Thursday, May 31, 2012

Resepi : Chocolate Almond Cluster

Bosan2 petang ni nak share resepi mudah utk kudap2 di petang hari kat office yer  ^__^

Aku mmg cmni, mane xgemok, hari2 mesti ade stok kudap2 kat office, kalau x, xsenang duduk dibuatnye, nak turun g kedai punye bercinta, jauh 1 hal, redho je ah, bawak bekal sendiri siap2, hehe

Ekceli ni kes tengahari smlm, lunch hour balik rumah jap buat kudap2 ni, mmg senang & ambik masa brape minit je, itu yg boley berlari balik umah sediakan utk mkn mkn petang tu jugak, haha :p

Bahan2 semua yg ready stock kt rumah, so senang je la ^_^

1. Dark/milk compaund (aku campur 2-2 sama byk)
2. Nutella 2sudu je
3. Badam potong
4. Coklat hiasan

badam ni masuk oven jap, bakar dlm 10minit kasi perang2 keseluruhan

Coklat tadi cairkan secara double boiler tu, then masukkan badam, kacau rata
*kuantiti tu pandai2 la anggar byk mane, xske coklat byk, buh skit je ^_^

then masukkan dalam papercup cmni

tabur la coklat hiasan kasi nmpak meriah, xletak pun xjejas ape2 :p

masukkan dalam peti, sejukkan dlm 10minit, terus keras coklat tu, boley taruk dlm bekas & bwk g office, haha, tp guna coklat homemade ni, x boley letak kt tmpat2 panas ler, cair smula coklat tu, nak simpan dlm peti or kat office je sokay la.. tp yg aku buat smlm ni, mlm td jugak stok dah licin, Mika asik bukak tutup peti amek coklat ni, arghhhh trus bwk kuar bekas tu, dia hadap smpai licin T___________T

tp xpe, hr ni ibu dah g restock badam tu, sok2 nak buat lg, hahahaha ^_^
ingtkan ibu je suke, xtao lak mika minat jugak, sbb badam mcm keras je, lut eh gigi ko kunyah2 badam tu yer mika?? if badam ni nak tukar ke walnut, hazelnut & segala jenis nuts lg pun boley, lg lah feel mcm mkn ferrero rocher gtuu, serius beb, sedapnyeeeeeeeeeee geget2 coklat dgn badam yg byk kt dlm tu, heaven! ok dah, jgn ckp byk, must try ok! 

kredit : kak ana

daaaaaaaaaaa~ 

26 comments:

  1. badam tu nk beli katne? sedap la pulop tgk..kalo rajin aku buat..kalo malas aku hadap je la gmbar dlm blog ni...hahahah

    ReplyDelete
  2. @aziyana mmg sedap! xtipu ni, sedap dr kek lg, hahahahah, badam gni kt pasaraya ade, tunas manja ade, tp nk murah2 beli kt kedai bakery ler, hehehe

    ReplyDelete
  3. babe, aku dah tgk dalam blog tu jugak
    mmg nampak sedap n rasa nak makan je
    cuma nak buat tu yg malas
    hahaha

    ReplyDelete
  4. wah senang jerp cara nak buatnya.....boleh cuba nie buat stock kuih raya

    ReplyDelete
  5. terliur ayaq liuq nie....projek hujung minggu la...=) tq na...=)

    ReplyDelete
  6. kat opis ena nie ada jual biskut nie..1 botol dia jual RM25.00..
    rupa2nya sng je nak buat...

    nak try buat

    ReplyDelete
  7. @Ann Ilias mcm xcaye sifu aku malas buat T__T

    ReplyDelete
  8. @mun ha ahh senang sgt, bukan stok raya ni, stok mkn kt opis, klu raya, kejap je kne sapu stok yg ni, hahaha

    ReplyDelete
  9. @zh-enarm25 tu byk mane dlm tu??
    wahh ena blh bisnes almond cluster gak la pasni ^_^

    ReplyDelete
  10. Petang2 bukak blog mu nie...adoiii trus terliurrr

    ReplyDelete
  11. klu gini kene bukak blogmu ni sminggu sekali na..
    haha...
    aduii...

    ReplyDelete
  12. @pnsusucoklat pun blh buat lapor eh su? heheh ampunnn T_T

    ReplyDelete
  13. milk compound tu nate gapo weh?? coklat ke? kalo guna chocolate bar jenama giant/tesco aci tak?

    ReplyDelete
  14. order kt mu buat kuih raye ok gak ni =P dasarrrrrrr

    ReplyDelete
  15. adoi ko ni na..buat tertelan air liur aku..tp bapok, badam mahal weii..hihih

    ReplyDelete
  16. pehh...nak wat la mcm ni..tapi taktau la bile..mood nak berbaked2 skrang makin menurun..huhuhu

    ReplyDelete
  17. wah sedapnyer...kne cuba ni...hehe

    ReplyDelete
  18. Memang terbaek!!!!!! Siap terbyg2 lgi

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails