Tuesday, April 17, 2012

Resepi : Semperit senang giler!

Hamboih nama kuih xagak2, hahahahha tp itulah yg aku nak bgtau, dah ler sedap, senang plak tu, sape2 yg xde mixer boley buat beskut ni yek, tp make sure ade oven la, xde oven pun boley hape, gune kekdah aku ms kecik2 dlu, kes xde oven tp gigih nk membakor kuih gak, gune periuk mak, masukkan pasir yg dh dibasuh & dikeringkan, letakkan besi alas then loyang yg kite nk bkr kuih tu, api serdehana, agak2 bape minit utk masa bkr kuih tu, siap. senang gilo eh? eh ehh ni bukan nk citer kekdah nk membakar zaman dulu kale, ni nk share resepi jep :p

Kat twitter aku dh share hr tu, Mas dah buat kan? org lain dh try blom? kehkeh 



Sepatutnye kosong je, tp aku pndai2 tmbah choc rice bg ceria sket, owh gune acuan terap tart gulung ni, sbb xjumpe plak acuan bunga dahlia tu, tp yg ni lg senang, terap pjg2, then potong, :)

Resepi :

Bahan2 = 1 ketul buttercup + susu pekat manis stengah tin + tepung jagung sbungkus (500g)

Cara2 = Pukul butter & susu pekat (if xde mixer gune je senduk kayu) then bila dh sebati, msukkan tepung sedikit demi sedikit, uli rata paling syok gune tgn sbb senang nak uli smpai jadi doh, agak2 dah cantik doh tu, xperlu abiskan semua stok tepung tu, terap, bakar dgn api 170c 10-15minit saje ikot oven masing2.



Siap, senang giler kan? sedap weh, aku jakun xpernah lak mkn semperit, xtao knape, tp bila war2kan, mcm ramai pulak yg hantu semperit ni, tp mmg logik la sbb sedap, dlm ms sehari aku boley abiskan semua, if rajen weekend ni nk buat lg, utk kudap2 kt office, ade la exercise mulot sehari harian ngadap pc ni kan, kohkoff :p

Ok selamat mencuba, zasssss~

23 comments:

  1. mmg senang gilos...tp klo dh malas tu malas jugka...kahkahkah..
    resepi gini klo wt time raye, open for jual tu mmg masyuk yer dop..boleh bt banyak sbb senang

    ReplyDelete
  2. kuih tepung semata gini mmg aku x minat. next pleaseeeee....hahahaha

    ReplyDelete
  3. waduh, semperit ni mmg fav azu. tingin nk buat tp oven lak xde..klo nk follow ikut cara dolu2 tu mmg xjadi2 la semperit buatan sendiri.nway dpt tgk pic pon jadilah..bila nk raya ni??

    ReplyDelete
  4. haha...kuih tepung ke?tp ibu ngandong ni pelik jgk tgk sume menda rasa nk mkn...nk try lah :)

    ReplyDelete
  5. aku x pernah suka semperit
    tapi gaya kau mengiklankan kueh ni mcm sedap sangat
    pos sini kasi rasa, boleh?
    ^___^

    ReplyDelete
  6. gitu jeee ???? Senang gilos sumpah aku kagum

    ReplyDelete
  7. mood nak raya dah sampai nie.haruslah banyak resepi kuih raya..hehehee

    ReplyDelete
  8. mak aihh sangat senang nk buat ni. wajib buat utk raya kang..:)

    ReplyDelete
  9. na, order tuk raya 2 balang ek. buy 1 free 1 kan? kata geng.hiksssss :P

    ReplyDelete
  10. Saya nk cuba try test...klu sedap bangat saya bg markah ye...

    ReplyDelete
  11. puan nano,

    kite try resepi awak ni mmg sedap rasanya meleted dlm mulut..

    kite nak tanya awak kite punya macam terkeras sikit ar nape ekk...kite salah tang mana ye

    nanti awak reply kat email kite tau :aizalatifi08@gmail.com

    ReplyDelete
  12. besnye resepi ni..serasi ngan jiwa saya yg tak suka resepi lambat n remeh temeh..ekeke..tp kalau tak nak bubuh susu pekat tu nak ejas macamana resepinye ye?

    ReplyDelete
  13. salam,
    x yah pakai tepung gandum ke

    ReplyDelete
  14. ni telor pon tak digunakan ek..tpong kastard pon tak guna ek..cam menjimatkan je...terbaik la sis...

    ReplyDelete
  15. mmg takde penggunaan telur..tpung kastad ngn baking powder ke..

    ReplyDelete
  16. Saya pon dh try... tapi keras la kuih kita...kenapa ek... sukatan semua btl

    ReplyDelete
    Replies
    1. make sure jgn bakar lama sgt, mmg akan keras skit.

      Delete
  17. Sy dh buat.. mcm keras tp gigit ranggup n melted jgk.. mmg gitu ke? Tp ank2 suka.. terconfuse jap rsnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn terlebih bakar. mmg akan keras.

      Delete
  18. very easy to make and very nice to eat, my family like it so much :)
    Thanks for the recipe ^^

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails