Wednesday, April 4, 2012

Resepi : Sambal Ayam Penyet/Jawa

Last week cubaan pertama buat ayam penyet sendiri, memandangkan asik teringat2 ayam penyet Wong Solo yang super duper sedap nak nak lg sambal dia yg meletops tu, naseb la jauh, klu x hr2 g terjah, kehkeh.. napelah kt kuantan takde weh!!

So gugel2 cari resepi & try la, tp xnak citer ayam penyet lg, aku just nk share dulu resepi smbal dia yg sedap ni, maybe xsesedap sambal wong solo tp sesedap tekak aku jugak, boleh geng dengan sambal hitam pahang tu, tp yg ni lg senang! must try!


Bahan2 : cili merah, cili api, bilis, tomato, bawang merah + putih, belacan & perahan limau kasturi/ air asam jawa


Panaskan minyak sedikit & goreng/tumis smpai semua sedikit layu, ok dah, boley blend or tumbuk, ekceli tumbuk lg sedap kan kasar2 je terase semua bhn2 tu, tp aku malas dek non, blend smpai lumat, ini yg xsemengah je rupe smbal, sorry uols, tp uols try ler, buh cili api banyok sket, baru terangkat, hoho stok ni blh bt byk2 & simpan dlm peti, bila2 nk mkn amek, huuuuu~
 

next time nk buat versi yg tumbuk plak, eh smbal ni sedap ratah cmtu je tao T_T

10 comments:

  1. tgk mcm sedap weh..nak buat jgk lah..senang je carenye..bahan² pun senang..

    ReplyDelete
  2. huk oloh..ratah gtu je pon boley? ker tekok mu je yg blh masok gtu? =.=

    ReplyDelete
  3. Ok boleh buka kedai ayam penyet dah ni..

    ReplyDelete
  4. Resipi senang, laju je lah den toraiii nnt.

    Eh, limau tu nak perah time bile?
    Muahahhaa.

    ReplyDelete
  5. yeay dah ada resepi..nnt kita nak try..

    ReplyDelete
  6. wah...memang senang n nampak cedap la.... zy follow sini eh...dari blog ladybarbella tadi....

    ReplyDelete
  7. tau x mcm mana nak buat sambal merah ngan cambal kicap dia...sedap sgt bukan sambal yg siap dalam pinggan tu.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails