Thursday, April 26, 2012

Resepi : Biskut Nestum Rangup

Jangan nak pelik yer if lately ni kerap buat kuih raye, ekceli buat utk kudap kudap kt office jer, xde la boring, staff tunggal ni cmni ler, lain la ade geng berborak, xde la kering mulot seharian kt office, *xdpt bayangkan if ade staff lain tk opis ni, maunye bergosip manjang xngadap pc dah aku pasni, dh lama ustaz suruh cari staff tmbah, tp aku rase trgugat, gane tu???* hahahaha lari topik lak, ok tu manjang nk mengunyah je mulot, kehkeh nak2 plak trjumpe resepi yg simple2 je, harus cube :)

Ternmpak kak Naz yg buat beskut ni hr tu, mcm sedap je, trus salin resepi :)

 syok skrg buat kuih xyah nunggu lama nk bakor, tray leborrrr :P

 sedap sgt!! rapuhhh & rangup je, sy share resepi yer kak Naz

 CRUNCHY NESTUM COOKIES (BISKUT NESTUM RANGUP)
Bahan-bahan A :
  • 1 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 1/2 tsp serbuk penaik - ayak
  • 2/3 - 1 cawan bijirin NESTUM original - dikisar halus
  • 1 cawan bijirin NESTUM original - tak perlu dikisar
Bahan-bahan B :
  • 125 gm butter
  • 1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan 1-2 Tbsp untuk kurangkan sikit rasa manisnya)
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 biji telur gred A @ B
Bahan-bahan C (untuk hiasan) :
  • Bijirin NESTUM secukupnya - letakkan di dalam sebiji pinggan
  • Buah ceri yang dipotong kecil

Cara penyediaan :
  1. Satukan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dengan gula hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan telur dan terus memukul hingga sebati lagi.
  3. Masukkan bahan A ke dalam bahan adunan dan uli hingga membentuk doh yang lembut. Balut doh dengan plastik pembalut dan simpan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
  4. Keluarkan adunan dari peti sejuk. Cubit sedikit adunan dan bulat-bulatkan menjadi bebola. Golekkan bebola-bebola ini di dalam pinggan berisi bijirin nestum. 
  5. Susun bebola-bebola ini di atas dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas kalis minyak. Tekan sedikit bebola-bebola ini dengan hujung garfu agar leper sedikit. 
  6. Ambil buah ceri dan tekankan di tengah-tengah doh sebagai hiasan.
  7. Bakar biskut di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga biskut bertukar warna menjadi perang. Sejukkan biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
 ok selamat mencuba, daaaaaaaa~

9 comments:

  1. Sedapnyaaaa tapi takleh makan banyak banyak benda ni ok. Menyumbang kepada kegemukan :P

    ReplyDelete
  2. bestnyer..hehe..rasa nak try jer..jika jadi..raya nie boleh follow resipe nie lagi..trm kasih akak..kongsi resepi.hehe..lapar la plak...ermm....nak cri nestum jer rasa semua bahan mcm dh d...esen vanila xd..hehe..kena beli juga..best jer d oven besar..kat umah sy nie cuma d oven yg jenis lama yg bulat2...hehe... tue pun pemegang dh tercabut..mak sy yg punya..sy nk bli x mmpu lagi..hehe..

    ReplyDelete
  3. lupa lak nk tnyer...bhn nie dpt berapa biji biskut?hehe..

    ReplyDelete
  4. tengok ajelahhh...xkan buat punye hakhakkk

    ReplyDelete
  5. takmo cakap ape..just aku nak bagitau ko nie memang rajin......syabasssss

    ReplyDelete
  6. aku tak nak buat, tp nk suruh kau buat n hantar sini
    boleh????
    ^__^

    ReplyDelete
  7. cenangnyeeee..nanti nak buat plak..ekeke

    ReplyDelete
  8. dh cuba dah..sedap gilee..sya tambah coklat cip.. :p
    thanks ye sbb share resepi.. :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails