baby ni, kemana je nak bawak, ditimang ditatang, diseret, disusukan, alahai ni kalau ade baby betul ni camne la :p :p


 Ni masa memula ibu dpt kt office, haha muat je sumbat dlm beg tu, behave budaknye diam je :p


 Bawak balik, mmg berkepit je la 2org tu 2org ke??? nak2 time nyusu, xnak berenggang. haha





 Kuar g memana pon kelek skali, xnak tinggal. 


Ni masa g KSH, tgk kazen demam, 








Haaaa, comel kan, mcm beria benor menjaganya, mane je g nk bawak, mcm ade tokoh seorg kakak yg berjaya ni, mihmihhhh ^____^. 

Ekceli, byk betul pengalaman lucu dengan baby keras ni slama hidup ngn kiteorg, g memana je jadi perhatian, even kt rumah skalipon, masa wan dia sakit dlu kan, stiap hari org xputus2 datang melawat, semua yg prasan, mesti mcm trjerit2, 

"eeiiii beraninye bg anak kecik tu pegang baby tuu.." 
"kecik lg tu, seramnye," 
"nape bg dukung bla bla blaa" 

hahahahhaa kiteorg ni xlarat nk gelak dahhh, ade skali tu, kiteorg lepak kt dapur, baby ni trbaring atas lantai, dtg2 macik tu trus jerit, Allahuakhbarr, nape biar anak kat lantai cmtu je tuuuu, aku geram ambik baby tu lempor, hahaha saje nk sakat makcik tu, lg trkejut beruk dia, lepas tu masing2 cek tgk patung baru la gelak sakan 1rumah. adoiii tolong la. Kalau sorg dua tertipu xpe lagi, ni ramaiiiii kot. Xfaham aku, ke sbb aku dah biasa tgk, so xnmpak pon mcm baby real?? bedooh benor je mata klu tgk patung tu mcm baby real, hahahaha.

Ok dah mmg updet utk mengisi masa sblm balik, 530 dah, daaaaaaaaaaa~

Friday, June 17, 2016

Masak vs Tapau juadah berbuka?

Wahh kagum jap sbb blh updet entry berkisahkan kehidupan yg latest ni, bukan throwback2 mcm selalunya, wakaka. Puasa kali ni mmg sempoi je kami anak beranak, memandangkan wan pon stay kat tganu skrg, so berbuka ngn sahur asal ade je dah, kalau larat masak, kalau tak, bazar ajee. Tabik spring btl kt memasing yg nekad xnak jejak bazar/param tu. Macam aku ni takuattt, ye la, sehari hari dgn tak cukup tido, balik keje nak rest je, tunggu laki balik, n trus zass pusing2 cari mkn,. Tapi selalunya if g bazar, jarang beli lauk2, mahal sgt! baik beli ayam golek, sambal2 cmtu, kuih ngn air dah. 

Stok sambal bilis tempoyak cili api + petai konon2 nk buat lauk untuk sahur la ni, kemain byk. 



otw balik ganu, pakai tudung kejap je dah terbang, haha.

Hari 1st puasa hr tu Isnin, apply cuti sesiap nak balik berbuka ngn family kat Tganu. Laki kite dah beli tulang 2kilo utk masak kat ganu, so of course la menu 1st berbuka hari tu sup tulang. Ekceli plan pagi isnin nak gerak balik ganu, tapi biasala, byk plak halnye, g beli barang ape semua, last2 lepas zohor gak baru la nak gerak. Risaunya smpai lambat, sbb nk renihkan sup tulang tu ambik masa berjam gak. Ngam2 smpai ganu kol 5 haaa.. trus masuk dapur la. Selain sup tulang, buat gak gulai ayam, nasi lebihan sahur buat nasi goreng, sup tulang tu plan nk mkn ngn behun, so buat sambal skit, goreng karipap, dalam pukul 6 cmtu ajak nak buah g param. Beli ayam golek, kerabu ngn kuih muih je. Lauk ikan sekor khas utk mak. Sbb mak xmkn daging ayam bagai tu. 

Meriah! sronoknya berbuka ramai2 cmtu. Semua anak2 mek ada kecuali yg johor 2org je xbalik. Lepas berbuka tu rehat2, yg lain semua g terawih, kiteorg pun gerak balik Kuantan semula. Esok keje kan, kne balik awal nanti penat badan. 

 Hari ke 2 puasa, tertengok iklan kt fb delivery nasi talam, nasi arab tu, sedapnye tgk, trus order. Tup2 nak dekat berbuka still senyap je tokey nasi talam, bila roger katanya xdpt order, sakitnya lahai hati, yg balas mesej org lain, yang delivery org lain, adoiii stress! So berbuka minum air je hr tu, lepas berbuka baru kua cari mkn. Ekceli best g mkn time2 lepas berbuka, mana2 kedai makan semuanya clear, xde org lsg, haha ye la org dh balik dr berbuka kan. Xde nye org nk kua makan lg utk waktu 8-10mlm tu. 

 Hari2 berikutnya xingt turutan dah, saksikan je la segala menu yg terhidang, selalunya antara g bazar & masak kt umah, selang selang cmtu. :D

 Nasi lemak pandan ni of course la masak kan, sbenarnye daun pandan dah kering, nak letak dlm nasi tanak tu takot xde aromanya dah. So aku blend trus daun pandan taruk dalam beras tu, tu yg hijau suriramram je tu kaler nasinye, kehkeh. Makan ngn sambal sotong. Ekceli nasi lemak aku ske kukus, tahan lama. Sampai ke sahur makan nasi lemak.


 Kalau ada ikan siakap ni comfirmla hasil memancing kan. As usuall ikan stim limau fav Mika. Buh la byk mana cili api, tetap mkn dgn bersungguhnya anak bujang tu hingga ke sisa tulang yg terakhir, kehkeh. Sebab cuci ikan ni la, ibu jari tercucuk duri ikan tepi2 tu, bengkak trus jari. Esoknye trus request tapau je lauk, xleh masak. mihmihh :p

 Shellout ni sil yg buat, 2dulang besar ni haa, berbuka ramai2 kt umah mil hari Sabtu lepas.

Ayam goreng nestum, tumis air sayur ngn suhun, & pelam asam boi as pencuci mulot kot. kahkah

Sedap tak nampak? Sbenarnye kan, nak buat kerabu mangga. Banyak plak pelam epal kat pokok tepi pagar tu. Skali sagat2 pelam tu, tersangkut cmne ntah. Aku tolak kuat2 pelam tu ntah cmne bleh terlepas pelam tu yang perginye tgn ni haaa, elok je terlekat tgn ni kat mata sagat tu, uwaaaaaaaaaa~ Pedih, trus cancel buat kerabu, tabur je asam boi, brebut masing2 makan.

Hummm mendapat la kan 2mata tu. Elok aku telek kat mata sagat tu ade kulit ngn isi skek melekat kat 2lubang, tskkkkkkk -_______- Esoknye cuti masak, kite g bazar. wakakaka!

Even berbuka tu asik la tapau ngn g bazar je kan, tapi utk sarapan pagi2 bebudak tetap wajib masak stiap hari, kalau xmasak kebulur la anak2 tu. huhu menu derang selalunya spegetti oglio, bolognese, carbonara, macaroni..spiral, kemain semua nak western. Haha padahal nak menu senang2 je :p Kalau ada balance nasi sahur, buat la nasi goreng. 

Antara kuih yg wajib cari stiap hari, kuih cara berlauk ngn nona manis jagung. sedapnye!

Petang ni plan nak masak sambal ayam merah ngn kangkung goreng belacan. Esok ptg fil ajak berbuka puasa kat luar as usuall anjuran pejabat dia. Dah terbayang penuh meja bulat ngn lauk pauk kampung mcm tahun2 sbelum ni. Ok la slamat berbuka uols. Daaaaaaaaa~


Wednesday, June 15, 2016

NnSweetTreats Cookies

Assalamualaikum, hehe lama dah x jenguk sini.

Kali ni nk share cerita tahun lepas, rasanya start buat kukis raya ni baru lg, dlm 3tahun cmtu kot, sblm2 tu lebih pada ambik order cheesetart utk raya. Itupon sbb jumlah kuantiti melebihi had dah, so mmg xblh nak fokus lsg kat kukis. Selalunya yg order byk tu, sbb member buat hamper utk staff2 bank & sorg lg customer ambik order utk staff2 jkr & opis dia. Since dia dah brenti keje, xde dah order cistat riban2 tu, maka blh la fokus ke kukis raya utk tahun2 berikutnyaa...

Stiap tahun mmg akan panggil 2-3org utk tlg buat semua ni, nak harap diri sendiri ni, kerja lagi, anak lagi, tido lagi, mmg suntuk sgt masa tu, huhu. Tapi tapi tapi, since last year, kite agak frust skek la, banyak reject kot, biasala kerja menggentel kukis ni agak melemaukan, ambik masa, so masing2 tu nak cepat je kan, dah xhirau ape, janji siap cepat. Kite ni nak pantau 24jam ngadap derang, kite pun ada keje kite. Aduhh, stress la bila bg 1adunan suruh siapkan, dah kasi contoh dlu, suruh tiru buat cmne cmne, tup2 nanti dtg nk ambik bakar, ade yg xsama besar, ade yg trlalu bsr, trlalu kecik, ade yg penyek kalau dlm papercup, yg size blh la ekjas smula even bazir masa plak, tp adunan dlm papercup mcm srg semut, if benyek, mmg xleh buat ape. Still bakar, tp tolak tepi. Tak kan kasi customer cmtu plak :(

So, tahun ni nekad, nak buat sorg diri. Ambik order ikot kemampuan jer, sebab tu bukak order smggu trus close. Tak brani nk ambik byk, nanti nangisssss tgk masa yg suntuk. Hehe, kalaula blh apply cuti 2minggu, heaven! :p

OK dah malas bebel lagi, just nak tempek je sebahagian je ni dr order2 taun lepas, dan kukis2 yg sama je bawak ke tahun ni. Untuk tahun ni, baru start membakar smggu ni, mengah nak kejar target. Doakan dipermudahkan & cukup masa. InsyaAllah. Alhmdulillah rezeki ramadhan. Terima kasih semua ;)























































































Related Posts with Thumbnails