Tuesday, July 3, 2012

Resepi : Kek Keladi/Yam Layer

Dah lama simpan keinginan nak merasa kek keladi ni, gara2 gi cari pewarna/perisa kt kedai bakery, lalu kt botol2 perisa yam ni, wangi & sedap sgt bau dia, rase nk geget2 je botol tu..dan dan trus beli perisa yam tu, tp dr hari ke sehari nk buat, asik tertangguh2 je.. smpaila weekend baru ni tercapai gak hasratnye, kehh,..sbenarnye kek ni sama je ngn kek pandan layer cume tukar pewarna & perisa je, ok jom tgk ^__^

 hiasan org malas + nak cepat sbenarnye ni, tu taruk cherry trgolek2 gtu je kt ats :p


Untuk Resepi Kek Span..loyang 8'
kredit utk Jom Masak

- 150g tepung gandum
- 1sdt baking powder
**ayak

- 5biji telur B
- 100g gula kastor
- 1sdt ovalette
- 50ml ssu segar / cair / jus pandan
- 1sdt esen vanila.
- perisa pandan & pewarna hijau

- 50ml minyak masak

cara cara
- masukkan semua bahan kecuali minyak
- mix kan dengan kelajuan tinggi selama 15min atau hingga berkrim
- masukkan minyak...gaul dengan spatula hingga sebati
- tuang dlm loyang yg dah dialas & griss pada dasar sahaja
- bakar suhu 170 api atas bawah...30min
- dah masak...sisip kan pisau...terbalikkan...biar sejuk atas redai, potong kek 3bahagian utk dilayer dgn kastard nanti,




Resepi untuk kastard dia plak..

-1200ml santan biasa atau susu cair/susu segar
- 1cwn gula kastor ( atau ikut suka manis)
- 10g serbuk agar2
- 100g tepung hwe kwe/tepung kastard/tepung jagung
- perisa yam & pewarna purple

cara cara
- masukkan semua dlm periuk, masak hingga likat...tutup api, tuang 2 senduk kastard dlm loyang 9in, kalau xde loyang yg lg bsr, guna loyang yg bakar kek td pun boley, tp make sure kek td dipotong bahagian tepi sbanyak stengah inci, layer kastard & lapisan kek berulang2 smpai abis, simpan dlm peti dlm 3-4jam, kuarkan dari loyang (guna loyang boley buka tapak tu lg senang), then taburkan kelapa kering sekeliling, hiaskan sesuka hati anda, ok selamat mencuba ^__^


8 comments:

  1. haku jugak yang x reti2 nak baking.. sokmo tak jadi

    ReplyDelete
  2. kreatif, dari layer pandan jadi layer keladi..

    ReplyDelete
  3. holoh holoh holohhhh kecur air liur wehh..dah la tengah puasa niha

    ReplyDelete
  4. nampak sedappppp skill mu makin lama makin mantap wehh

    ReplyDelete
  5. sedapppnyer..nak try buat takut tak menjadi nih..

    ReplyDelete
  6. Akk suka sgt kalau ada perasa yam mcm ni.....tp tu la.....malas nak mencuba.
    Sape nak mkn tu Nano?

    ReplyDelete
  7. salam..maceh sudi sggah dapo sy...sedapnye nampak kek keladi... lama x makan :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails