Monday, September 26, 2011

Resepi simple : Pavlova

maaf pg2 buat anda semua terliur, ekekek :p
but aku xcited sgt2 ni nk share resepi ngn korang
sepertimana yg kite tao, (perghh ayat!) pavlova ni sgt2 ler mahal kan?
sbijik ley cecah ratus ringgit, kat kuantan ni lg ler...xpenah jumpe lg org jual kot?
ke aku xtao?? hehe
 

terliur x?? nyummmmmmehhhh  

resepi simple giler wehhh, mehh buat jom !


 3biji putih telur gred A
cuka 1 sudu kecil
esen vanila 1 sudu kecil
gula halus (yg diblend) setengah cawan
tepung jagung stengah sudu bsr


step 1 : putih telur + gula putar kasi meringue mcm ni
step 2 : campur esen vanila, cuka & tepung jagung, kacau bg sebati dgn cara kaut balik
step 3 : panaskan oven 150c


step 4 : loyang alas dgn kertas minyak, tuang meringue td atas tu

step 5 : bakar selama sejam dengan api atas bawah (100-120c) sehingga betul2 nmpak garing :p


seperti ini, tp yg atas tu terlebih garing smpai hitam, xceli adunan aku ni bley plak naik membukit time bakar tu, smpaikan cecah atap oven tu, mau xrentung sket tu kan :p

Bila dah masak, biarkan dulu dlm oven tu stengah jam, dia akan turun semula
itu yg nmpak mcm pecah2 sket tu

 Step seterusnya, utk cream atas tu, aku guna brand anchor dlm kotak kecik 250gram



kalau yg beli whip cream dlm kotak besar, just guna 1 cawan je,
putar dlm mixer smpai krim berlemakkkk
make sure pavlova td dah sejuk betul2 suhu bilik baru bley letak whipping cream ni kt atas
then hias la buah2 ikot slera masing2 :)


siap !

seyes sedap weh!! aku jakun xpernah mkn kan, so lepas rasa sesudu tu,
mcm terpana kejap *hahahahhahah*
rase yg nice2 saje, kat luar tu garing crunchy2 gitu,
dalam tu plak rase cm gula kapas, eh?? dalam tu marsmallow la..
lembut2 gtu, combine dgn whip cream yg lemak berkrim & buah2an cmpuran tu,
super duper sedakkkk...acerr aokmer try buat,
gud luck !!

39 comments:

  1. eh gitu je cara buat diaaaaaaaa ????

    harus try pasni, nnt aku buat laporan kat mung :D

    ReplyDelete
  2. uwaaaaaaa
    nangis aku tengok gambar ni mek
    nak jugak nak jugak
    huhu


    btw ampun ya mek psl x reply sms tu
    serius aku x pasan ada sms masuk
    huhuhu

    ReplyDelete
  3. mmg terliur pun pagi-pagi ni

    iye ke mudah nak buatnya...kalau ikut step seperti yang diberikan mmg jadi tp tak tau lah sedap ke..he..he..

    ReplyDelete
  4. nak nak nakk! tapi rumah acik jauh bebenor la nak pi.

    ReplyDelete
  5. T_T bile la aku nk merasa..

    ehh..bulan depan mu turun KL kan? =p

    ReplyDelete
  6. Ya Ampun..

    Na..aku da la tgh ngidam bnde ni..ko ltk post psl Pavlova ni..mmg nak kene ni..

    Iklhas dar Mummy 'Aish

    ReplyDelete
  7. uihhh sedapnye na.....terliur mun....nasib tak peknen kalau tak mengidam leee

    ReplyDelete
  8. mek na nie kalo tak wat org meleleh air liur mmg tak sah :P

    ReplyDelete
  9. sedap ker? mahu try juga ni...
    nmpk cam simple dimple je..thanks 4 sharing

    ReplyDelete
  10. dalam byk2 resipi pavlova. resipi na bagipalin senang aku rasa..harus cuba!

    ReplyDelete
  11. nak jugak. ni mak buyong mmg dh lama mengidam nih

    ReplyDelete
  12. oittt...gempak la. terasa terliur sampai ke shah alam ni ha. hahahhaa.

    ReplyDelete
  13. Hmmmm...mcm senang je... tapi nak try ovennya takde...

    ReplyDelete
  14. adeiii deii, terliur mak noks.. harus cuba ni..:)

    ReplyDelete
  15. Wah, kagumnya pndai buat pavlova. Tq ye for sharing this. ^_^

    ReplyDelete
  16. Alaa.. umah dia dah lah smpai kuantan nuhh jauh.. nt ade ms nk try lah..

    ReplyDelete
  17. sedapnye...nak order kat na jauh sgt la plak..nak cuba wat nak kena fikir byk kali..hehe...jelesnye :)

    ReplyDelete
  18. aritu mkn kazen buat memalu kucen nk mkn.ni ada resepi nk try.bole mkn byk2..wakaka

    ReplyDelete
  19. wiken ni nak cuba lah
    simple je
    tp harap2 menjadi la meringue aku ni
    kalau tak aku nangis puas2..

    ReplyDelete
  20. dah buat!!.. syukur jadik..:) thanks Na..:)
    http://honeysour00.blogspot.com/2011/10/resepi-first-try-pavlova.html

    ReplyDelete
  21. tenguk rumah dayu terus terjah kat sini plak..memang tergoda abis la

    ReplyDelete
  22. AMK RESEPI KAT SINI YR..

    TP X MERIAH... :(

    http://www.vanillacheze.com/2012/02/food-with-love-11.html

    ReplyDelete
  23. akak...sy dh try...tp mcm x jdi jer..sy dpt adunan mgkuk kecil jer?apa silapnyer??resepi nie mmg untuk pvlova yg besar ke??bantu saya..hehe..

    ReplyDelete
  24. dik, org lain buat semua jd, hehe tang mane yg xjd tu? takot ade silap kt mane2 kot?

    ReplyDelete
  25. salam kak..sy dah try wat pavlova guna resepi akak..alhamdulillah mnjadi..thanx kak..kwn2 sy mntk resepi..trus sy bg dieorg link kt blog akk....^_~

    http://aja04.blogspot.com/2012/03/pavlova.html

    ReplyDelete
  26. salam, last weekend try...tp lepas 1jam15mint...saya touch pavlova saya masih mcm lembik kat dlm tu...saya guna api atas bwh 140C..mcm mana nak tau pavlova kita betul2 dah masak yer...masalahnya dh 3 kali saya try..huhu..hu...
    bole bantu saya tak
    ssrohana@bnm.gov.my

    ReplyDelete
  27. @ajadear, blog private, huhu nway, tenxs :)

    ReplyDelete
  28. @Anna Alisya Confectionerywsalam, ekceli mslh ni sy pun pernah trjadi byk kali, if jd cmtu, means meringue dia tu xmenjadi betul, sbbnye menringue yg betul2 menjadi, ms beat tu, dia betul2 berkilat mcm dlm gmbar, sy xtao kt mana silapnye, dh lama beat pun still meringue tu berbuih2 je, so bakar lama mana pun still lembik, just bakar lama skit, msuk peti, tggu sejuk then bru letak whip cream, buah2, boley mkn mcm biasa, rasa dia sama je, cume xcrunchy je kt luar, :)

    ReplyDelete
  29. Akak...licin x cream tu? saya pakai anchor...tapi macam x best je..rasa susu kan? pastu buah2 tu semua makin lama makin ke bawah sebab licin...hehehehe

    ReplyDelete
  30. @Zatil Hulwani beat lama skit dia jadi keram kaku spatutnya,
    lps letak buah, letak dlm peti kejap
    kasi sejuk n keras skit lg krim tu
    baru sedap, mcm mkn ais krim je krim tu
    mmg rasa susu, xperlu manis sbb pavvy ni dh manis kan, if xske rasa susu
    blh guna non diary whipping cream, yg tu manis :)

    ReplyDelete
  31. akk beat pakai mixer kan? sy pkai mixer jugak...tapi lame2 die jadi berair..betul ke camtu? huhuhu

    ReplyDelete
  32. @Zatil Hulwani
    ha ahh mixer la, owh cair berair ke?
    itu dah overbeat klu kuar air, hehe
    ekceli beat smpai kaku je, tonggeng bekas xtumpah maknanya dh jd krim
    xperlu beat lg, whip cream ni klu over beat akan rosak, bertkar kuar air tu, xblh pkai la cmtu, hehe
    ade org ckp, if jd cmtu, just tmbah skit whip cream yg blm beat, beat skali lg ok, wallahualam, xpernah bt :)

    ReplyDelete
  33. owhh macam tu...dah la agak mahal krim ni kan...hehehehe time kasih akk...sangat2 membantu...hehehe

    ReplyDelete
  34. Sedap sedap sedap.... tapi mama buat sekali je... tak buat dah... malas. :D

    ReplyDelete
  35. salam kak,nk tnya cmne nak bezakan whipping cream dgn non dairy whipping cream?sbb klau over beat whipping cream akan jd mcm @zatil hulwani tu gtau..susah btl nk cri kt tmpat sy,smpai skrg x buat pavlova sbb susah nk cri whipping cream :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheq sue, non dairy senang je la, cari brand anchor. kotak mcm dlm gmbar atas, klu over beat mmg akan cair, xpon belom over beat tp xmenjadi cream gak klu cream tu dah rosak, rosak tu means dia dh suhu bilik, whip cream ni kne sejuk peti je, dekat giant pon xde eh? pergi mane2 kdai bakery, sure ade.

      Delete

Related Posts with Thumbnails