Monday, October 26, 2009

ehem..

bdn sape la yg segar bugar sgt neh..
:p


p/s: sgt bahgia skrg sbb da xkerja..duk umah mkn tido je..
alamatnye, bdn da cm belon..huhu

Thursday, October 1, 2009

50 hari..

Smlm belek2 folder kawen hr tu, suke lak tgk gmbar2 org bt rewang, gotong royong, rupenye byk muke2 yg aku xkenal ade nolong same..terharu sgt2


Terima kasih xterhingga pg photographer utk hr tu yg sudi shoot stiap xtvt yg berlansung dr pg smpai ke ptg.. dan dlm duk belek2 tu, terjumpe 1 candid yg xpuas aku tgk.. byk lak tu gmbar dia.. ; )


owhh ms ni pagi lg..so belum pkai baju 'hijau' lg.. ; )

mcm tengah memikirkan sesuatu..
mungkin risau ttg persiapan majlis tersebut..
keadaan menjadi semakin rumit 
sampai berkerut dahi?

dan ade sedikit sinar, mungkin idea yg baru tercetus mungkin??
smbil berkira2 [tgk jari]


 
dan akhirnye.. tersenyum gembira..

alhamdulillah, berkat doa ayah.. majlis berjalan dgn lancar
terima kasih tak terhingga pd semua yg terlibat..
akhirnye tercapai impian ayah tuk tgk semua ank2nya kawen
sblm menghembuskan nafas .....


dan hari ni genap 50 hari pemergiaannya..
AL FATIHAH

Monday, September 28, 2009

bersiaran lg kat sni selagi sempat..

mcm pelik je bunyinye kan? hehe.. tp mmg itu pun yg aku nk smpaikan.. mcm dah xlama je aku kat sni lg.. [dunia blog ni la].. tp nk bt cmne, maybe lps ni dah xde rezeki lg nk berblog secara rutin harian spt sblm2 ni.. tp xpe...ade mase nanti aku curik2 la gak jenguk blog2 korang yek.. [itupun kalau ade org nk sedekah broadband kat aku la, hiks :p] ishk..xdpt nk bayangkan.... boring woo klu xdpt msuk blog sehari, haishh xtao la hidup lps ni cmne, hr2 ngadap shiling lam bilik je la selain ngadap muke laki 24jam [owhh ini aku ske :p]

eyhh sbenarnye post kli ni nk citer psl raye, tp cam x brape nak ade mud plak hr ni, ye la..tggl 3 hr ni je lagi aku ley tatap opis ni lelame, lps ni xde da.. huhu sedey..
so, ni je la gmbar ley tayang sket.. yer.. tema oren kan? tp bley tersesat 2org yg still berkabung, pakai serba hitam di pg raya tu.. huhu kacau btl, :p

wlaupun raya tahun ni agak suram sket, ye la.. lps semayang raye je trus g ziarah pusara ayah, mula la masing2 xdpt nk tahan sebak, akibatnye, gmbar potret tu, memasing dah cair mekap, selain dr mate yg membengkak.. huhu..

Dan hr ni, aku dah msuk 4 bulan.. cpt je rase kan? pipi pun dah agak membuncit selain dr perot, huhu, dan tersangatla hepinye bila blk dr cuti ni, dpt tao yang 2-3org dr geng mom to be kite yg dah selamat melahirkan baby syawal.. oowhh tahniah tuk korang.. lega la da lepas korang ehh, fuhh~ pasni doakan utk kami2 yg menanti hr ni la plak yer.. amin~ ; )

Wednesday, September 16, 2009

mung ada dok??

wahh !! soalan cam riak je bunyinyer.. huhuhu
entry ni sbenarnye ditujukan kat dia,
ehek ehek..saje nk bg dia makan ati... lalalallalaaa~

actly, mlm isnin lepas, blk je dr teraweh kiteorg singgah kedai jap..
sbb man nk beli temikai.. tup2 bile msuk kete tgk mende lain lak die jinjit..

smpai umah trus je cri paku, tangga ape sume nk pasang,
xcited gler mamat tu.. huh !
see.. xcantek sgt sbb cam skit je.. pastu gantung xsame.. *ayat cm jeles je*

hehe mmg aku jeles sbenarnye, ye la biasenye tiap2 taun ni kerja aku la..
tp taun ni di monopoli oley man lak.. wahhhh.. tp apsal ko beli skotak je?
biasenye tiap2 taun aku beli 3kotak tao..baru meriahhhhh~

tp lepas raye lsg xamek tao, pastu nk raye taun depan dah rosak.. kene beli lai, huhuhu

dan ptg smlm, smbil2 g cri brg dapur, tersopim skali ngn lampu lip lap..hihi
lepas berbuke smlm trus pakse2 man panjat skali lg psg lampu aku plak..
dannn..

bertambah la sket meriahnye dr mlm sblmnye tu.. huhu
dr depan... yang belah kiri tu sayep punye yer.. kanan tu man punye..
dpt bezakan x lampu sape lg lawa?? apesal berserabut je lampu mu tu man????
hikhikhik..

p/s: dan2 je bini mu jd model pintu dlm ini gmbar

owh tp ade sorg lg akak aku xpuas hati.. die ckp xckup meriah lg tu,
so kami pakse2 die plak beli lg 2kotak hr ni.. kite smbung smpai ke dapur..
tgk la cmne, huhuhu..


ehh..smlm pun dah pasang pelita sume..
tp xamek gmbar lak, sbb tgn busuk bau minyak gas/tanah.. ishk

Tuesday, September 15, 2009

Oreng !


tema kami suami isteri untuk taun ni & juga family aku,
tetibe terminat oreng !
xsbr nk raye wehh ! :p


p/s: owhh manik + labuci xbeli lg..sempat ke nk jait ni??

Tuesday, September 8, 2009

yang mana 1?



Andai di beri pilihan,

antara ibu & suami.. [ tlg pilih sorg je]

yang mane satu kamu pilih?

:)




p/s : syurga seorg isteri di bawah tapak kaki suaminya..

dan tiada siapa pun xnak jika diberi pilihan cmni,
siapa pun akan pilih dua2, dan nak yg terbaik,
tp..kalau terpaksa jg pilih antara 1???

Thursday, September 3, 2009

nak tao lg??

owhh yer.. citer smlm x abes lg yer.. huhu..

actly, nset mak pun monyet tu kebas gak tao.. [wahhh sedap name baru kau?? :p] grrrr.. selain brg kemas mak, dia jg sempat rembat coklat clorets mint yg mak simpan lam laci, [coklat peberet mak tu, nk bg wangi mulot katenye, hihi] 2kotak yoo.. pastu pergi kat ruang tamu luar, tgk laci2 kat mesin jait terbukak.. woohh sempat lg geledah kat ctu yer..tp xjumpe ape rasenye, xde pe2 yg penting kat ctu melainkan benang & jarum :p pastu bley dia xsedar tertinggal coklat clorets kat ctu plak, hohohoho vodo..

pastu agaknye die nk kuar umah da.. dekat pintu ade satu meja bulat yg tmpat taruk hiasan & brg2, haa ctu la mak taruk nset dia, pastu kerongsang sabah aku pun lawa lg lam kotak atas tu gak.. abes die rembat koooooo..
haishhh..monyet2, kelaparan sgt kah kau?? kuar dr umah, nmpak lak ampaian baju, & bykkkkk lak suar jeans trgantung2 yer??? tp ade aku jemur 5helai suar kije laki aku kat ctu, awat amek 3lai je??? xckup tgn dah yerr???? oowhhh.. ye la.. byk gak dpt kan, so penuh dah la tgn tu..

stakat ni, tu je la yg aku tao yg hilang.. xtao la kot2 ade gak buah jambu ke rmbutan ke die rembat gak.. ye la..monyetttt kannnnnnn !!!

bila pikir secara logik, cpt sgt dia bt kerja kan? aku kuar umah kol 830, blk 915, 45minit je.. semacam monyet tu duduk dekatttttttttttttt je ngn umah aku, comfirm dia mmg dah perati kiteorg dr siang, & tahu yg aku ngn mak je tggl kat umah time tu.. so line clear la bile nmpak aku ngn mak kuar g teraweh tu kan?? ntah ntah, mase kiteorg kuar tu, die tggu siap2 da tepi umah kot?? ataupun die tggu depan umah die je.. [jeng jeng jeng] ini mengikut firasat aku la, jika betul die org yg berdekatan, sbb kalau org jauh, die xkan berani pecah msuk umah org awal2 cmtu, nak2 plak time tu org tgh lalu depan depan umah nkg teraweh kan, dah la umah aku terang benderang lampu luar dlm.. dia mmg berani gler kan??

dah tu, die mcm tao2 je kat mane tmpat mak aku, klu org luar, sah2 dia geledah bilik ke bilik dlu.. ni x..bilik2 kami lsg die xmsuk okehh.. [sgt2 mushkil yer] mcm org tu dh biase sgtttt dgn keadaan rumah aku kan??

call nset mak byk kali xdpt, dah off agaknyeeee.. pastu maybe Tuhan nk bg petunjuk kat aku kot??? lps dah byk kali try call, akhirnye dpt.. tp xnyempat2 nk bunyik ringing tu.. maybe mase tu monyet tgh on nset, kebetulan aku call, die tertekan, xsedar kot, sbb aku bley dgr suara org bercakap2 yg sepatah harammmmmmm aku xfaham, ye la..bahase monyet kannnn ! oopss.. actly pot pet pot pet bahase org KEMBOJA yerrrr.. mmg la aku xfhm lsg.. tp aku tao, itu bhs org diorg.. dlm sminit gtu je sempat aku dgr die borak ngn org sbelah die kut? aku sempat la jerkah dia.. dia tersedar trus off nset smula.. eeeee geram !!!

so bile da samar2 je nmpak, mcm org dekat je.. org kemboja plak tu ! aku da cuak.. bukan nak syak, xbaek kan? mak plak tamo bt polis repot, eeeeeeeeee.. so org yg aku syak skrg adelah penyewa umah mak yg betul2 sbelah umah aku tu.. bru 2bulan die menyewa msuk ctu.. actly mak xske bg sewa kat org asing ni, tp ade sorg kwn baik mak ni yg mintak tlg, ade 2org pempuan kemboja kerja kat kedai mkn dia.. so mintak tlg mak aku bg sewakan kat derang, derang baik, sewa pun jgn risau.. tokey byrkan.. bla bla bla.. so trima la.. tp biase la org luar ni kan, derang bukan duduk serumah sorg dua je yer.. abes 1kg die ajak duk serumah, sesak aku tgk ! dah la yg laki2 muke xley caye je sume.. hishh !

Dan setelah beberapa minit aku psiko mak hr tu.. yess ! mak termakan pujukan.. & smlm mak citer, yg dia dah g halau derang2 itu sume kuar dr umah tu, tp xde la trus trang, ckp elok2 la.. gtao ade akak aku nk duduk umah tu konon2nye la..hihihi tp still nk tggu ujung bulan ni gak bru kuar, sbb utk bulan ni derang dah byr sewa, lgpun derang nk amek mase gak tuk cri umah sewa lain, hummm watever..

so..stakat tu je la perkembangan citer ni, xpe la.. yg lepas tu lepas la.. maybe betul kata korg, ade hikmahnye tu.. mak pun bley trima & berserah hanya Allah je yg membalasnye.. gitu laaa..

sekian, wabillahitawfiq walhidayah, wassalam [tetibe bg salam penutup??]

:p

p/s: bukan xnak serbu/repot polis, tp xde bukti kukuh, lgpun aku hormat keputusan mak xmo bt ape2 tindakan, cuma mak berdoa je mintak pdNya..xde balasan kat dunia, tggula di akhirat sok..

Wednesday, September 2, 2009

terima kasih Tuhan dgn ujian2 ni semua, : )

lps satu satu kan? tp alhamdulillah, kami ok2 jer.. anggap la semua ujian yg diterima ni kecil jer..

Nak dijadikan citer..mlm sabtu yg lps, man & wife die blk tganu, nk merase berpose kat umah family mertua dia plak alang2 ade cuti tu kan..so tggl aku ngn mak je la kat umah [laki aku msuk kerja ptg, blk pun da tgh mlm]
ahad tu pun kami buke pose brdua je.. lps magrib siap2 nkg terawih, dlm pkul 830 gak la bru kuar umah

kebetulan mlm tu trase nkg smayang jauh sket, kat masjid, tp mmg aku ske sgt g masjid ni, sane laju je smayang teraweh, hihi xmcm kat surau, tiap rakaat aku menguap, :p pkul 9.15 dah blk..cepat kan?

smpai je umah mak tanye apsal pintu xbkunci?
aik?? pelik je, aku xnyanyuk lg rasenye, td nk kuar mmg comfirm aku kunci pintu tu.. tp xpe la..maybe ingat2 lupe ke, atau dah msuk kunci tp xlock ke kn?? mls nak pikir sgt..trus msuk umah pastu ckp kat mak nk tido trus, coz mlm tu kan mlm merdeka, so da agak, laki aku blk kerja tgh mlm kang, mesti nk ajak kuar, dah kuar sah2 pg baru blk, so baek tido dlu siap2.. xngntuk sgt time kuar kang..

tp baru nk letak kepala dgr mak panggil, sayu je dgr suara mak.. mcm nk nangis pun ade, pelik !
cpt2 kuar g kat mak, tp smpai kat mak, xtertanye ape dah.. sbb dah nmpak kat depan mata.. kat katel mak berselerak, 2biji almari mak kene selongkar, abes kain baju mak bertimbun2 kat luar almari..

mak terlentang lemah dah atas lantai..
still panggil name aku byk2 kali, makin lame makin perlahan suara dia..mate pejam..
[actly mak aku ni ade penyakit lemah smangat, klu ade pe2 yg bt die runsing, bley jd xsedar diri, meracau, seyes risau gler aku time tu] aku pelok mak kuat2, gosok2 sedarkan mak smula.. [owhh ms ni menangis xhengat da]

mak smbut pelukan aku wlaupun lemah, bila aku prasan mak masih sedar lg mase tu, trus tanye, byk ke yang hilang? duit brape byk?? [org2 tua kan jenis ske simpan duit byk2 kat umah..ishk geram je]

mak ckp SEMUA brg mas die lesap da.. [trus nangis lg..]
ya Allah mase ni, aku xterckp ape dah.. sbb dah dpt anggarkan berapa jumlah kesemua brg mas mak tu..

actly, skrg ni mak masih dlm edah suami meninggal 4bulan 10hr, dan antara yg dilarang, berhias [termasuk la memakai brg kemas] so, semua brg2 kemas die taruk dlm 1balang, simpan lam lemari & kunci, pergi teraweh pun bwk kunci lemari dia tu.. :)

tp dah nak jd rezeki si bedebah tu agaknye, die dpt kopak jugak almari gune ape tu wallahualam.. naseb baik duit mak simpan tmpat spesel, yg payah nk jumpe.. klu x..

Yang pastinya, mak sedey sesangat, aku faham, semua tu hasil titik peluh mak dr kecil lg, membanting padi, menoreh getah, stiap upah mak dpt, dia akan simpan, kumpol2 tuk buat emas, [org dulu2 nak2 belah pantai timur ni, ade duit sket buat emas, ade duit je buat emas] smpai la skrg, slain dr pelaburan kat tabung haji, pelaburan die kat kedai emas je la.. smpaikan 1tahap yg melebihi [xtao brape]..... dikenakan zakat, dan sgt2 terkilan sbb bru hr khamis yg lepas aku antar mak ke pusat zakat tuk pembayaran tersebut.. mmg mak akan byr stiap awal ramdhan tiap2 taun, katenye nk amek bulan berkat ni..

dan dengan berkat serta doa yg paling mujarab dibulan ramadhan ini, mak cume brserah pada-Nya, biar Allah yang membalasnya segala perbuatannya.. mlm tu jugak xhenti2 mak buat smayang hajat ngn mengaji, mak berkeras tamo buat polis report, ishk.. puas dah aku ngajak.., tp dah itu kehendakknye, terpulang.. kalau ikotkan hati aku ni, nak je aku sumpah org tu mati kene lenyek di treler muatan yang paling berat skali ke kan?? ishk..nauzubillah [jaat!]

dan kalau la dpt di layangkan pesanan aku ni untuknye..

berseronok la kau dgn hasil rezeki titik peluh kau itu yek! dah tentu2 lps ni kau xyah kerja da.. bley cuti rehat la kau berbulan2 nk abeskan bonus hasil kerja kau yang agak lumayan tu kan?? xpe xpe... [grrrrr....]

owhh yerr.. sedikit kemushkilan,, apekes yang kau kebas same suar kije laki aku tu??? dah xde suar sgt?? ke kau ingatkan yg aku jemur kat luar tu jeans levi's oryyyyyy??? hello, laki aku pomen yer.. merase la kau blk2 umah tgk suar jeans tu penuh kesan minyak itam tompok2 kat suar.. kikiki.. pdm muke ! vodo punye olang !

dan satu lg, yang ni lagi haru, brooch aku pun kau kebassssss.... huwaaaaaaaa aku xrasmi lg tu wehh !! dah la org jauh yg kirim, ishk2.. :(

mesti die ingat brooch tu emas gak.. sbb cantek je lam kotak, pastu siap de rantai2, cis kau !


mcm pjg sgt da entry ni..penat lak ase, hihi nanti la ade mud smbung lg..skrg ni aku rase cam nk memaki hamun org jeeeeeee... sabar2..

Friday, August 28, 2009

kueh raye..

ptg tu dpt call dr member hb


"na.. wife kawe ade buat almond london, 33hengget 1bekas=100biji, awok amek 2bekas la yek??"

"arrr??"

"Kira comfirm la yek awok amek 2bekas tuhhh, dkt2 nk raye kawe antor nanti"


"harr???errr.. aarr???


err..korang ade niaga kueh raye x? cmtu ke cara korg mjual?? huhuhu.. call utk bgtau n diri sdiri yg comfirmkan, cmno eyh?? xley nk ckp ape dah.. terima je laaaa.. huhuhu :p

biasenye hal2 cmni biase terjadi antara member2 rapat & sedara mara..

sblm tu pun aku ade gak dpt msg,

mu nak kepek bwg brape???

sedap x??


hor la..amek la byk sket !


errr..bak la dua ehh..



nak tolak xbley, dah la suruh amek byk, haishh 2pun dah ckup kot? belasah je la :p


kalau cmni, semua org berniaga xkan rugi la.. huhu

p/s: ehsan gmbar dr gugel

Thursday, August 27, 2009

berkejar sane sini tp still bley msuk opis awal..

Pg ni terlajak bgn sahur, wlaupun mak dah kejutkan [wahhh mcm bujang lg jer bgn sahur pun mak kejutkan :p] tp syiok tido punye psl... da terjaga kol 7lebey.. adeshh xpsl2 skrg ni dah perit je perot ngn tekak ni, tp xpe la.. dah name pun pose kan, adat la tu :p

Terjaga kol 7 trus suruh mak bsiap, ketuk pintu bilik akak [bini man] lak, suruh dia siap cpt2, errr..eksen je tu..padahal derang dah siap2 pun, tggu aku je yg bru tersedar dr tido ni, huhu

kol 745 kuar dr umah trus g kinik dlu, mmg nak smpai kinik awal hr ni, coz kinik bukak kol 8, so nak dpt no yg 1st, kene la berebut, huhu.. bukan pe, klu dpt no yg ujung2 alamatnye smpai tghari la tercongok kat kinik tu..

owh yer...hr ni kali ke 3 dah aku bt cekup kat kinik gomen ni, dan kali ni ..akak pun ikot same coz dia baru nk bt 1st cekup + buku merah.. yerr.. dia bru disahkan +tive peknen.. tp terlewat sbulan stengah dr aku la, agak2 kami bley berpantang same2 x nanti eyh?

angka giliran? 001, hoho dpt gak hasil berebut di muke pintu kinik :p ,, g bt urine test, timbang, jumpe doc, cek perot segala, kol 845 dah settle, cpt kan?? hehe, tp akak lmbat lg siap coz die bru nk buat buku merah tu, amek mase la skit, so aku tgglkan die kat kinik tu dlu coz nk antar mak kt pusat zakat dlu, [biasenye awal puasa tiap2 taun mak akan ke sane tuk byr zakat emas.. tu la..sape suruh pkai mas byk2 kan? kan dah kene cukai :p ] lps letak mak kat ctu, aku bergegas lak ke opis tuk buka pintu, pastu g antar kunci opis kat misslo plak yg tgh mkn kat kedai mamak [trliur jap tgk dia mkn tosei :p] pastu g pikup mak smule kat tabung haji [yerr lps g pusat zakat mak g tabung haji lak bank in duit] pastu g kinik lak tuk pikup akak yg dah settle sume, singgah beli ikan plak tuk masak petang ni, n antar derang berdua blk umah, dlm kol 10 aku blk ke opis smule.. giler berkejar aku hr ni, penat wohh..tp seb baek still bley msuk opis awal lg.. :p

* eyhh ehh? da mcm personal driver lak aku skrg ni eyh? :p *

Friday, August 21, 2009

slamat berpuase yo !

trima ksh sesangat kat korg2 yg titipkan ucapan takziah & kata2 smangat utk aku, terharu... :) alhamdulillah, kami sekeluarga dah bley terima kenyataan yg ayah dah slamat disana, amin : ) , cume kdang2 kalau tringat tu......errr lupekan.. ha ! pg ni plak dikejutkan pula dgn berita my fil plak xcident, adoi rase nk luruh jantung ni td, trus bergegas ke hospital, tp alhamdulillah, cume kecederaan ringan je, seb bek xde ape2 yg teruk, just luke2 kesan jatuh je byk kat tgn, bahu + kaki.. setan betul la sape yg bawak lori tu, dah langgar lari plak tuh !! xbertanggungjawab btl ! sian abah :(

abes citer tu, nk citer psl mak plak.. owhh yer, skrg ni aku dah xmenyewa umah lg, huhu, sebagai ank bungsu of course la aku dipertanggungjawabkan utk menjaga mak setelah ketiadaan ayah, nk bt cmne kan, [mase sedara mara yg dtg dr jauh2 nk balek lepas tahlil hr tu, semuanye tepuk2 blkg aku, mintak jg mak baek2, owhh amanah tu :p, ramai btl yg berharap, xley hampakan huhu ] tp alhamdulillah la laki aku faham, hr isnin lepas dlm ms sehari je kami clearkan terus umah sewa & pindahkan kesemua brg2 kerumah mak sparuh, rumah mil sparuh, lega dah settle sume : )

Ape yg penting? lepas ni kami dah save 4rat xyah byr sewa, hihi.. hope laki aku slesa la ngn kediaman baru kami ni, huhu.. ehh sbenarnye bukan aku je diamanahkan cmtu, abg aku [man] pun kene same, hihi, ye la, die kan ank lelaki bongsu, patotnye die lg bertanggungjawab kene jg mak kan? so nk fair, 2-2 kene duk umah mak, hoho, so skrg rumah mak dah ramai penghuni, hepi je org tua tu ank menantu ramai duk kat umah dia skrg ; ), hope xde pe2 mslh la klu duk ramai2 cmni, aminnnnnn ~

ok la.. alang2 dah bt entry ni, wlaupun kat entry2 korg pun mende yg same je aku jumpe, aku tetap gak mohon maaf dgn korg2 yg mengenali aku, andai ade terksr bahasa, terguris hati sape2, aku mintak maaf byk2, semoga ramadhan kali ini akan memberi keberkatan utk kite semua, amin ~ slamat berpuase yer ; )

p/s: mlm ni laki aku ajak tido umah family dia, so 1st bersahur kat umah sane, trase asing je bile pertama kali xberpuasa dgn mak ayah sdiri, hope bini man msk sedap2 la tuk mak bersahur pg sok, aku xley nk pantau, huhu.. xpe luse kite bersahur same2 plak yer..

Thursday, August 20, 2009

smggu dah..

Seminggu dah berlalu, aku dah msuk kerja smula hr ni : ) , wlaupun still demam + batuk + selsema lg [musim kan?], tp tetap gagahkan diri gak dtg, boring gak duk umah lame2, lgpun dah smggu xdtg jenguk misslo yg keseorangan kat opis ni, sian die boring duk sorg2, huhu..

Maseh terkejut dgn kehilangan insan tersayang, tp hati tetap redha dgn ketentuan Nya.. Dari-Nya kita datang, kepada-Nya jualah kita akan kembali... cume sikit terkilan sbb di saat2 akhir pemergiannya, tiada seorg pun disisi.. tp apekan daya, bukan salah sesiapa, coz xde siapa yg menduga dgn ape yg terjadi, ayah mmg xde sakit ape2, mmg sehat walafiat pg tu, [slama ni dia berkerusi roda pun coz mslh lutut je..]

Ptg rabu tu, lepas solat asar, mak mintak ayah tlg baiki paip air yg kat depan rumah tu coz ade bocor skit, mak pulak g bkr sampah kat blkg umah, xlame lepas tu, ade org kg lalu [naik motor] depan umah dan prasan ayah duduk atas kerusi dlm keadaan kepala terlentok, mase tu die cume terfikir yg ayah tertidur atas kerusi, tp terase pelik plak bile tgk btl2, tmpat ayah duduk tu, btl2 bwh matahari terik, [tepi paip air depan umah] mustahil plak ayah nk tido kat tempat2 panas cmtu, kot iye pun ngntuk, xkan xbley msuk umah tido kan?? xsedap ati, org tu patah blk smula dtg nak tgk ayah btl2, smpai depan pintu pagar, mak yg kebetulan dr blkg umah trus menyapa org tu, tp dlm ms yg same prasan gak yg ayah tido kat tmpat pns, trus g kat ayah tanye nape tido ctu, tp gerak 3-4x, xbersahut, trus rase lain mcm, pggil org kg yg still tggu ape citer kat depan pagar tu, suruh dia dtg tgk, org tu dtg cek nadi ayah dah xde.. mase ni kelam kabut org tu start motor g pggil org2 kg semua dtg, dlm mase 10 minit rumah dah penuh dgn org2 kg, mase tu la jugak aku dpt pggilan yg mengatakan ayah pengsan & mintak aku blk tuk antar ayah g klinik, xsilap aku dlm kol 5.30 ptg cmtu, tp bila smpai kat umah, aku dah rase lain mcm bl tgk org2 kg ramai dah kat umah, bile masuk je umah, tgk ade kain putih yg menutup sluruh muka ayah, aku trus melutut tepi ayah & xdpt menahan sebak dah time ni,... :(

dlm pkul 6.15 ptg, ambulans smpai dgn 2org staff hospital yg bwk segala kelengkapan utk check keadaan ayah, ms derang check tu, aku dah prasan mesin yg derang gune tu menunjukkan tanda ----------- garisan lurus je.. tp kami still tggu jawapan dr derang, dlm 2-3x percubaaan, still keputusan yg same dpt, baru la staff hospital tu panggil siapa waris terdekat, time ni semua dah nangis2 coz dah dpt agak dah ..........

trus call kesemua adik bradik & saudara mara utk inform.. serius semua terkejut dpt brita tu, & kami sekeluarga amek keputusan utk kebumikan keesokkan hrnye je coz nk tggu yg jauh2 smpai dlu, alhamdulillah, kami dpt kumpulkan semua skali hr khamis tu utk saat2 terakhir bersama ayah, & jenazah selamat dikebumikan tghari tu jgk.. Al-fatihah untuk Allahyarham. Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama org2 yg soleh. Amin

* masih terngiang2 kata2 ayah 2-3hr sblm tu, dia mintak aku photostet ic dia coz dia nk beli kete baru [2nd hand], tuk bt pertukaran name kete tu, bile tgk ic, aku kira2 umur ayah dah 74 pastu tanye ayah btl ke? coz ic org dlu2 xbetul2 sahih tahun kelahirannye, ayah ckp umur2 baya tu, tggu mase dah tu.. ayah mcm dah dpt agak je kan? .... tp aku bersyukur sgt2 coz ayah sempat lg mewalikan & menikahkan sdiri anak bongsunye ini 2bulan yg lepas.. : ) dah terlepas semua tggungjawab dia bl kesemua ank2 nya dah berkahwin..

** dulu2, ayah pernah ckp, dia selalu berdoa, semoga dipermudahkan urusan dia berjumpe dgn tuhan, maksudnye, senang nk menghembuskan nafas terakhir tu, & xnak terlantar sakit coz xnak menyusahkan anak2 nya tuk basuh kencing beraknya.. alhamdulillah, ayah pergi dgn senangnya tanpa sakit ape2, amin, permintaannya dimakbulkan.... :)

Terharu dgn keprihatinan korg & yg sedekahkan al Fatihah utk arwah, jutaan trima ksh jgk pd member2 yg tlg sebarkan.. : )

p/s: pg rabu tu, aku ade check up bulanan, trus amek half day coz settle je kat klinik, tergerak hati nk blk rumah dlu jenguk mak ayah, belikan sarapan tuk derang skali, smpai umah je, tgk ayah mkn satay dgn berselera je, pastu aku hulur ns lemak, dia makan lg, pastu ade jiran dtg hantar ns minyak plak, dia mkn tuk tghari tu plak.. berselera btl ayah hr tu, nak tggu ke tghari tu sblm msuk opis, lame jugak la aku lepak smbil borak2 ngn ayah, gurau2.. xsangka selang beberapa jam lepas tu je aku trus kehilangannya utk selama lamanyaaaaa... :(

Wednesday, August 5, 2009

apekah??

Mlm td telah menidurkan diri di umah mertua, so pepagi ni dah dihidangkan dgn ns minyak lg, waaaaaa..sedappp !! sesudah mkn, g pusing2 keliling umah lak kutip buah2 gugur, makan sambil lepak2 nak nunggu ke pukul 845 bru nk gerak g opis tu, MIL sempat lg g umah jiran kutip mempelam mude utk menantunye bwk bekal ke opis.. hee.. :p

Tp sampai je kat opis trus lapa balik, perot apekah ini? skrg ni, boley kate selang 2jam perot ni kena isi je, kalau bf pkul 8, kene standby kueh plak nak nunggu ke lunch hour, tp itupun xckup, kol 11 dah ketar je lutut ni mnahan lapar, tp tahan je, takot lunch awal2 kang pkul 3 rase lapar blk.. aduii.. xdpt nk bayangkan bdn aku sok2 cmne klu xley control mkn cam skrg ni, ishk :(

Owhh yer.. ptg smlm masa lepak2 ngn mil, [macik@jiran2 pun ade same join], time aku smpai umah MIL tu, dah ramai lepak depan umah, so xde kerusi kosong, nak xnak, aku bertenggek je la kat ujung tangga umah.. tup2 salah sorg jiran tegur "amboi... eloknye duduk kat ank tangga tuuu.. dia xtao yang mak dia xsuke cmtuuu" aku cam... ermmm???? time tu MIL sengeh2 je..

yerr .. my mil ni mmg byk sket pantang larangnye nak2 time ngndung ni.. hr tu dah pernah kene sound skali coz aku nakg mandi, tp xmandi2 gak, jap tgk tv, jap g dapur, jap g depan, tp towel still lilit kat leher ni, tggu ade mood je bru nkg mandi.. nampak di mil, trus je.. 'yangg..tuala tu jgn duk lilit2 sgt kat leher tuu.. awok tu ngndunggg.. "
[owhh mil aku ni ske pggil ank menantu die syg tao, hee :p ]

owhh byk lg nk citer psl pantang larang ni, tp aku cam lapo sgt da.. nanti la bukak entry lain psl pantang larang ni yek.. kalau korg2 ade ape2 nk share psl pntang larang ni sila la yer.. ; )

daaaa~

Monday, August 3, 2009

The Biggest Loser Asia !

Errr sbenarnye nk tanye korg, ade ke yg pergi auditon sabtu lepas dkt the curve tu? huhuhu.. xcited la nk tggu citer ni kua, bes kan klu dpt join, :p

err sbenarnye hr ni bukan citer psl tu pun, cume nk ngadu, sejak akhir2 ni, laki aku dah pndai marah2 tao, huhu sedey :(

sbbnye?

aku nkg buang smpah pun lari2
*kesnye sbb time tu mlm, dah smpai luar pagar, tetibe mcm seram, cpt2 lari msuk umah, sikitttttttttttt lg nak tersadung depan muke pintu kes terkehel kaki coz terpijak kasut ctu, hee :p ateee...nampak lak di laki aku, ape lg, siap la syarahan free, ngeh :p

ptg smlm, blk umah mak sorg2, pastu xde org plak, ape lg, operasi mengemas umah yg hampir berbulan aku tinggal tu :p angkat mesin basuh dr bilik air aku ke bilik air mak.. *angkattttttttttt ko!*, kemas2 bilik lama, angkat kotak magazine yg termampu di angkat, berat, tp larat lg angkat, hoho sy kuat kan? alih2 ptg tu sakit blkg, ngadu kat laki, kene mrh lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

haishhh bini dia degil sunggguh kan?! sket je tu, xmo citer byk2, kan byk lak idea korg nk marah aku, huhu, nk blk dah..

daaaaaaaaaa ~

p/s: bb kat dlm degil kuat cam ibu dia kan??? :p

Monday, July 27, 2009

kenapa???

Terharu dgn keprihatinan korg psl entry yg lepas, *tenxs ha.. meh nk pelok korg amai2* :p

Ok, nk citer sket, aku ade 1 lg mslh dalaman yg xdpt dibendung2 ni, nak citer gak kat korang, sbb xley nk pendam2 dah rasenye.. sedey.. ishk..

errrr... actly, kat kuantan skrg ni ade 1 fun fair yg sgt gempak sedang beroperasi dgn meriahnye betul2 bersebelahan giant tu..

biasenye aku xpndang lsg tempat2 cmni, coz biasenye game2 kat tempat2 cmtu pun ala2, budak2 hingusan je yg main, xde classsssss...

Tp kali ni !! eeeii ni nak marah ni ! apsal time aku dlm keadaan sekarang ni, dia nk bwk game yg gempak2 plak tu??? dah xpasal2 aku geget jari je tiap kali lalu depan giant tu..

kenapa sekarang??? kenapaaaaaa????

ok smbung geget jari lg..


:p

sekian luahan utk hari ini ..ngee :p



**sy maseh terkejut dgn berita dr sahabat kita,evyn
, hope evyn kuat smangat yer, tp na betul2 nak tao cerita sebenar, kalau evyn bley share sket psl apa eh, risau kalau2 ade ape2 yg na terlepas pandang kat ctu yg bley memudaratkan same.. bab termiss mkn ubat tu xyah ckp la.. selaluuuuu...tp bukan sengaja, ishk.. takot gak ni, tp hr ni dah mkn ubat yer ; ) , slamat berpantang yer evyn, jg diri baik2 :)

p/s: bb dah berusia 7mggu, agak2 sebesar biji kopi..kecik kan?
tp apsal perot ni gelembong lain mcm je jdnye? ishkk..

Friday, July 24, 2009

suka hati yeay !

ok, tipu je tittle tu !

....


Rasenye mcm terlalu awal je aku nk ngidam2 bagai neh, tp hati meronta2 xley tahan kalau dah ckp nak itu ! nakkkk jugakk ! xdpt nangis..

lepas da dpt durian belanda.. tetibe selera tekak ni tringin nak mkn ikan percik air tangan mak sdiri, rasenye mcm dah bertahun xmakan.. sejak..

tp memikirkan keadaan yg xmengizinkan antara aku ngn mak skrg, aku pendamkan je la keinginan tu.. sedey sgt, tp apekan daye :(

xmo pikir.. xmo pikir plissss.. :(

smlm ade 1 kes yg bt aku down sesangat.. sedey lg ni..

tgk borak lam tepon ngn kazen, aku just nk inform die berita gembira ni, nanti kan klu die tao dr mulot org lain, marah lak ckp aku xmo share ngn dia..

last2 bila dah gtao.. lain lak jdnye.. aku betul2 trase dgn respond dia..

"apsal cepat sgt?? galok [gatal] teh nak ngndung cpt2 tu !"

ape maksud dia aku galok? aku dah 25, bukan 18tahun lg? ape yg cepat? nak kene enjoy 2-3tahun dlu baru nak plan ade anak, cmtu? atau nak aku jd mcm akak dia, umur dah dkt 30 kawen, & dah 2-3taun kawen still xngndung2 lg, pastu bersungut2??

yer, maybe dia marahkan aku, sbb dia cube dptkan kerja yg lg baik tuk aku [atas permintaan aku], walaupun kerja kontrak je.. tp tup2 tao aku ngndung lak..cmne nk dptkan kerja tu?

aku btl2 sedey bukan sbb xdpt kerja tu, bukan rezeki baby kat ctu, nk bt cmne, tp aku sedey dgn penerimaan dia tu.. *nangis*

ekceli, respond dia same dgn slh sorg akak aku,

*aku xciter pun psl ni kat laki aku, xmo dia trase...*

sedey.. tp aku kuatkan smangat, bg aku, rezeki Tuhan bg sebagai penyambung zuriat kami suami isteri, xkan nak tolak?

*sebak*

ahhh, malas ah layan derang2 ni, makan ayam goreng spicy mekdi lg bessss !! nyum2..

Wednesday, July 22, 2009

mengidam..

yeay ! akhirnye aku dpt gak merase cmne rasa ngidam ni, hihi dulu2 terpikir camne la org ngidam ni, ape prasaan tu..?? smpai xley tahan2 nak jugak wlaupun mende tu payah nk carik.. ishk..

Mlm ahad lepas, masa ngah tgk tv ngn suami tercinte, *hoho* dia ade citer, yg member die pesan, bila bini ngndung ni, jgn dilayan sgt tgk tv berdua, kan pantang tgk ape je terlintas dlm tv tu die nak, xbg kan kempunan, payahhhhhh.. mase tu dgn riaknye aku jawab "tolong sket ehhh.. tgk org la.. xde gedik2 nk ngidam ape2 pun? biase je tgk ape2 iklan mknn kat tv tu, lain la kalu lapo..mmg la nak makannnnnnn kan??" *cakap besor ni*

Nah smlm ! tetibe aku tringat ke durian belanda, xtao la psl ape.. tetibe terfikir ke buah tu, pastu trase nk makan, tp mcm payah je nk cri, kat mane nk cekau? mcm dah berbelas tahun je aku xjumpe buah ni, ishk.. pikir2 mane nk crik, mcm payah je, trus je nak nangis sbb trase yang aku bakal kempunan je nanti , sedey :( *ngade ek?* :p

xpenah2 lg aku nangis sbb xdpt mkn buah, pelik ni :p

*aku tau kat kedai2 makan & pasaraya byk jual jus dia kan? tp aku xske yg tu, nk mkn isi buah tu jgk*

pastu sms suami ngadu, hope dia tlg carikan la smpai jumpe, anak dia nak mkn, bukan aku :p
tup2 dia ckp kat blkg umah mak dia ade pokok, tp buah xtao la.. nanti die call mak dia dlu.. fuhh cuak + hepi.. hihi mintak2 ade,

blk kerja ptg tu tu dia call gtau mak suruh dtg umah.. hoho mcm ade berita gembira je :p trus pecut ke sane, smpai2 trus tanye manenye? nk tgk pokok, huhu.. xcited gler, tp mak ckp buah xmsk lg yg kat pokok tu.. alaaa..mcm sedey.. tp mak ckp dia faham cmne prasaan org ngidam ni, mak pernah lalui da.. kalau dah nak tu.. dan2 time tu jugak nak mkn, xley tahan2, so??


so..gigih la mak mencari tuk menantu kesayangannye ni *hak puui* :p .. hoho smangat, dan nak ade rezeki aku gak, kebetulan mak cik depan umah tu ade buah ni, itupun ada org kasik kat dia mggu lepas, tggl sparuh je lg, tp xpe la.. asalkan dpt bg aku rase dah.. owhh bahgia giler dpt mkn buah tu smlm, lansung xpelawa kat org lain da.. licin ! :p, sgt2 berterima kasih pd mak yg memahami keadaan aku ini.. dah la tlg carikan buah ni, tapau lg lauk2 utk aku bwk blk, senang kerja aku, xyah msk dah untuk mlm td.. hihi tenkiu ailebiu mak ! :p

*gmbar gugel je ni*

eh mase ngah gugel cri gmbar buah ni td, aku terbaca tentang khasiat2 buah ni, bagus jgk, antaranya..

" Menurut kajian, durian belanda yang buahnya berkulit lembut, durinya agak jarang yang tidak tajam, mampu merawat dan mengelakkan seseorang daripada mendapat kanser dan menyuburkan pasangan yang inginkan zuriat.

Khusus bagi ibu yang baru melahirkan anak, wanita Suku Asli Guyana digalakkan meminum jus atau memakan terus buahnya bagi meningkatkan pengeluaran susu badan di samping mengelakkan masalah ketegangan.

Dari segi perubatan moden, kajian kedua-dua universiti mendapati, bahan yang terkandung di dalam buah durian belanda ini boleh digunakan sebagai aktibakteria, antikanser, antitumor, astrigen dan penyakit saraf. Durian belanda mengandungi bahan amyloid, asid sitrik, fruktosa, manganese, sukrosa, reticuline dan tannin. "

hoh, pd pasangan yg inginkan zuriat tu, ape lg, pi lah cari, mane tahu bley membantu skit sebanyak, insyaAllah.. aku doakan same ; )

Simptom2 skrg ni..

Nak story psl simptom2 yg aku alami sejak kebelakangan ni , tp xde yg teruk2 sgt la, smpaikan ade mase2 yg aku terlupe yg aku ni ngndung rupenye.. so kalau ade tersilap langkah tu, maafkan aku, tidak prasan same skali :p

Antara slh satunya, tp ni tabiat buruk la, ske tido petang, bila da dpt tido petang, mula la bgn, trus rase xsedap bdn, nk masak pun xlarat, xde mud nk buat pe2, cam nak demam & mcm2 lg yg x syiok.. nape ntah, tp seboley mungkin aku cuba gak elak dr tido ptg, balek kerja g jenjalan umah mak dlu ke, umah mertua dlu ke.. magrib bru blk, hee..


eh sebut psl rumah mak, hr tu.. errmm mase tgh lepak2 kat laman umah mak , nampak kambeng masuk kebun mak.. ape lg *ini adelah tugas aku disebabkan terlupe tutup pintu pagar,hihi * trus berlari kejar kambeng tu utk halau kluar, jgn smpai mak nampak, nanti bising 1 kg pokok pisang dia ancur kene makan di kambeng, huhuhu.. dah la kswn kebun tu mcm lecak sket, laju plak tu berlari smbil pegang kayu ni, hehe bajet kambeng takot la gtu :p, pas halau kuar, tutup pintu pagar.. mula la tercungap2 ni, smbil berjalan2 tu trase senak kat perot, pegang2 bawah perot, baru la..

OMG !!!

sumpah aku xtringat lansung time lari2 tu, mase tu rase cam nk ketuk je kepala ni sbb boley trlupe keadaan aku skrg cmne, xley ganaz.. lari2 buatnye tersngkur ke ape, tp seyes aku xtringat time tu.. hope xde ape2 la terjadi kat kandungan ni :( ishk bahye betul.. tp tula.. kadang2 aku terlupe yg aku ni ngndung, nape eh? maybe sbb baru2 lg kot, perot pun xnmpak, still xtive mcm dlu2.. tu kadang2 bley terlupe.. hihi.. i'm sorry ! :p

Slain dr tu, aku skrg ni xminat nk layan org berborak pjg2, coz skrg ni slalu je tercungap2 time berborak, nape ntah? tgh borak2 bley stop jap, tarik nafas, lepas, tarik lepas..mcm org bru lepas berlari, pastu smbung borak lg..tp mcm penat je nk berborak tao..fuhhh~

*tp klu borak dlm ym xpe.. xpenat yehh :p

Loya.. ni normal la kan? tp stakat loya2 je la.. xde lg la muntah2 stakat ni, alhamdulilah.. kdang2 bley bau tumis2, kdang2 xley, kdang2 bau sabun pun xbley, kdang2 bley.. time tunduk tetibe rase nk muntah cpt2 bgn blk.. ishk mcm pelik je.. huhu

bab struktur badan, xyah ckp la.. bagai di pam2, tp timbang still cmtu gak beratnye?? tp part breast la yg plg ketara perubahannya, dah beli bra saiz baru pun still sempittttt.. actly bukanye sempit, maybe disebabkan proses pembesaran tu, kalau boley xmo pakai lsg, boley??

lagi.. ermm jeans mmg aku xusik da.. takot ketat, bahye jer, skrg ni hr2 aku belasah baju kurung je la g ofis, itupun, ngah drive pun kena bukak kancing ngn zip kain, hehe.. kat opis pun same, baru legaaaaaaaaa.. klu x, susah nk bernafas, huhu.. byk da yg xmuat ni, cmne??

lg ape eh?? bab makan xde hal lg buat mase ni, ckp je tringin nk mkn pe.. insyaAllah dpt la jap g..err tu je la kot, ke masih terlalu awal utk aku rasai ape yg org2 lain alami tu eh??

* ehh korang dah g tempah baju raya blom?? aku confius ni, xtao nk buat baju cmne, ikot saiz cmne, agak2 2bulan akan dtg perot aku bsr mane dah ek?? nk buat baju ape?? idea..ideaa :p

Monday, July 20, 2009

Geng baru..

1st of all.. nk wish congrats kat yun & iera yg baru je dpt berita gembira itu.. hehe welcome to the club ! yeaaa... bertambah lg geng! & aku maseh menunggu khabar berita gembira dr geng geng yg seangkatan yg lain ok.. amin~

Untuk geng baru mcm yun ngn iera,mesti xbuat lg buku pink ni kan? haa..pi bt cpt2, hehe.. utk ibu2 mengndung, buku ini tersgtlah penting, smpaikan wajib dikepit kemana saje nk pergi.. dah same penting dgn ic da kewujudannye.. huhu [aku simpan buku ni dlm dashboard kete je, coz aku bukan jenis kepit hbag klu g mane2 pun, hehe :p]
eh jap..ni sbb aku dah daftar kat gomen, klu kat private, dpt buku cmni gak ke eh?? err... xtao..yg pasti xkira private ke goment, semua ibu2 mengndung wajib amek folic acid tu kan? slain vitamin2 tambahan yg lain..
dan ehsan dr jiran sbelah rumah mggu lepas, buah kundang.. sluurrppppppsss...maaaaaassyammm tp sedap ! *aaaa..kecur liur*

Ramai yg tanye, aku xde ngidam ape2 ke skrg ni? ermm.. alhamdulillah stakat ni xde kot? tp ok la.. xde la nk nyusahkan laki aku klu ngidam yg pelik2 kan.. yg pasti skrg ni, rase nk makannnnnnnnnnn je.. tp xmkn byk la, makan sket, dah stop, sbb loya, kena cari asam tuk ilangkan loya, bila dah bedal asam, perot jd xsedap, kene makan sesuatu plak tuk alas perot, dah mkn tu, loya plak, cri asam lg..haa sila ulang ayat tu berulang2 kali yer.. huhu, tp kalau kat opis ni, asal loya je, aku g serang kedai buah sbelah opis ni je, beli jambu air ke, epal ijau ke.. nyum2 :p

dan2 plak rase ngntuk yg amat, mentang2 bru lepas belasah ns goreng ikan masin + epal ijau td.. aaaaa Z z z z Z z~

p/s: baby dah berusia 6 mggu, sebesar sbiji lada itam je baru, hihi kecik tuek agi :p

Friday, July 17, 2009

Al kisah...

Alhamdulillah xsangka rezeki aku secepat ini, mcm malu je bila org duk sebut2 aku bunting pelamin, huhuhu tp xpe la..semoga dgn rezeki ini akan melengkapkan kehidupan kami sbgai suami isteri & penyeri rumah kami nanti, amin~~

Ok nak dijadikan citer, bulan 5 aku period 5hb, biasenya tiap2 bulan akan awal smggu, so bley bajet la brape hb kena, & spatutnya bulan 6 aku period dlm 1hb cmtu, tp xmai2 jugak, kenduri kan 6hb, maybe stress sbb nk kawen so cam lmbat sket la.. ok, tup3 3hb aku kena.. trase cam kaco daun lak org nk kawen ni la die nk dtgnye, huhuhu..

..................

5/6 kami pun selamat di ijab kabul kan sebagai suami isteri yg sah.. amin~ 6/6 kenduri..


.................

mase berjalan dgn pantasnya aku rase, tup2 dah nk dekat sbulan kami kawen, dan sepatotnye, ujung bulan 6 tu aku dah period kan, sbb last period 3hb, so bila di anggarkan aku awal smggu, so dlm ujung bulan 6 jugak aku akan period, tp xmai jugak, so fikir2, maybe stress skit kot sbb.. biasela, dah kwen pun, mcm2 nak kena pikir kan, sikit mslh pun blh buat aku stress da.. huhu

tp time ni dah sakit2 belakang mcm nk senggugut tu, breast cam bengkak je.. aku agak dah, nk period la ni, ok xpe, so aku pun sapu krim pati halia nk bg panas perot dan yg xtahannyeeeeeeee.. aku mkn nenasssssssssssss.. errrmmm yummyyyyyyyy...

blk keje ptg2 lepak umah mak dlu, kebetulan akak ipar ade skali, ngadu la kat dia yg perot aku panas sesangat ni coz pakai krim halia tu kan, konon nk bg pecah lemak n kurangkan rase xsedap perot tu.. skali dia tanye, "sapu2 minyak panas tu, mu xngndung ke?" omg... mcm terkasima jap aku, apsal tanye gtu lak? pastu aku ckp xtao, die cam mrh2 sket la.. buatnye dah lekat cmne?? err..aku cam gerun sket time ni, tp sedapkan ati gak, coz aku saket belakang, biasenye klu sakit gni, nk period la tu kan.. ok nvm..

selang 2-3hr still saket yg same, cam xsedap bdn, cam meragam je perot ni..breast sakit sgt2, biasenye klu saket blkg, selang sehari dua cmtu dah period, tp ni x lg..pastu tetibe tergerak ati nkg beli pregnant test tu, hehe, g watson & beli yg murah skali tu.. hihi $5.90 satu, aku rembat 2..


blk mlm tu smangattttttttttt sgt nk test, hihihi.. tp kegusaran dlm ati tetap ati, berbelah bagi cmtu, tp brg dah ade kan, ape lg, try la & resultnyeeeeeeeee...

sorry gmbar xley upload sbb cable xde, huhu..


mcm double line la.. yg xpuas hatinya.. blur2 je jalur yg 1 lg tu, 1 lg terang.. btl2 xpuas hati.. tanye incik laki pun, kejap dia ckp pregnant, kejap mcm xsure lak.. tp aku ms tu mcm cuak sgt2 da.. ishk rase cam xlena je tido mlm tu.. huhu

keesokkan hrnya, try tanye org yg dah berpengalaman, & jawapannye mmg +tive.. tp aku still keras ati time ni, xmo kalah, sbb blur line tu, geram je, klu terang maybe bleh dipercayai kan? ok sabar2..

selang sehari, aku pakse plak laki aku buat pregnant test tu, hihihi mulenye mmg die xnak, mcm mengarut je, xpasal2 dia pun kena disebabkan ketidak puasan hati aku kan, ye la..aku nk bezakan, cmne yg result dia klu betul2 -tive.. nak bezakan dgn result yg aku dah buat 2hr lepas, mulenye berkeras dia xnak buat, ms ni aku cam makan ati da, nak nangis je.. tp maybe dia prasan kot? hehe tetibe je offer diri nk bt test.. huhu.. suker2!

dan resultnyeeeeee...
betul2 1 line je yg kuar, pastu aku g geledah blk tong smpah ni, cri test aku yg aku bt hr tu, waaaaahhh dah clear la 2line, huhuhu.. tp xblh xcited lg..bukan blh caye sgt mende tu, dah la beli yg murah skali kan.. hiks :p

tp time ni mummy ayra dah pakse2 suruh g jumpe doc, tp bile tanye laki aku, die ckp sabar dlu. sbbnye last period 3hb, so tggu la smggu lg, so ade alasan nk bgtao doc yg aku dah lewat smggu period kan? so ape mslh dgn sy ni doc?? ececceceehhh konon2 xtao ape2 la mase tu.. hihihi

& khamis lepas 9hb cam ade drh kotor kuar sket, tp skit je la.. mcm cuak je, nk ckp period, lps tu xde nk kuar2 da.. ngadu kat mummy ayra lg, ermm mase ni kene mrh kaw2 la.. hihi ok2, sayep surrender, trus amek half day, & ajak akak [bini man] skali ikot, sbb die pun saket perot manjang.. same2 g buat urine, test & resultnye, aku disahkan hamil 5mggu dah mase tu.. ohhh legaaaa.. teka teki dah terjawab.. hehe

dan akak lak, still -tive.. xpe kak.. usaha lg k :), org doakan akak pun cpt2 dpt, mane tao, ley berpantang same2 kat umah mak ke kan?? bess..


penat la mnaip.. nk stop stakat ni je bley? hihi.. nanti smbung lg eh.. laallalalaa~

Thursday, July 16, 2009

syukurrr...

Alhamdulillah, demam dah beransur pulih, memula dlu ingtkan aku dah terkena morning sickness yg biase2 pregnant mum kena tu kan, rupenye x, mmg sah jumaat lepas aku kene ujan skit, blk dr kerja, g jenjalan dlu, sopim sesikit brg penting [ oh yer, aku dah start minum susu anmum materna choc, sedappppppp.. ] blk dr sopim, abgzu lak call ajak kuar join derang main bowling, ishk...

Eh.. time tu kan, family aku, sorg pun xtao lg yg aku dah pregnant, huhu rahsiaaaaaaa.. so mlm tu blk dr umah siap2, mintak man dtg amek kat umah, pergi skali la, sbb aku sorg2 je kan, huhu coz mlm tu laki aku kerja.

Dah smpai sane, abgzu suruh g amek kasut, aku cam kaget dah mase tu, errr camne ni?? aku skrg mane blh angkat brg2 berat, xleh kasar2 kan.. nak2 main bowling, bola dah la berat, nak lempar bola tu pun amek kedrat yg byk.. uiiii seram je.. try bg alasan saket tgn, tp diterima, last2 aku surrender, cakap xley main, mase ni SIL dah syak, tehn die tanye sbb "dah ade kan?" ..nak xnak angguk je la.. hihi akhirnyeeeeeee pecah lobang jugakk.... haishh xley nk simpah rahsia lelame sket, :p


7 pemain yg bakal menjadi pengganti kpd shalin zulkifli.. yo yo ooo jekkk :p

dan pasangan ideal mlm tu..

abgzu & kaknor [tukang belanja game & makan mlm tu ]

man & my sil

aku gak keseorangan, sedey..
[ sebagai pemerhati & tukang sorak je mlm tu, huhu ]



Abis game pastu kuar mkn lak, dlm kol 2 pg bru blk, esoknye [sabtu & ahad] terbongkang kat umah xley bgn, demam.. huhuhu.. tp alhamdulillah, stakat ni aku xde alahan pe2 yg teruk lg, time demam 2hr tu je la xley bau tumis2, loya, tp da sehat ni, aku dah bley masak smula, harap2 aku stabil dlm keadaan cmnila smpai 8bulan akan dtg yerk.. doakan.. aminn~

Minggu ke 5:
" Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji aple dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, sistim saraf mulai berkembang."

Wednesday, July 15, 2009

Penghargaan buat kamu..

Errr mcm lame sgt dah aku peram citer ni.. :D

Entry kali ni aku tujukan khas buat mereka2 yg bertungkus lumus sepanjang beberapa hari majlis aku berlangsung hr tu.. xterlewat lg rasenye utk mengucapkan jutaan terima kaseh yg xternilai dgn jasa2 mereka ini, wlaupun ade diantara mereka2 yg xbace blog ni, huhuhu tp xpe la..aku akan tetap ingat jasa yg mereka curahkan smpai ke akhir hayat,

intro dimulakan dgn kepala segala majlis..
ayah, sebagai tuan rumah, wlaupun xberapa sehat & berkerusi roda, tp sanggup berpapah ke blkg umah utk menyermpurnakan kerja2 penyembelihan lembu.. :)
sedara mara & org kg yg melapah daging
kaum hawa di bahagian ini..
org kuat di bahagian dapur, xlain xbukan, abg aku sndiri, merangkap tukang masak utk beberapa hr tersebut..selain dr abg2 ipar & sdara mara yg lain,
akak2 & ank2 buah perempuan yg juga byk membantu , xdpt kumpulkan semuanya time ni,,
*da mcm ahli puteri PAS je aku nengok sumenye* :p
antara tugas yg diagihkan pd ank buah pompuan, bahagian door gift
ank buah lelaki dah tentunye tukang basuh pinggan & surve lauk, hihi
bos & misslo antara insan yg xkan aku lupekan jasa2nya yg byk support aku
dr segi $$ & tenaga
dr awal hgga ke saat2 akhir.. terharu sgt2 :(
dan xlupe juge pd 2budak comel ini, hihi jasamu akan ku kenang sayam..
izza yg didatangkan khas dr perak utk tugas pengapit
,
& nono yg xjauh mane dtgnye ni.. hihi..
dr siang ke mlm.. bertungkus lumus membungkus bunga telur..
syabas beteii.. tenkiu ailebiu

dan pd mereka2 yg bermurah hati ini.. mlm per1 tu dpt bukak 3hadiah je coz penat sgt, huhu
*smpai sudah aku xtao sape yg kasik baju tido sepsi yg ditaruk skali lam adiah periuk, haishh tp xpe, aku skeeee gler baju tu,maybe disebabkan baju tu jugak aku da 'berisi' skrg, hihihi*

p/s: actly, ramai lg yg xdisenaraikan dlm ni coz xde gmbar derang, tp aku berterima ksh sesgt coz dgn adenye mereka2 yg bermurah hati itu, brg2 mentah utk kenduri spt beras, minyak, gula, buah2an, & byk lg membuatkan kos kenduri aku cume sikit je yg kluar, siap slesai kenduri pun still byk lg brg2 mentah yg lebih, terima kaseh yg x terhingga pd adik bradik yg byk membantu serta org2 kg yg berpenat lelah selama 2hr majlis itu berlangsung, tenkiu ailebiu la uols, hee ;)
pencuci mulut pd hr tersebut..ini juga disponsor :p

settle.

Friday, July 10, 2009

xde tittle.. hihi

Apa yg dirancang & dikerahkan dgn smangat berkobar2 beberapa bulan yg lepas dah slesai akhirnya dgn 1 majlis yg xkan dilupakan smpai bila2..

Tak sangka, dah sbulan lebih berlalu.... fuhhh~ skejap je rasenye kan?


Actly dlu aku bukak blog ni tuk critakan kegiatan/persediaan harian aku sebagai adik kpd bakal pengntin lelaki, tup2 aku sndiri terjerumus same bakal mnjadi pengntin gak xlama lps tu.. hehe dah sampai seru mengejut ye dak? best ape dpt rase prasaan neves & terkocoh2 nk prepare smajlis pertunangan dlm mase sehari & tuk majlis perkahwinan dlm mase xsmpai 4bulan tu.. fuhhhh~ xnak dah ingat rasenye, penat !

:p


so bila semuanya dah berlalu, aku cam xtao nk coretkan ape lg kat blog ni.. tup2 td bru dpt idea, kalau dulu bt blog ni tuk persediaan ke alam berumah tangga, ape slhnye aku still dgn blog ni tuk share pengalaman[persediaan] yg satu lg ni.. err cmne nk mulakan eh? cm blur2 je lg ni.. huhu nanti la next entry k :)

owhh ini xtvt ahad lepas, dah sbulan kawen bru nk g outdoor kt taman gelora :)

baju yg kami pakai masa bertandang hr tu, sbb berkenan sgt dgn warna tu, still nk pakai baju ni gak tuk shoot bebaru ni..hihi tp nmpak cam lain sket bila laki aku pakai baju melayu biase, tone lari kan? die tamo pakai baju yg hr tu, besar & xsesuai tuk dia yg selim itu, hiks xkesahla.. :p

p/s: Owh yer.. time shoot ni kami dah ber3 : )

Friday, July 3, 2009

tadaaaa...

gler penat weh nk upload sume gmbar, ini je trmampu dipertontonkan, itupun gmbr dr camera peribadi & kuncu2 shj, makanya, bykla gmbar yg blur & tak menepati piawaian yg dikehendaki, hiks, dr photog? xtao la bila tu, outdoor pun xlepas lg ni, huhu :p





haishh, byk mende lg nk citer, tp xbes, skrg ni nk bukak blog 1-1 pun cam berat je mate ni, kalau boley nk tido je 24jam, oh yer..td pun aku dah tertido depan pc ni, boley?? hihi malu gilerrrrrrr... pastu tersipu2 malu ckp kat misslo aku tertido, bley dia sound, "xpe, baby ngntuk sgt la tu.." tetibe???

Thursday, July 2, 2009

aaaaaaa..ngah upload la neh.. :p

tenet slow la sni yang, nk upload skeping2 giler lambat, hang lg pc, baek korang layan lagu ni dlu, giler bes.. kiut gler budak ni, meh lompat same2 ngn aku smbil lyn lagu ni.. :p




Wednesday, June 17, 2009

intro..


aik??? skeping je??

hihi rilek lorr.. inilah padahnye kalau camera bg photographer yg xbertauliah pegang, gmbar byk gler, ade la dlm 6rat lebey smpai full memory, tp byk yg blurrrrrrrrrrr... ishkkk marah betul aku.. huh !

xpe la.. kite nantikan gmbar2 dr photographer yg bertauliah plak pasni, kak liha, brape bulan nk tggu album siap arr??? xlupe juga nono & izza, hohh bile nk pass gmbar weh? :o

skian :p

Thursday, May 28, 2009

akhirnyaaaaaa...

Alhamdulillah, masin mulot korang2 yg doakan aku dpt rumah yg lg sempurna kes 2 umah terlepas dr tgn gara2 owner rumah sewa yg tamakkan duit tu.. actly hr tu aku cam dah give up nk cari umah, dah la payah nk dpt, dpt lak, owner rumah &%^$%#..

Kali ni xcari pun, tp member si bakal suami yg rekemenkan, rumah baru yg xpernah diduduki lg, owner siap renovate bagai umah , alih2 dia xjadi duk ctu, memang rezeki org yg baru berkahwin kut :p

Rumah yg amat selesa dgn 3bilik, 2bilik air, wlaupun ruang tamu sgt sempit, tp ok la tuk pasangan yg baru kahwin bergolek2 dpn tv, ehem :p
dapur yg dah siap psg kabinet & garaj bley memuatkan 2biji kete
amin ~ memang ini la rumah yg kami idam2kan slama ni.. wlaupun umah sewa ;p

Ttg persediakan tuk majlis 6/6 nanti, alhamdulillah, byk yg dah settle, cume skrg ni aku still x ckup tido coz sebuk menjait langsir, tp yg peliknye, aku lagi xcited jait langsir tuk rumah baru berbanding langsir tuk bilik pengntin, apekah?? :p

Owh yer, stakat ni ruang dapur umah aku cam dah nak penuh dgn beras, gula, krepek, minyak, telur, rempah ratus hasil sumbangan insan2 yg bermurah hati meringankan beban kami tuk kenduri nanti.. alhamdulillah, murah rezeki mereka2 itu, xlupe jg pd YB yg sudi dtg kerumah kami smlm tuk sumbangkan sdikit $ , skrg ni, tiap2 ptg aku blk kerja, mesti terjah dapur dlu & tgk brg2 mentah yg makin bertambah, sronok je tgk smbil memanjatkan kesyukuran yg xterhingga ; ) ermm xde ke org nk sponsor lembu 2 ekor eh? :p
karpet tuk bilik pengntin, dah lame tringin nk beli kapet bulu biri2 ni, nk kaler krim susu, xde lak.. last2 amek kaler coklat ni.. kapet coklat+ dinding bilik hijau??? belasahhh je la :p , cume $60 murah kan?

Owh yer, esok ptg kami sekeluarga akan gerak ke terengganu tuk kenduri abg aku [man] kat sane sabtu & ahad ni.. aku lak yg debar skrg ni, fuhhh.. yg besnye, majlis nikah buat kat masjid terapung[putih].. lawaaaaaaaa ~ xsbr aku nk brgambar ni.. err sape pengantin sbenarnye ni? :p

skian entry tuk mggu ni, tggu gmbar2 xclusive perkahwinan abg aku next week yer.. daaaa~

p/s: slamat pengntin baru tuk mggu ni buat dayu, zuris, amy-wan, yun & ayu.. sape lg yg tertinggal eyh?? semoga majlis korg berjalan dgn lancar & meriah, amin ~ :)

Friday, May 22, 2009

Apa yg penting???

kerjasama !!

antara xtvt wiken lepas..

mereka2 ditugaskan tuk mengikat riben & tag kat bakul telur, alhamdulillah.. ringan sket beban aku bila ade insan2 yg sudi membantu ni.. huhu

man ditugaskan tuk menebuk tag terima kasih, akak [tunang man] tlg ikat tag, along lak gam riben pd bakul..

p/s: dayu, na xbeli puncher pun, tebuk guna paku je, huhuhu tp ok jek.. :p

aku?? lepak tas katel je.. hihihi, al maklumle, bilik sekankang kera jek..
muat2 tuk 3org ni bt kerja.. bg la aku rehat plak kan..
hr2 ngadap kerja smpai kol 2-3 pg, wiken nk rest la..bg org lain smbung.. hihi *ye la sgt*


owhh yer, jumaat lepas, aku dah g collect cermin dinding tuk bilik pengntin nanti..
actly mase tempah hr tu, aku bwk tali pengukur, bg contoh,
smpai je kedai tu nkg amik, makkk aihhh besar gerabakk cerminnye..
betol ke ni saiz aku tempah hr tu?? huhuhu belasah je la..
seb bek cermin ni muat2 kete.. klu x, maunye kene sewa lori plak aishh..

nk snap gmbar cermin ni, tp disebabkan bsr sgt, so xde nmpak pe2, nmpak aku je la dlm tu..huhuhu, yg penting, bingkai cermin ni aku pilih yg macth dgn tiang katel, skrg ni tgh pening cmne lak nk deco blk pengntin tu..dah la cermin bsr gerabak, nk taruk bunga keliling cermin ke cmne?? haishh..

p/s: sorry, jarang2 da jenguk blog, tuk majlis sape2 yg dah dekat, aku doakan semuanya berjln dgn lancar k..dan doakan tuk aku jugak.. amin~

Monday, May 11, 2009

wiken..

Sabtu lepas dipenuhi dgn xtvt menyiapkan segala mcm perkara2 yg xsiap lg tuk door gift, dgn kerjasama dr ank buah.. dari pagi (bgn tido) smpai ke pagi (kol 2pg bru tido) aku kerahkan tenaga bersama anak buah tuk menyiapkan semuanya.. yeayy settle bab itu ! tenkiu ailebiu along !

ini adelah sebab kenapa aku xamik dia sbgai pengapit.. sape suruh tggi dr aku kan? :p

Sepanjang kesibukkan aku tuk berbulan2 ini, dia la yg byk membantu, walaupun terpakse berkejar ke rumah aku, balek umah dia, nak g tuisyen lak, blk rumah aku smula.. walaupun dia tao komitmen die seharusnya pd pelajaran smata coz brape bulan lg nk SPM, tp keprihatinan dia utk membantu mak sdaranya yg sedang 'tenat' mengerah keringat utk beberapa hari lg yg tinggal ini .. insyaAllah semuanya akan diselesaikan dlm 2mggu ni jugak.. aku betul2 nak rest smggu@2mggu sblm kawen.. plisssss..

owhh yer, entry ni bukan pasal ank buah aku ni smata.. hihi kalau nk citer bab penghargaan, byk lg.. xpe bab tu kite senaraikan lepas majlis sok je la ek..

Wednesday, May 6, 2009

Slamat dah ko nopa..

yep ! nama kazen aku yg sorang ni nopa .. jgn mushkil, kami2 ank branak mmg sume name pelik2, hihihi.. majlis berlangsung 2mei lepas, di kg halaman ku kat tganu..

sesi penayangan mas kawen slps acara nikah
owhh yer, rugi betul xfokus gmbar betul2 kat muke nopa time ni,
actly, tukang mekap nopa untuk nikah ni, kazen aku yg sorg lg,
dan die jugak tukang mekap aku nikah nanti..
rasenye ok la kot?? nikag bukan lame2, so xyah nk mekap tebal2 mane..

sanding - coklat gold

hantaran
jangan pelik tgk hantaran nopa ngn aku lebey kurang same, cume warna je berbeza,
huhuhu idea yg same dr tangan yg sama :p

tetibe rase nk nangis tgk gmbar ngn pengntin, apsal terlebih kembung je aku tgk ni???? waaaaaaaaa sbulan lg nk kawen no oiiii !!! mati laaa...

Tuesday, April 28, 2009

apdet terbaru..

korang.. nk tanye skit, apsal sume bank xde not seringgit yg baru ha??? grrrr !! derang ckp time2 nk raya je bru bank negara cetak.. ye ker?? abes tu xkan nk gubah mas kawen guna duit buruk?? waaaaaaaa.. sedehhh :(

Nak apdet sket psl kerja2 aku, [ceaaa.. pdhl hr tu majuk, konon xnk citer pe2 da psl kawen2 ni, hihi]


BUnga pahar

tuk bahagian aku dah siap..! yeay yeay yeayy ~ tp skrg tgh bertungkus lumus bt dip lg tuk bunga pahar majlis bertandang dlm 100pcs.. uwaaaa~

Kad jemputan

dah start edar sket2, mane2 kenalan terapat, inform awal sbb nk suruh derang standby baju ijau masing2, wahaha :p

Bunga penanggah

xsentuh lg bab ni, xde idea lg nk deco cmne.. haishhh dah la cari duit seringgit baru xdpt.. ade gak aku print je gmbar kat atas tu kang !

Related Posts with Thumbnails