Tuesday, May 20, 2014

Mika & Myiesha


Assalamualaikum ^__^

Byk entry yg xsiap karang...terbantut cmtu je, haha tup2 msuk gmbr bonding time 2bradik ni, layan je laaa... :)

Ekceli Myiesha beruntung sbb dpt abg yang xbyk songeh, yang xcara adik sgt, yang tak ske cari pasal ngn adik dan sewaktu dengannye, hidup dalam dunia dia sendiri, haha..takpon kemana2 berkepit je ngn babah dia, tp kadang2 tu, bleh harap gak la Mika ni, if nk tinggal adik dia kejap tengah sedar tu, mintak dia main2 dlu layan adik, so far xmerisaukan sgt stakat ni, tp part abg share tengok video lumba kete kat adik tu, ibu tatao la nk ckp pe, hrp2 adik xterjerumus ke arah sana, ibu dr awak dalam perot lg dah plan nk jadikan geng #projectBaking ibu nanti, hahahha *verangan mode*

                  
                  
pernah tido skali je, jadi cmni, trus xbrani bg tido skali dah, ahaks














 Hopefully korang berdua dpt kekalkan cmni smpai ke bsr yer, baik2 xnk gaduh2, hehe
ok daaaaaaaaaaa~


Tuesday, May 6, 2014

Si Sulong dah Empat!

Assalamualaikum.

Macam biasa...cita cita nak updet blog kencang seperti dlu rupanya kelaut lg, kohff, ok sambung semula cita cita tu, semoga istiqamah la pasni, hurk -__-

Nway, cerita psl dalam pantang lepas ni la citer, ni gara2 terpandang gmbr Mika celebrate bufday dia hr tu, wajib la blogkan, sok2 mane lagi nak cekau kenangan tu, dah la tahun ni xde celebrate ngn family pon, alang2 dia dah sekolah tu, buat kt sekolah dia je dah ngn kwn2, happening gtu ^_^

Ekceli, ibu dia dalam pantang lg tao ms bufday dia tu,(4/3/2014) shhhhhhttttt! diam2 je..hehe, tp kalau xharapkan ibu, nak harapkan sape lg? pejam mata je la, janji ibu tersenyum happy bila tgk anak dia pon happy :)  

Alhamdulillah adik baby mmg bagi kerjasama sgt hari tu, so ibu pepagi buta lg dah bersilat kat dapur, dapatla siapkan kek ala2 nak xnak je, haha kalau ikotkan request si sulong tu, memacam kauuuu, sabariah je. Mak dalam pantang ni nakk, jgn nak mcm2 sgt, kek kereta pon nak, fensannnn! so suruh dia request karton2 je senang ibu tempek edible image hehe, akhirnye dia comfirmkan nak ben10, haaa kan senang tu? :p

Tung ketang tung ketang kt dapor maka terhasil laa...

Muffin blueberry, nyummm~


Choc Moist Mini Cup


BlackForest Cake


Balance brg2 kek yg ade, terjadilah sbiji lg kek, utk potong kt rumah maktok dia, hehe

Siap packing dlm plastik muffin tu, buh dalam paperbag choc moist & air kotak

Semua dlm 30+ kot. Sbb budak2 dah 25org, campur cikgu2 lg

So, petang tu dalam kol 3 sesiap anak dara ngn ibu dalam pantang yang xsedor diri tu skali bergegas ke skolah si Sulong tu, hehe babah skali la bawak. Pukul 330 time derang makan petang, cikgu sediakan behun sup ptg tu, cantekk! siap makan baru potong kek :)


 makan behun sup sambil lepak borak2, gaya ngeteh tu ade, sbb slalu ngikut babah dia ngeteh ken -_- Dah siap makan trus ke acara potong kek, yeayyy~

Allah selamatkan kamu.. Allah selamatkan kamu.. Allah selamatkan & panjangkan umur Mika, Allah selamatkan kamu... hihi ^_^


makan kek lepas tu acara pembahagian goodies bag tu, settle :) 


Alhamdulillah, walau buat ala kadar je, janji ade acara dia potong kek tiap2 tahun tu jadi la, semoga si Sulong membesar dengan didikan sempurna, menjadi anak yg baik (sangattt, insyaAllah) dan abang yang caring sgt, hikss.. ok citer pasal si abg dengan adik ni next entry, daaaaaaaaaa~

Tuesday, April 8, 2014

Pengalaman ke2

Alhamdulillah.. masih berkesempatan untuk coretkan pengalaman bersalinkan Myiesha Tasneem kat sni, untuk kenangan diri sendiri & juga utk anak dara tu baca sok2 bila dh besar nanti yerr nak , ^____^

Ekceli.. due date dr klinik swasta & krajaan mmg berlainan sgt. Sebabnye?? jeng3.. malas sbenarnye nak bukak buku pink awal2 kat KK, dah 5bulan baru nkg KK bukak buku pink, buat2 la xingat bila last period, xprasan la ape la, punye la nak mengelak dari kene marah ngn misi tu sbb bukak buku lambat kan. haha xdaye nak berulang ke kk tiap2 bulan tu yg hujung2 baru nk bukak, ampunnnn :p  

Kat klinik swasta, rasenye ms usia kandungan 2bulan kot masa tu dah g checkup, scan detail & bgtau date period, so dapatla due date 7jan. Klinik krajaan plak, sbb aku xbgtau date period, so Doc anggarkan berdasarkan scan baby/size berat semua tu kot, dan dptla due date 11Jan. Tung tang tung tang tung tang, 7hb still xbranak, nebes dah masa ni. So kite tunggu due date kk bg plak, 11hb still xde tanda2 lg, huwaaa lg saspen ni -_-


Scan 4D ms ni 7bulan kot smata2 nk tgk real face kononnye, amekawwww, 
terkezut ibu! seriusssss muke tu sbijik abang dia, hahaha 
punah khayalan ibu jap yg konon2 anak gegurl harusla muke ibu dia kan :p

OK berbalik pd due date td, dah gaya overdue tu, KK bg masa dlm 10hr lg kot sbb tgk keadaan aku pon still cargas lg kan ms tu, gigih la ambik order ms tu ok, kate cargasss, heh! :p so tunggu punye tggu, if 20hb still xbranak, misi KK ckp 21hb kne induce la nmpak gayanya, masa dgr je INDUCE tu, rasa lemah jantung den, serius cuak abis, sbb slalu dengar cerita beranak secara PAKSA ni mcm sakit skit berbanding dia kuar normal, atee,,,kena pakse kan? even ramai yg bg kata2 semangat perangsang kata induce xsakit sgt,(hehe) cuba gak la nk set kepala ni, nk +tivekan diri sendiri, tup2 last minit aku g checkup klinik swasta, doc terkejut bila aku ckp kene induce, doc tu sendiri cakap, mintak2 jgn la sampai induce, sakitttttt!!!! *dengan riak muke cuak dia* hadoihhhh, lg lemahh segala sendi dlm badan ni haaaa, doc plak ckp gtu sape xtakot? haha walhal dah tao, sakit nak branak ni dgn cara ape skalipun tetappp sakit, nak2 contraction dia tu mai, insap -_-

Isnin 20hb, aku dh ambik cuti, nak buat ape yer xbranak2 lg ni?? so lepas hantar Mika ke taska pg tu, trus ke bandar, pusing2..last2 ke ECM, window sopim 1bangunan tu dengan harapan baby cepat skit turun, ibu seboley2 xnak induce esok sayang, plisssss :( Ekceli ms window sopim ni, dah trase berattttt sgt perot, dalam stengah jam jalan2 sure aku kne cari tmpat nk duduk, kalau x mengah nk tampung perot..last2 lepak tingkat atas, masuk foodcourt..duduk situ diam2 sementara tggu tghari.

Knape nak tggu tghari?? haha sbb nk tgk wayang :p layan citer balastik ke ape nama tu, haha hari bekerja kot, jawabnye duk la ko tgk wayang situ sorg2, mmg aku sorg2 je k dlm tu, sejuk last2 terlelap situ, haha. Last2 boring, balik umah, blh plak suami tanye nape xajak dia, hurrmmmmmmm -_- tgk wayang tu yer, nak follow aku window sopim berjam2 mcm xcayeeeeee jek :p

Mlm tu mmg persiapkan diri, mental fizikal semua lah, semoga esok berjalan lancar, pasrah kena induce dah gayanya tu.. tido awal utk dapatkan rehat secukupnya :)

21hb 2am.
Terjaga rasa menyengat lenguh lenguh kat pinggang blkg, skejap skejap. Tekan tekan utk kurangkan lenguh. tp still berlarutan skejap2 dtg sakit tu, ok sbb iols dah pernah rasa sakit contraction hampir 4tahun yg lepas, dgn konfidennye mmg sah aku dh dpt tanda2 awal nak brsalin, maknanya xperlu induce la, weehuuuuuuu~ ALHAMDULILLAH :)

Suami kejap2 tanya boley bertahan lg ke? sbb kol 4-5pg aku dah start gelisah tahan sakit menyengat ni, tp pikirkan pg2 buta ni ksian lak nk kejut Mika, tunggu la kejap lepas subuh alang2, bila Mika dh bgn, mandi siapkan dia trus utk ke rumah aki dlu, mintak aki dia hantarkan ke taska kol 8 nanti. 

Kami trus ke spital, smpai kol 7.30pg trus reg, owh yer.. pengalaman check in utk branak kali ni mmg syiok yer sbb pagi2 buta lg, nurse/bidan/doc semua baru tukar shiff, so masing2 muka ceria baru bgn pagi..kite yg sakit pon boley senyum lg bila org2 sekeliling pon bwk mood happy cmtu kan?? Alhmdulillah :)) Kol 8pg cek bukaan baru 3cm, cek ctg bagai, golek2 sementara tggu doc datang, aku dh bosan nahan sakit smbil trbaring cmtu, semput la. If dpt jalan2 bg cepat skit turun baby ni, bagus gak, so bg alasan nk g breakfast dlu, tp misi situ lak xbrani nk lepaskan aku jalan jauh, risau trberanak kat luar, haha nak xnak trpaksa la suami tapaukan makan kt kusi depan tu je, sakit2 pon kena mkn gak utk tenaga meneran nanti :p

Kol 9pg, nurse dah suruh masuk wad, kali ni masuk wad bersalin berisiko rendah, kat bawah tu je (HTAA), sebab mmg xde ape masalah pun kan, masa mula2 masuk wad tu trkejut gak, serius aku sorg je ke nak branak ni?? haha pelik bila tgk semua katel dlm wad tu kosong, tp bagus gak, bila xde org lsg dlm wad, otomatik suami leh temankan skali dlm wad tu, kalu x sunyi kot trgolek sorg2 situ.

9.30pg, dah siap salin uniform bersalin kaler pink tu.. doc dtg nk check, bukaan baru 4cm, tp tgk keadaan aku still terkawal lg,maybe tengahari or petang baru bersalin anggaran dia, so dia suggest ambik pain killer dulu, sebelum sakit lg kuat, so far ms nk brsalinkan Mika dlu xde pon ambik pain killer, so tertanya2 gak la, ape beza dia? ape effect dia? if xde beza sgt, xpayah la kot. Aku boley pikir pain killer ni melambatkan proses bukaan, xtao nape pikir gtu. haha tp Misi ade cakap pain killer ni boley buat kite/baby mengantuk, so risiko if baby kuar nanti dlm keadaan dia ZZzzzzZZzz...kene refer pakar plak, tp xsemua kes cmtu, haihh serba salah gak, doc plak push2 suruh ambik je, sbb pain killer kat HTAA limited edition punye stok, xsemua org blh dpt, kirenye untungla sape yg dpt gitu? hahaha akhirnye aku termakan hasutan doc, so terima je la cucukan kat blkg, sambil2 layan wasap trus xsedar...ZzzzzZZzzzzzzz~

10.15pg terjaga & terasa nak meneran yang xboley di tahan2 dah. Dalam masa yg sama rase membuak2 kat bawah kuar, tiap kali teran rase mcm bersembur2 pon ade, rupanya air bercampur darah.. cuak dah panggil nurse kat situ suruh tgkkan, then dia ckp dh sampai masanya, trus tolak ke LR, ok suami pon dh ready dh sbelah, nurse persiap brg2 semua..terus teran, lebih kurang pkul 1030pg, alhmdulillah slamat melahirkan puteri ke2 kami, syukur dipermudahkan :)

So far baby xde masalah pon, kuar tu dgr nangis jap..kira normal la xperlu refer pakar, tp masalahnye effect pain killer tu kuat gler kat aku kot. Memang xblh tahan, nak tidooo plisss, lantak la org nk buat ape pun masa tu, sbb dgr misi ckp jahitan byk skit kali ni, slamat menjahit yerrr.... zzzZzzzzz... tahu2 dah siap. Nurse kejutkan suruh minum milo utk cover balik tenaga teran td, minum dlm keadaan separa tido..haha ekceli nurse dah ckp, jgn tido lg, nak susukan anak awk dulu, tp mahaplaaa, mmg xdapat nak bendung dah masalah ngantuk sgt2 ni, xpernah lg rase ngantuk yg xboley control cmtu skali, serius rase nk marah je sape yg ganggu aku tido masa tu, tp trase bila nurse letak baby kt lengan sbelah, suruh susukan, celik la kejap, rase mcm baby dh nyusu, terlelap smula smpaikan nurse ckp bahaya cmni, mak dia xsedar ape dah, ahahha suami kt blkg asik tepuk2 suruh bangun susukan anak dlu, ksian kt anak tu, nasib la dia pandai2 sdiri2 cari makan :p so terpaksa la nurse tu pegangkan baby utk nyusu sbb tgn maknye dah terkulai lenaaaa..zzzZzzz~

Bila semua dh siap, transfer ke wad, sambung tido balik, smpai ke petang, Mika dtg jenguk adik dia pon, aku bukak sbelah mata je, nk pakai stokin pon mtk tlg suami, haihhh ngantuk sgt sgt sgt, serius dasyat giler penangan pain killer, lepas ni kot branak lg, xmo dah ambik, serikk! huhu.. 

Dah la entry branaknye, penat dah.. next sambung entry sakit selepas branak lak, haha daaaa~


Monday, April 7, 2014

Tahun Baru Entry Baru Org Baru

Assalamualaikum..

Wahhh, akhirnye blog anyambakul bernyawa smula, rindu nak xtive berblog mcm dlu2, rajen up entry setiap hari mcm Ena tuh, tp nk mengarang pjg lebar mcm dia mmg takk laaa.. cukup la letih mengarang entry banjir. HAHA..

Blog ni sepi seketika krn tuan tanah kedaung sibuk bercuti, bersalin, berpantang (sangattttt), bergolek2, bergomol2 ngn anak2, berkejar sana sni, ber'baking' (nak jugakkk), hahaha.

Alhamdulillah, hari ni genap smggu dah masuk kerja semula, spatutnye 21/3 lg dh masuk kerja, atas sebab2 tertentu, dptla masuk awal bulan 4 trus alang2 kan. Nasib la dpt bos yang memahami (sangatttttttttt) :p




Myiesha Tasneem - 21/1/2014 10.30 am

Terlalu byk yg nak dicoretkan utk kenangan kt sni, tp tggu betul2 free la, nk ingt smula detik2 melahirkan anak dara yg sorang tu, sakit dalam pantang, pantang ala koboi semua tu nak crita, haihhh tggu la jap eh,.. ambik mood ^_^


zassss~



Friday, December 27, 2013

Banjir besar penutup tirai 2013

Assalamualaikum... lamanya xupdet blog, lebih dr 44hr xbertuan, ade kemungkinan dh berhantu kot kat sni, wuuuu takottt -_____________-

Utk yang tertunggu2 updet pasal banjir, aku rajenkan diri gak nk karang smula kenangan 'manis' tersebut sblm bercuti panjang xlama lg..adehhh berhantu smula la blog ni jap g..hehe ^__^

Musibah banjir yang melanda kebanyakan daerah di Pahang baru2 ni menggamit 1001 prasaan dlm stiap mangsa banjir yang disifatkan terburuk sekali sepanjang hidup aku kot selama 29tahun ni. BUkan je menenggelamkan kediaman dan kesemua harta benda kami dan memaksa kira2 40ribu mangsa banjir lain dipindahkan ke tempat yg lebih slamat, pun turut terputus hubungan jalan ke mana2, bekalan air & elektrik pun terjejas, line telefon pon agak teruk, sampai skrg line tel bermasalah, hergh T__T

Of course kite sbgai hambaNya xmampu nak melawan & mengelak dr takdir yang telah diturunkan, sedih dan utk beberapa hari permulaan banjir tu mmg emosi bercampur aduk, hari2 sebak..sbb mcm2 pikir. Dah la utk 2-3hr permulaan banjir tu suami duk jaga rumah, kite xslesa kat sni(sekolah), lg nak pikir keadaAN suami kat umah sana cane. Susah hati sgt sgtttt. 

Dengan keadaan di penempatan mangsa banjir yang sgt2 xselesa, serba kekurangan, berkongsi kemudahan yang terhad, semua kene catu, bantuan xbyk yang sampai awal2 tu, serius mcm xdpt kawal emosi sungguh. Nak cerita pun xreti T__T sbb nak karang balik citer ni pon dh sakit dada tahan sebak tringat balik kisah hari tu. 

Tapi alhmdulillah, makin hari duduk kat sekolah tu, makin mengajar diri ni jadi kuat, bilamana tgk ade org lain yg lg sukar nak lalui hari2 kat situ berbanding aku. Utk aku yg dah biasa harung banjir tiap2 tahun dan duduk kat sekolah ni, mmg masa nak pindah dah standby awal2 toto & bantal. Even toto yg nipis tu still xley nk tampung lg utk keselesaan mak buyung yg dh sarat sgt neh, nangis sbenarnye mlm2 sbb xdpt tido lena, sakit blkg, sakit pinggang, tulang punggung yg paling2 sakit sbenarnye, susah nak gambarkan, xpernah lg rase sakit cmtu skali, smpaikan jalan terhencut2 menahan sakit dlm punggung, nak bangun duduk pun susahnye lahai, rase kebas semua urat2 kt dalam, beku. Maybe keadaan kat sana sejuk, tido atas simen alas toto nipis, mmg abis kembang urat2 kt dalam, nak baring terlentang mengiring semua xblh, last2 duduk menyandar dpt lena skit. Bila dh kurang sakit, dapat baring utk betulkan urat kejap pun jadi la. Syukur sgt2 sbb dapat sebilik dengan MIL, time xlarat mmg dia la yg rajen turun ke kantin tapaukan mknn utk kiteorg mkn kat bilik tu. Xlarat nk jalan naik turun tangga lagi, time gagah skit baru la menapak ramai2 ke kantin utk mkn. Makan kat sana pon blh kira ngn jari je, lagi rela kuarkan duit skit utk beli kt kedai berdekatan, huhuhu bukan nak memilih mkn, tp kalau hari2 dpt sardine hanyir, nasi slalu mentah, sape lalu nk telan kan? 

Tapi ye la, bukan nak salahkan tukang masak ke ape, dah itu je yg derang mampu sediakan, sbb stok bekalan yg dpt pun takat tu je… redho je la. Maybe ramai yang tertanye2 nape aku xmasuk wad seperti yang disarankan utk ibu mengandung 8bulan ke atas. Ade jugak member2 sekitar kuantan yang xkena banjir offer utk bermalam kt rumah derang, tp aku tolak baik. Susah nak ckp, dalam keadaan huru hara cmtu, dapat plak duduk sebilik dengan keluarga mertua, ank2 buah semua, rase xsaggup nak tinggalkan derang yang serba kekurangan kt situ, aku plak slesa KAT sana, nak usung semua kali masuk wad mmg takkk la. Hahah. Nak usung semua skali ke rumah member, segan ya Allahhhhhhhhhh… xnak nyusahkan org sbenarnye, sgt2 terharu dgn keprihatinan member2 yang offer rumah tu. Tenxs korang :)

Dan disebabkan ibu yg sarat mengandung tak dibenarkan duduk di pusat pemindahan banjir, ksian kt mak, mil ngn org2 sekeliling kat situ trpakse menipu sunat (sunat kerrrr?? ) stiap kali ade nurse/org pej kesihatan dpt cek tanye psl ibu mengandung, haha laju2 cakap xde, walhalllllll.  Kemain aku menyorok.. nak jalan2 area sekolah tu pon xbebas nak kaver2 perot. Huhu sabar je laaaa…

Yadaaa..yada…panjang plak mukadimahnye, now baru nk tempek beberapa koleksi gambar, tp malangnye gambar yg sempat snap ms awal2 banjir, dan lepas banjir surut skit. Masa kemuncak banjir yg dalam giler tu xdapek nk snap buat kenangan sbb blackout utk beberapa hari, nset suami xde battery dah. Sampai sudah aku xdpt bayangkan cmne keadaan rumah dengan paras air setinggi tu T__T
 
Bermula hari isnin 2/12/2013, kerja mcm biasa, tp dr pagi hujan lebat non stop, aku dh susah hati kt office, time lunch hour tu aku balik rumah jap nk tgk keadaan cmne, mmg dah jangka air dah naik, terpakse park kete tepi jalan je xblh nak masuk depan rumah dah.. Nebesnye masa ni, trus angkut barang2 kt dapur, ruang tamu depan pindah naik atas mcm biase2 tiap kali banjir. Rumah yg atas tu mmg xnaik air biasa2nya. Rumah tu kan tiap2 taun banjir. So ade tempat yang slamat la utk pindah barang. Bila semua dah pindahkan. Legaaa. Tp hujan lebat non stop.. asik la tgk paras air main naik..naikkkk.. trus meses staff sorg lg, ahkak xmasuk keje dah T__T

 
3petang - sikit lagi nak masuk dlm umah :)

Sampai la magrib, agak2 paras air dlm rumah dh tahap membimbangkan, dah menenggelamkan ke3-3 bilik air, ni yg lemah ni. Nak smayang pon atas sofa, ksian plak mak siap request suruh hantar dia duduk surau dulu. Tp sejuk2 gtu, mmg takkkk la nak harung banjir bwk mak lagi, so call Ketua kg utk dptkan bantuan utk mak dulu. Tp jawapan hampa. Sampai sudah aku terkilan bab ni, bilamana paras air dh naik tinggi, tp nak dapatkan bantuan, dibagitahu derang pun still xdpt arahan utk memindahkan mangsa2 banjir, pusat pemindahan mangsa banjir pon still xbuka lg, so? bertenang je la kat umah, boley gitu?? air paras buku lali blh la nak bertenang, humm sokay la,malas nak panjangkan citer. Bukan nak pertikaikan ape, sbb tahun2 sblm ni, xpayah nak call tiap kali banjir mmg awal2 dh sampai agensi2 bantuan banjir dtg selamatkan/pindahkan kami ke sekolah. Nak cakap xckup kaki tgn, mmg kawasan kami dlu yg dinaiki banjir sblm tempat2 lain yg teruk tu..tp yillek gok. Ok dah xmo byk bersungut, think +tive je la. Dah derang xdpt arahan, nk buat cane. hehe

Air naik slow2 kat bahagian ruang tamu depan & dapur.. semua terkawal lagi masa ni :)


Tup2 ruang tamu atas tempat kiteorg lambakkan brg2 yg pindah tadi pun dah naik air, masa ni cuak dah, sbb kat sni xpernah2 pun naik air sblm2 ni. so nak pindahkan brg kt mana lagi?? 
  
Bertahan gak tggu kot2 ade bantuan yg sampai utk pindahkan kiteorg. Dalam pukul 10mlm cmtu still xde bantuan, abg aku yg umah hujung dtg, katenye nk bwk anak bini dia pindah dlu & bwk mak sama, dia pindah pun dgn bantuan abg ipar yg ade pajero. Itu je kenderaan yg lepas lalu jalan kg sbb time tu aras air atas jalan raya pon dh paras lutut-peha. So nak xnak dari rumah ke pajero tu, terpksa la abg aku galas/dukung mak atas belakang dia utk harung air paras peha/punggung dr rumah ke pajero dlm 1km gak kot., spechless aku masa ni, bertakung2 air mata tgk moment cmtu. Bukan slalu dpt tgk ^___^

 ekceli tv ni mula2 sangkut kt atas, tp letih nk dongak, sangkut kt bawah plak, kalauuuula xusik tv tu masa awal2 dulu, comfirm xtgelam banjir :(

Owh dah pkul 11.30 mlm, Rosalinda ayamorrr.. huehuee.. relax je lg golek2 atas katel tgk tv masa ni walaupunnnnnnnnn bilik sendiri bertakung air dah. wahahahha...kat lantai tu air yer, baru paras2 buku lali ms ni.. ekceli  aku still berbelah bagi, sama ada perlu ke x aku pindah jugak, dlm keadaan air makin lama makin naik, mmg patot pindah dah. Dengan sejuk2 tu jap2 trase nk buang air yg mana bilik air pon semua dh tgelam, aaaaa…tapi nak pindah pon susah hati lak tgk air makin naik, brg2 dah xde tempat slamat, sayang nak tinggalkan rumah, xtao knape mesti ade prasaan cmni, selagi mampu nak angkat ke tempat yg kering, nak buat. Tp xmampu. Last2 dh kol 12tgh mlm, xde sebarang bantuan yg sampai, suami call member dia yg ade pajero gak, mtk tlg pindahkan aku ngn Mika lak ke skolah. Tu pon air kt jalan makin tggi, cuak gak kot kete dia pon mampus ms redah air tu, tp Alhmdulillah slamat gak smpai & slamat dipindahkan mak buyung ngn anak bujang ni ke sekolah. 

Lutut ngn peha mlm tu kebas, krem gak la sbb harung banjir paras punggung dari rumah ke jalan yg tggi sket tengah mlm buta, sejukkk dengan pikul bantal toto, suami dukung mika & 2bj beg.. huwaaaaaaa mengahhhhh, dugaan betul. Sampai skolah amek bilik atas, kali ni mmg xnak dah duk dewan, croud sgt. So bentang toto atas simen, bg Mika tdo.. 
 
Aku nak tido mmg tak lena dah la, dgn pikirkan suami sorg2 kt umah tu cane la, dgn barang2 semua tu, hopefully dia dpt slamatkan brg2 penting. Hummm. Still updet wasap ngn suami stiap masa, air makin naik naikk naik… pagi selasa mil plak pindah masuk dgn ucu n anak2 buah, ajak duduk sebilik ngn aku, kebetulan bilik tu xpenuh lg, xde la boring sgt. Hehe.

kediaman kami utk 8hari 7mlm :)
Tingkap bilik ni xleh tutup,malam2 sejuknye lahai, kalau hujan lebat sampai tempias2 kami


mil seronok betul sbb jiran tetangga pun duduk sebilik, borak je la smpai tghmlm, hehe

ksian tgk yang mane tido beralaskan lipatan kain, bungkusan plastik je kepala tu :(



Mika mmg disogokkan dgn tab, nset bagai la sbb xnk dia merayau sgt...tp still byk merayau gak, maklumla ramai geng sana, g bilik air pun dgn geng.. nasib ade ucu ngn kakak tlg monitor sama budak yg asik ilang ni.. huhu


Lauk kire special dah ni if ade sayur & ikan masin, kalau x mmg sardin je la.. pagi ns goreng sardin, tghari nasi sardin, mlm bertemu lg kite dgn sardin, nak lg nasi mentah, mkn 2suap je dahh.. kurus kalau lama2 duk sni :p

Bab makan awal2 tu mmg sedih sgt la kalau nak ingat, nak dapatkan mknn tu bratur kemain pjg, semput mak buyung,, nak xnak trpakse gak bratur sampai tahap terlalu lama berdiri, perot mcm nak jatuh, satu hal lak nk tampung perot smbil bratur. Itu bratur if dah ade pinggan, kalau pergi time pack, pinggan lak xde, skian hal plak ko kene nunggu pinggan, nak dapatkan pinggan ni mmg part xleh lupa lah, malu tolak tepi sbb perot lapor.. pinggan mmg xkan ade sbb org brebut2,org lg ramai dr stok pinggan kat kantin tu cane???, so kalau tggu ibarat mcm tunggu buah xgugur la jawabnye, nak xnak ko terpakse g hadap org tengah makan tu,brdiri blkg dia bgtau siap2 nanti lepas makan saya nak pinggan awk tu yer??? pastu menunggu la pulak dia abis mkn, kalau yg prihatin mkn laju2, klu yang boley borak2 mkn slow2 lak tu, berbulunye la dlm hati..huhuhu dengan bekalan air jap ade jap xde, dengan hujan lebat tu, pakat2 pi tadah tepi2 longkang tu air hujan dr hujung bumbung kantinn buat basuh tgn/pinggan. sedih malu tolak tepi. perot yang lapor ni lg penting, skali dh penat2 bratur nasi mentah, huwaaaaaaaaaaaaa dpt mkn 2suap je xlalu dh  -_-

Ade sekali tu, aku mcm frust nkg menagih simpati mintak pinggan kt org tgh makan, ade hamba Allah ni bg bekas polistrin yg dia dah gune, tp xkotor sgt, kesan minyak2 je maybe kesan mee goreng, so kesat2 je dan lg syok dpt bekas polistrin, trus tapaukan bwk naik kelas, dan terus jadikan hak peribadi, senang nkg mkn recycle je polistrin tu balik T________T

Hari ke brape ntah ada hamba Allah dtg melawat, siap bwkkan  1plastik pjg pinggan/gelas polistrin, ya Allah masa ni bersyukurrrrrrr sgt, tiada lg masalah nk dptkan & basuh pinggan lg ^__^

org yg xmkn megi pun terpaksa la hadap, jgn nk memilih sgt mkn klu xnk kebulur T_T


Alhmdulillah, murah rezeki tokey gardenia ni, hari2 ade je lori bantuan roti smpai, penyebab utama aku heartburn hari2 kat sana, bgn pagi ngadap roti, lapar skit mkn roti, sumpah pun xtao ape penyebab utama heartburn, naseb geng wasap ub bgtau, trus stop mkn & xkena dah lepas tu, tenxs Dira & Hany :)

Awal2 kat sana mmg bantuan kureng skit, maybe atas faktor terlalu ramai mangsa banjir yg ditempatkan kat situ, stok susu g mintak kat bilik gerakan bantuan banjir pun dpt byk ni je, dlm 100g kot.. 

 

Sedihh.. terpaksa catu susu mika gak, part ni mmg emo la.. budak kuat main kan bile dh ramai2 tu, asal penat ke lapor, nak nyusu.. xblh la nk bg slalu, so kasi air masak je taruk lam botol susu tu, nasib la dia memahami :(



Nway, hebahan cerita2 mangsa banjir yang xckup bekalan mknn & pelbagai mslh tu mengundang simpati byk pihak, Alhmdulillah hari ke hari makin ramai orang perseorangan, family, member2.. & badan2 NGO semua turun padang hulurkan bantuan, Syukur sgt2 lepas tu, kira kalau malas nkg mkn kat kantin, ko tahan skit la lapar, insyaAllah nanti ade la yg sampai hantar berbungkus2 polistrin mknn, tengok la kalau ade rezeki kite merasala :) tp breakfast kol 11, dinner kol 12tghmlm tu sokay la..janji masuk. Tengah2 mlm pun ade sampai berbiji2 hilux dengan bekalan makanan, pempes, air, susu bagai. Meriahnye mcm kat pasar bila dengar bising2 duk sebut nasi nasiii... sbuah lg duk laung air airrr... maka berderu2 la ke kenderaan tersebut. hehe sronok plak kalau ingt, sampai penuh2 tangan bwk nasi, air pempes naik ke kelas, pempes biasanya sbungkus dia pack dlm 7-10keping je, jadi la dr xde, even Mika mmg dh xpkai pempes, standby la kot2 kang xde air, naya, kench/berry dlm pempes je la, yg lebih2 kite bwk balik buat stok utk adik baby nanti, hahahha :p



Kejap,... sibuk bercerita hal kat sekolah, terlupa dengan laki kat umah sensorg tu, huhu.. start hr selasa kot, TNB dh tutup bekalan elektrik sekitar Kuantan bg mengelakkan kejadian tak diigini, bertemanla suami dengan nset & powerband je kat rumah tu mlm tu. Nak kuar pun xlepas, paras air makin naik.. bertemankan mlm dengan lilin HAPPY BIRTHDAY yang dia jumpe dlm tools box #projectBaking aku, huhu yg ni comellll -_-

Lapar seharian xdpt makan, cube selongkar brg2 yg ade dlm rumah, nasib la jumpe meggi, 2bungkus skali hadap..cmne dia cuba utk masak tu xdpt bayangkan..ksiannye lahai. Siangnya hujan dah berhenti tp air still naik, mana2 brg yang penting, dia cuba gak utk tinggikan kedudukan, peti dh angkat atas kerusi/katel.



Air dh paras pinggang kt ruang tamu depan masa ni


 Dalam bilik, kaki katel pon dah ditinggikan dengan 3-4biji bata simen tu, tp mcm tunggu masa nak tgelam gak

 Pagar pun dah hampir hapus dr pandangan -_-

Selasa mlm hari kemuncak bila air makin tinggi, dengan bergelap dan berbekalkan batery nset nyawa2 ikan suami kat rumah, susah hatinye mikir keadaan dia yg seharian berlapar, suruh kuar dari rumah tu cari penyelamat utk ke sekolah, tp xdpt. Still bertahan sebab malam tu hujan dah brhenti, tp air dr seberang tembok kuatnye ya Allah mcm bunyi air terjun katenye, xsure sbb ape, dengar2 kata empangan yang terpaksa dibuka sbb xdpt tampung jumlah air, sbb tu la dh breti hujan pon still air naik dengan laju, xblh nak buat ape dah, tawakkal duduk tingkat atas katil dabel daker dlm rumah tu,Dalam keadaan bergelap tu dia ckp, hanya mampu dengar satu persatu barang2 yang dia dah tinggikan kedudukan jatuh bile diampung air, ditolak2 arus air even dlm rumah, bunyi brg2 berlaga antara satu sama lain, hanye mampu dengar xmampu nk slamatkan ape2 dah :(... last meses dia sblm abis batery, mintak tlg ngn adik dia dptkan bantuan utk dia, Dalam pukul 6 pagi rabu tu, dia tawakkal nak kuar sendiri dari rumah, try brenang depan pintu rumah tp air terlalu deras, asik kne tolak ke tepi je, 3x percubaan dia dh give up, pikir keselamatan, pikir dia seharian xmkn, xde tenaga, risau gak. Masuk dalam rumah smula, bertahan, if ade bantuan ade lah, if xde, dia nekad nak pecahkan shiling rumah utk naik ke atas bumbung. Syukur pagi tu adik dia otw nkg slamatkan dengan pelampung je, xsure nape susah sgt nak dptkan bantuan penyelamat, nasibla serempak dengan fil/abah dia ms tu dengan bot. So abah bwk g rumah utk slamatkan anak laki sulungnye tu, huhu Alhmdulillah berakhir sudah prasaan cemas aku :)

Tapi dtg dlm keadaan basah kuyup xmampu nak bwk ape2 slain nset & powerband yg dia balut kemas2 dlm plastik, jawabnye duk skolah tu merasalah pkai track suit ngn tshirt bini dia je :)

Ekceli selasa mlm tu aku mmg xblh tido dah, mikirkan keadaan suami, pastu dengan keadaan dlm kawasan skolah yang xserupa pukul 3-4pagi, sbb waktu tu, waktu kemuncak air naik, aku berdiri tepi koridor je tgk mangsa2 baru masuk berpusu2,bergalas2 plastik bag baju, berdukung anak kecik, yang mana tgk baju derang basah paras2 dada, nauzubillah.. tp yang datangnye semua dengan bantuan sesama sendiri, ade yang tolong angkut dengan lori tanah, lori2 yang tinggi, lsg xnmpak mana bantuan penyelamat? mane bomba? JPA lori askar semua? wallahualam, maybe byk tempat lain yang lagi memerlukan, :) aku duk tepi koridor tu smbil nangis2 tengok, ape yang sedih sgt xtao la..hishhh..

Dipendekkan cerita, hari ke lima(jumaat) kat sana, hujan dah berkurang & dengarnye air pun dah surut skit.. suami nak balik tengok keadaan rumah, aku pon menggeletis sama nak balik tengok. Masa ni atas jalan still ade air, lalu depan rumah air paras lutut/peha lg, tp yakin dalam rumah atas sure air dh surut, sbb tu nak balik tengok dulu cmne keadaan brg2 dalam rumah tu, lagipon kami kat skolah dah xde pakaian sgt dh nk pkai, asik duk lenjan yang 2-3lai tu utk beberapa hari, naik hanyir dah bau. Nak balik tengok2 kot ade bekalan pakaian yang kering blh ambik :)


kat atas jalan depan rumah



Terpaksa jalan kaki harung air atas jalan depan rumah ni sbb paras air dalam lg, xlepas kete lalu, mengah plak nk nyampai ke rumah, huhu tp xpikir mengah kaki bila lalu je nmpak sampah terlekat kat pagar banyak gilerrrrr...mengah la nanti nak ngutip semua ni bila dh surut, huwaaaaaaaaaa...


Pintu pagar pun xde bayang dah, penuh sampah, rumput selirat yang terlekat situ.. tskk


Ok kat luar rumah relax je.. tenang airnye ^__^ masuk dalam rumahhhhh...
terus nampak paras air dalam rumah, ukur kat ruang tamu ni ade la paras leher/telinga cmtu bilik & ruang tamu atas paras dada -_-









Masuk dalam rumah atas, tergamam, terkedu, nak nangis prasaan bercampur aduk bilamana tengok keadaan yang huru hara, brg2 semua kesan tenggelam air, xde satu yang kering, dengan berlingtang kalang, mcm kene ombak.. Allahuakhbarrr... sedihnye masa tu xdapat tahan lagi :((


Nangis nangis nangissss..sbenarnye buntu xtao nak buat ape ni.. terlalu banyak barang, xtao nak angkat yang mana 1, dengan bau busuk nauzubillah.. blurr.. lama tu baru suami cakap nak bersihkan ada 1bilik ni yang kosong xde barang sgt bilik tu, senang nak bersihkan, dia cuci bilik tu dulu utk aku ngn anak lepak situ sementara dia nak clearkan kawasan lain. Tapi hakikatnye, xmampu trluah, xterbuat, termenung sampai magrib kiteorg ambik keputusan balik ke sekolah smula, kat rumah pon still xde bekalan elektrik :(

Rase insaf, redha dan sedar bhw stiap yang berlaku tu ade hikmahnya. Hakikat yang tak dinafikan, hanya mangsa banjir je dpt rasai kesedihan dan keperitan dilanda musibah sebegini. Teringat2 barang2 #projectBaking stok bahan2 kering, kotak/papan kek yang banyak tu hancur lebur cmtu je, mixer 3bj.. yang tinggal skrg oven, itupun xsure boley guna ke x lg, dah basuh, cume nak keringkan betul2 dlu, selain dari tu semua dah xblh guna. 

Ekceli peti stakat ni dah blh berfungsi, Alhmdulillah,... salah satu barang yg aku beli hasil titik peluh dr #projectBaking,kalau rosak gak mmg nangissss ah :( cume peti mak, was2 lagi nak guna, sbb jumpa dalam keadaan tertonggeng, terbukak..tunggu jemur lama skit baru nak test, mesin basuh 2-2 xblh pakai, dapur gas & overall brg2 dapur semua abis hanyut ntah kemana2, yang tinggal tupperware & pinggan2 kaca, saki baki periuk  yg blh digunapakai lg.


 
Kuda kuda yang baru lg beli, hasil dr titik peluh baking gak, baru guna brapa kali, sedihhhhhh.. berharap still blh digunapakai la sbb nk capai target berat badan dalam pantang nanti, kekeke :p

Lemari kat blkg tu, yg menempatkan set2 cawan, gelas2 kecik, mangkuk2 door gift kawen yang mak kumpol semua aku humban kt tempat sampah, sbb lemari dh xley guna, xkuasa nk basuh byk glerrrr, 3lemari kot ada, tipu sunat skit kat mak ckp semua pecah, tettttttttttt :p

 Hari Ahad, cuaca cerah sgt, Alhmdulillah, petang tu kami balik jenguk rumah skali lg, tengok air makin surut, keadaan lantai umah yang berselut tu dah kering, hazabla nak mencuci balik, trus tringat nak contact ustaz mintak tlg pinjamkan waterjet, nasibla ada, syukur, senang skit la kerja nak menyental tu :)

Tapi xblh nak membasuh lg, terlalu byk barang yang nak kne kuarkan dlu, buat2 skit pastu balik ke sekolah smula. Isnin pg kami dapat tahu, pihak sekolah tu benarkan semua balik tgk keadaan/basuh rumah. So packing trus la semua brg, check out :)

Kerja2 nak membersihkan dalam rumah, kuarkan brg2 semua tu dlu mmg ambil masa lama gak la, nak plak aku xterdaya nak tolong yang berat2, ksian lahai somi sorg2 duk punggah brg2, tarik2 smpai tangga terhempas atas kaki, dah luka plakkkk.. Malam tu mtk tlg adiknye dtg basuh sama, ringan skit beban utk beberapa hari tu. Rabu mlm abg aku, sil ngn anak2 buah plak datang dari Putrajaya mmg nak bantu basuh ape2 yg patot. Still byk lg kerja2 mencuci, pilih2 mana2 brg yang elok utk cuci, yg dah xelok bakar api termasuk pakaian semua, xlarat aih nk basuh semua. Tu pon berminggu gak nk abiskan stok mendobi, terpaksa beli mesin basuh baru sbb dah xde pakaian sgt nk pakai, huhu beli mesin separa auto je jadi la. :)


Alhmdulillah, nak tunggu keseluruhan kawasan dalam rumah dalam keadaan cmni, sekurang2nya ambik masa seminggu gak utk settlekan, now dah lega, lantai dh bersih, ruang semua kosong, lsg xde almari ke ape dah, prasaan skrg?? syiok gak, mcm baru pindah masuk rumah baru, kosong xde kerusi meja, tp ok what, senang nk menyapu, xberhabuk sgt klu rumah kosong ni, cume if sape2 dtg rumah, bentang tikor je la duk lantai, hehe tadehal kan?? ^__^

Baju pon beli rak bertingkat yang plastik je, ambik yang penting2 je, nasib la katel aku mmg beli siap2 yg kayu/besi, so blh gunapakai lg, cume tilam la xde dah, bakor api seme, huhu.. skrg alas toto, tikar byk2 atas katil tu buat alas tido, sokayyy.. & katel dabel deker yg 2 tingkat tu, cabut jadikan 2katel bujang, 1 untuk mak tido, 1 lg utk mika. Settle. :)

Syukur sgt2 dikelilingi family members, anak2 buah yg prihatin ade yg sumbangkan duit belanja, ade yg dtg dari tganu utk kerahan tenaga.. sil yang sponsor dapur gas, kakLina..terlalu byk bagi utk baby, geng2 UB yang sgt sgt prihatin, member2 kat luar sana, Allah.. xmampu nak balas jasa korang semua. Dari dana $$$$ hasil collect ramai2, Trima kasih byk2 Hany yg tlg arrangekan, dari awal susah payah smpaikan aku mengadu sakit dlm punggung, dia cuba dptkan ubat dr sni, trima kasih Yana sbb dtg hantar ubat & sumbangan pribadi korang berdua, Tikah dgn bekalan mknn, Ya dtg hantar tilam lipat utk makyong yg sakit kt sekolah ni..ade yg bg sumbangan peribadi, Mira.. baju & tilam baby, ubat.. barang2 yang terlalu byk aku nak listkan semua, Geng wasap UB,mintak maaf xtertulis nama semua, Trima kasih dengan periuk nasi tu Dira, trima kasih bg breast pum yg aku perlukan sgt tu Ena, Trima kasih gak kat Dayu & Aisha yang sanggup hantarkan ke rumah brg2 yg dicollect ramai2 dr geng Ukhwah Blogger sana..jauh dtgnye.. Alhamdulillah, murah la rezeki korang semua, terima kasih sgt2 :)

Since banjir, murah rezeki, sedih dgn kehilangan byk brg masa banjir tu terubat juga dengan keprihatinan korang semua, xterbalas budi baik korang.. #projectBaking mungkin akan bertatih dari awal smula mcm mula2 start dulu, buat masa skrg terpaksa stop order alang2 dh nak cuti bersalin, kene kumpolkan balik brg2, bahan2 & mood baking smula, insyaAllah minat kat situ xpernah padam..doakan rezeki #projectBaking bersambung kembali utk tahun depan, InsyaAllah :)

Sebelum menutup kisah banjir.. ade beberapa gambar sekitar kawasan sni yg aku dpt dr mana2 sumber terdekat, betapa dasyatnye banjir kali ni yg hampir melumpuhkan segala xtvt di Kuantan baru2 ni.. Allahuakhbar.

Kemungkinan juga, ni entry terakhir untuk tahun ni, dah entry terakhir sblm aku cuti bersalin yang tengah menunggu hari je ni, Doakan aku dipermudahkan & slamat melahirkan, mintak ampun maaf andai tersilap cakap, trguris hati korang2 yang pernah kenal aku kat sni, InsyaAllah pjg umur jumpa lg next entry di tahun 2014 dengan cerita baby, heeee.. ok daaaaaaaaaaa~ 

Assalamualaikum :)





























Related Posts with Thumbnails