Monday, August 19, 2013

Cerita raya kami yg hado.

Assalamualaikum, hehe stelah skian lama xberupdet. Bila org lain dh abis pon bercerita psl raya, kite baru nak up. haha sekadar berbasa basi je ler, xbrape nak hado sgt gambarnye :)

Ekceli plan tahun ni ramai2 raya kt ktn sbb tahun lepas semua dh berkumpol kt ganu, but sokay la, kite hanya merancang.. even xramai pon tahun ni kt rumah, still meriah sbb yg ade2 tu terlalu bermakna dah bg aku, dpt braya dgn suami kesayangan, anak kesayangan, mak kesayangan, abg kesayangan & kakak ipar kesayangan, sukee! haha

Minggu-minggu terakhir raya mmg aku super duper bizi dgn order, kerja2 nyapu, ngemop dlm rumah, bkr sampah2 depan rumah yg di-settlekan oleh hencek suami yg memahami isterinye xckup kaki tgn buat kuih je. So mlm raya abg, mak, sil & anak2 buah baru sampai, kerah derang la tlg kemas2 rumah, psg langsir, buang2 sawang, alih meja bagai. iols mlm raya still buat kuih raya utk rumah sdiri okeh. Sibuk sgt dgn kuih org smpaikan rumah sdiri pon last minit buat. ^_^ settle derang kemas umah, mtk derang sediakan bhn2 lak, iols msk rendang ayam 3ekor trus mlm tu ngn ns impit, kol 3pg bru tido.

Bgn pg raya kol 5, masak kuah lodeh & sambal bilis. sambil2 kemas ape yg patot, siap2 semua dlm kol 8 brgegas ke masjid Pandan utk sembahyang raya. Selesai, turun dr masjid xtvt rutin yg xpernah tinggal lps smayang raya of course la ziarah kubur ayah & abg yg bersebelahan je dgn masjid tu.

  
 
Al-Fatihah.

Balik dr kubur, baru la dpt isi perot masing2, see.. bz sgt tuan rumah smpaikan alas meja pon xsempat beli, pdhl dh masuk list 2mggu sblm raya lg, haha! juadah pg tu simpel je, lontong kuah lodeh + sambal & rendang cili api.

Siap mkn, sesi bermaafan, salam2 kasi duit raya kt mak & ank2 buah & yg ditunggu2, harusla sesi gedik bergambar. hehe 

Sepakat membawa berkat. kahkah, ekceli xplan pon nk kaler pepel, dr awal pose tanye sil tema kaler ape, lsg xde jawapan, ceh! so aku sdiri plan nk royal blue, tp kiteorg ni semua jenis baju raya beli yg dah siap je, time nkg beli tu, belek2 somi ckp berkenan kaler merah lak, aku berkenan kaler grey plak, utk cari yg sedondon 3branak mmg payah skit, last2 dpt kaler soft pepel ni, belasah je la. Tahu2 abg balik mlm tu kuarkan baju raya masing2 pun pepel jugak, terbaikkk!

Baju iols mmg xmenyerlah lsg kali ni, ade lace tp kaler lace tgelam, xsempat nk tabur manik aihh. baju pon sengaja beli size bsr nak kaver ape2 yg patot konon, skali g braya sana sni ramai lak tegur aku nmpak 'kenyang' jek. haha :)

Settle brgambar, aku mcm biasa brgegas ke rumah mil plak braya sana, tp sampai2 sana derang semua nkg braya rumah terbuka MB, tinggal fil sorg2 kt umah, lahai.. tiap2 tahun asal g braya sana, konon nk bergmbar ramai2 sure xdpt, last year nk brgmbar fil plak awal2 dh kluar. So slama 4taun kawen, still xde potret raya bersama keluarga mertua lg, sedihh. 

So aku cabut gak ler g follow family aku braya, ni yg syok kawen ngn org sekampung, dpt lari kejap g sana kejap g sni, xde nk berbalah balik raya uols, kehkeh!

Raya ke2, menu disediakan oleh sil, nasi kuning sabah, raya ke3 aku bt soto, raya ke 4 rumah dah trtutup sbb masing2 sibuk ngn kenduri sdara mara trdekat. Raya ke 5 abg,sil & mak dah nk balik putrajaya, sedihh..rase skejap je dpt brsama derang kali ni, so pagi2 derang nk gerak blk putrajaya, aku pon gerak balik kg belah mil - kuala berang :)

satu - satunye sil kesayangan belah aku, geng kacik, geng baking, geng masak :)

Pjg lg draf entry raya ni, tp cmm bosan lak. cut & delete, smpai sni saja, raya haji mak ngn abg braya kt putrajaya je, so maybe aku plak kesana raya nanti. InsyaAllah. Daaaaa..



9 comments:

  1. selamat hari raya Na. tema warna menarik. gambar laki bini tu sweet yo hamboiii hehehe

    ReplyDelete
  2. salam aidilfitri...

    seronoknya raya..
    pepel cantik juga...

    ReplyDelete
  3. suka tengok gambar na dgn husband...sweet couple sungguh....hehehee

    ReplyDelete
  4. Selamat hari raya, maaf zahir batin :) huhuhu

    ReplyDelete
  5. na, mu tak buat open house ke? hehe aku tak update lagi entry raya. mood nan hado!

    ReplyDelete
  6. dari awal aku skodeng perut mu..xnampak pun...slmt hari raya babe

    ReplyDelete
  7. Selamat hari raya....kalau entry raya mmg wajib berjela..hihi. Senang kawin org sekampung, mcm akk ni jauh bebeno nk lari dr klntn ke kl...huhu.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails