Tuesday, March 6, 2012

Resepi : Rainbow cake

Akhirnya, tercapai impian seorg ibu nk buatkan kek utk bufday anak bujangnye, hehe ni bru 1st time bt kek bufday mika yer, sbb last year celebrate kt Putrajaya, so kek beli dr kedai je :)


Ekceli dh lamaaaaaaaaa tringin nk buat rainbow kek ni, cume xconfident la, sbb tgk byk lapis tu yg ngeri, oven dh la kecik, jenuh nk bakar slapis2 T_T, tp dah kate bufday anak kan, harusla xcited terlebih maknye ni, walaupun budak tu bukan tahu menahu sgt bab kek ni, tp klu kite ckp ni kek adik! happy bukan main, abis semua org yg tgk kek dia, dia bgtau "ni kek adik ni!" huhuhu :p

pg ahad tu sesiap mika pkai baju ni, trus bwk ke kedai bake mate nk cri edible image gmbar car sbijik mcm kt baju mika ni nak tempek atas kek, tp kedai tu tutup lak ahad, sedihnye :(

Tung tang2 dr pg nk siapkan kek ni, akhirnye petang jugak bru siap mekap bagai :)
serius comot giler ok, tgn xberseni cmni ler, ketar2 semua, tulisan pun nmpak ketar tgn, kahkah :p

kek dia sgt2 gebu ok!! sedakkkkk! sgt2 sedap compare ngn red velvet tu :p

bl dh mekap...hancuss!

tp dalam not bad :)


Ni resepi dia, refer 2org sifu kek ni  ( kak ita & noli )

Bahan-bahan:
-3 cwn tepung gandum*
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam*
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu

Cara-cara:
-panaskan oven 15minit dgn suhu 170c..
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 10-15minit suhu 170..
7-ulang sampai habis..

Untuk stiap layer aku sapu dgn fresh cream je, pkul kental fc then sapu stiap layer tu,
Topping luar plak :
-1 buku creamcheese + 1 cwn gula aising + 1/2 cwn butter..pukul kembang dan sapu pada keseluruhan kek..pandai2 la deco plak lepas tu cntik2 yer, ibu mika xberseni, tu main taram je, sokay je asalkan sedak yek, tp sedakk ker?? hahahaha :p


       Selamat mencuba uolsss <3

36 comments:

  1. ok serius cantik kek nie na...nak tempah boleh..huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. cantik !! Cubaan pertama yang berjaya !

    ReplyDelete
  3. itulahhh sape swoh pegi cari edible image tu last minute. jap nk imagine kan camne rupa kek tu kalo ada gambo car kt atas.fuiyoooo cantik woo

    ReplyDelete
  4. oh sedapnyer..tapi nak bakar satu2 mmgtak la rajin..ngeh2

    ReplyDelete
  5. nampak cantik & sedap. bertuah mika dpt ibu pandai baking gni. naurah dpt merasa kek sedap2 ibu dia beli ajelah ekekeke

    ReplyDelete
  6. cantiknya naaaaaa......ibu mika mmg pandai masak laaaaaaaa

    ReplyDelete
  7. walwaeii..teruja tgk ni..
    ni yg nk try gak..
    tp bapok la nk tnggu smpai 7 layer tu..hehehe

    ReplyDelete
  8. hebak hebak..
    msh tak tertunai lg nk buat kek ni...
    huhuhu

    ReplyDelete
  9. Bleh amik order da nehs... :) tp cam xlrt tunggu nk tunggu setiap kaler tuh siap bakar kans?? huhu...ni yg mencabar keimanan nk try nehs -___-"

    ReplyDelete
  10. cantik..i like..nak try la nnt...semua aku nak try..tp tak start2 pun lg..haha..

    ReplyDelete
  11. sangat super cantik na.. yang paling penting terharu taw sebab homemade :)

    ReplyDelete
  12. wehuuuuuuuuuuu..
    cantikla nano....

    suke tgk banyak kaler cam tu

    ReplyDelete
  13. Wah, excellentlah. Berjaya k.. sangat tempting.

    ReplyDelete
  14. yarabbi nanoo..
    betapa kagum and jelsnya watashi ni kamu boleh bake the cake utk anak sindiri

    kalo kita dekatdah lama watahsi tempah utk birthday hubby!

    sini tade yg wat delivery
    nehi!

    ReplyDelete
  15. Yeyyyy!!
    Tqsm na for the recipie. Terus bookmark posting ni sebab nnt nk try buat.

    Moga impian nak buat kek ni tok Iman nanti tercapai dan menjadilah ikut resipi ni.

    =)

    ReplyDelete
  16. Nana dearie,

    cun nya rainbow cake na niiii =) nanti ju nak tempah dengan na. tak kira ! nak gak..

    ReplyDelete
  17. tgk pon da sedap ni..nak try jugakla:)

    ReplyDelete
  18. kagum nyer dia terer wak kek pelangi yg super gojes ni...

    ReplyDelete
  19. salam kenal - tahniah..hebat..hebat..hebat dah copy recipe insya Allah nak try soon...setelah tengok kat blog ciare

    ReplyDelete
  20. sedap!! lagi mcm nak buat yg ini pulak...

    ok nak tanye.. masa elin buat velvet ari tuh kek x jadi kaler merah lah..
    lebam nampak nyer.

    http://www.vanillacheze.com/2012/03/resepi-red-velvet-cake.html

    tp yg ini kalerful mmg meriah. kamu pakai brand apa eh?blh share??

    nanti buat kaler x meriah mcm nih x best... :)

    ReplyDelete
  21. kena masuk dalam senarai nie...

    ReplyDelete
  22. kena masuk dalam senarai nie...

    ReplyDelete
  23. boleh try ni... tapi banyak ke masa nak guna utk buat kek ni?

    ReplyDelete
  24. to all, tenxs yer, selamat mencuba, hehe :D

    @Elin, guna brand biase tu je, start brand kot?

    @signorima Syima, dlm masa sejam nk hasilkan 6layer, stengah jam nk topping :)

    ReplyDelete
  25. akak bakar 1 1 setiap colour? kek x bantat ke sebb color lain tgh rest sementra nk tggu dlm oven mask?hehe...

    ReplyDelete
  26. @HANIS AFIQ stiap layer tu bkr dlm 15minit je, skejap, xde hal yg lain2 tu xde effect ape2, hehehe

    ReplyDelete
  27. mcm mana yea nk buat fresh cream tu? sori tanya sbb mmg kurang ilmu baking ni.

    ReplyDelete
  28. mcm mana nk buat fresh cream tu yea? soritanya ni sbb mmg kurang ilmu baking ni.

    ReplyDelete
  29. @kazuma fresh cream xperlu buat dear,
    just beli yg dh siap kt kdai bakery,
    kite balik beat je smpai kental, trus boley lepa kat kek :)

    ReplyDelete
  30. salam kak..
    Nk tanya la..akak sukat guna cawankan..cawan 2 besar mana ye...

    ReplyDelete
  31. Assalam mohon share resepinya yaa sis...tq

    ReplyDelete
  32. teringin jugak nak buat rainbow cake nie

    ReplyDelete
  33. tahniah percubaan yg berani n hasil yg cantik....

    ReplyDelete
  34. boleh ke guna creamcheese tu jugak untuk lappisan kek?

    ReplyDelete
  35. Haii. Salam kenal. Sedap nyaaa kek

    ReplyDelete
  36. Tq nampak sedap :-) mintak izin untuk untuk resepi nie tq

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails