Tuesday, April 8, 2014

Pengalaman ke2

Alhamdulillah.. masih berkesempatan untuk coretkan pengalaman bersalinkan Myiesha Tasneem kat sni, untuk kenangan diri sendiri & juga utk anak dara tu baca sok2 bila dh besar nanti yerr nak , ^____^

Ekceli.. due date dr klinik swasta & krajaan mmg berlainan sgt. Sebabnye?? jeng3.. malas sbenarnye nak bukak buku pink awal2 kat KK, dah 5bulan baru nkg KK bukak buku pink, buat2 la xingat bila last period, xprasan la ape la, punye la nak mengelak dari kene marah ngn misi tu sbb bukak buku lambat kan. haha xdaye nak berulang ke kk tiap2 bulan tu yg hujung2 baru nk bukak, ampunnnn :p  

Kat klinik swasta, rasenye ms usia kandungan 2bulan kot masa tu dah g checkup, scan detail & bgtau date period, so dapatla due date 7jan. Klinik krajaan plak, sbb aku xbgtau date period, so Doc anggarkan berdasarkan scan baby/size berat semua tu kot, dan dptla due date 11Jan. Tung tang tung tang tung tang, 7hb still xbranak, nebes dah masa ni. So kite tunggu due date kk bg plak, 11hb still xde tanda2 lg, huwaaa lg saspen ni -_-


Scan 4D ms ni 7bulan kot smata2 nk tgk real face kononnye, amekawwww, 
terkezut ibu! seriusssss muke tu sbijik abang dia, hahaha 
punah khayalan ibu jap yg konon2 anak gegurl harusla muke ibu dia kan :p

OK berbalik pd due date td, dah gaya overdue tu, KK bg masa dlm 10hr lg kot sbb tgk keadaan aku pon still cargas lg kan ms tu, gigih la ambik order ms tu ok, kate cargasss, heh! :p so tunggu punye tggu, if 20hb still xbranak, misi KK ckp 21hb kne induce la nmpak gayanya, masa dgr je INDUCE tu, rasa lemah jantung den, serius cuak abis, sbb slalu dengar cerita beranak secara PAKSA ni mcm sakit skit berbanding dia kuar normal, atee,,,kena pakse kan? even ramai yg bg kata2 semangat perangsang kata induce xsakit sgt,(hehe) cuba gak la nk set kepala ni, nk +tivekan diri sendiri, tup2 last minit aku g checkup klinik swasta, doc terkejut bila aku ckp kene induce, doc tu sendiri cakap, mintak2 jgn la sampai induce, sakitttttt!!!! *dengan riak muke cuak dia* hadoihhhh, lg lemahh segala sendi dlm badan ni haaaa, doc plak ckp gtu sape xtakot? haha walhal dah tao, sakit nak branak ni dgn cara ape skalipun tetappp sakit, nak2 contraction dia tu mai, insap -_-

Isnin 20hb, aku dh ambik cuti, nak buat ape yer xbranak2 lg ni?? so lepas hantar Mika ke taska pg tu, trus ke bandar, pusing2..last2 ke ECM, window sopim 1bangunan tu dengan harapan baby cepat skit turun, ibu seboley2 xnak induce esok sayang, plisssss :( Ekceli ms window sopim ni, dah trase berattttt sgt perot, dalam stengah jam jalan2 sure aku kne cari tmpat nk duduk, kalau x mengah nk tampung perot..last2 lepak tingkat atas, masuk foodcourt..duduk situ diam2 sementara tggu tghari.

Knape nak tggu tghari?? haha sbb nk tgk wayang :p layan citer balastik ke ape nama tu, haha hari bekerja kot, jawabnye duk la ko tgk wayang situ sorg2, mmg aku sorg2 je k dlm tu, sejuk last2 terlelap situ, haha. Last2 boring, balik umah, blh plak suami tanye nape xajak dia, hurrmmmmmmm -_- tgk wayang tu yer, nak follow aku window sopim berjam2 mcm xcayeeeeee jek :p

Mlm tu mmg persiapkan diri, mental fizikal semua lah, semoga esok berjalan lancar, pasrah kena induce dah gayanya tu.. tido awal utk dapatkan rehat secukupnya :)

21hb 2am.
Terjaga rasa menyengat lenguh lenguh kat pinggang blkg, skejap skejap. Tekan tekan utk kurangkan lenguh. tp still berlarutan skejap2 dtg sakit tu, ok sbb iols dah pernah rasa sakit contraction hampir 4tahun yg lepas, dgn konfidennye mmg sah aku dh dpt tanda2 awal nak brsalin, maknanya xperlu induce la, weehuuuuuuu~ ALHAMDULILLAH :)

Suami kejap2 tanya boley bertahan lg ke? sbb kol 4-5pg aku dah start gelisah tahan sakit menyengat ni, tp pikirkan pg2 buta ni ksian lak nk kejut Mika, tunggu la kejap lepas subuh alang2, bila Mika dh bgn, mandi siapkan dia trus utk ke rumah aki dlu, mintak aki dia hantarkan ke taska kol 8 nanti. 

Kami trus ke spital, smpai kol 7.30pg trus reg, owh yer.. pengalaman check in utk branak kali ni mmg syiok yer sbb pagi2 buta lg, nurse/bidan/doc semua baru tukar shiff, so masing2 muka ceria baru bgn pagi..kite yg sakit pon boley senyum lg bila org2 sekeliling pon bwk mood happy cmtu kan?? Alhmdulillah :)) Kol 8pg cek bukaan baru 3cm, cek ctg bagai, golek2 sementara tggu doc datang, aku dh bosan nahan sakit smbil trbaring cmtu, semput la. If dpt jalan2 bg cepat skit turun baby ni, bagus gak, so bg alasan nk g breakfast dlu, tp misi situ lak xbrani nk lepaskan aku jalan jauh, risau trberanak kat luar, haha nak xnak trpaksa la suami tapaukan makan kt kusi depan tu je, sakit2 pon kena mkn gak utk tenaga meneran nanti :p

Kol 9pg, nurse dah suruh masuk wad, kali ni masuk wad bersalin berisiko rendah, kat bawah tu je (HTAA), sebab mmg xde ape masalah pun kan, masa mula2 masuk wad tu trkejut gak, serius aku sorg je ke nak branak ni?? haha pelik bila tgk semua katel dlm wad tu kosong, tp bagus gak, bila xde org lsg dlm wad, otomatik suami leh temankan skali dlm wad tu, kalu x sunyi kot trgolek sorg2 situ.

9.30pg, dah siap salin uniform bersalin kaler pink tu.. doc dtg nk check, bukaan baru 4cm, tp tgk keadaan aku still terkawal lg,maybe tengahari or petang baru bersalin anggaran dia, so dia suggest ambik pain killer dulu, sebelum sakit lg kuat, so far ms nk brsalinkan Mika dlu xde pon ambik pain killer, so tertanya2 gak la, ape beza dia? ape effect dia? if xde beza sgt, xpayah la kot. Aku boley pikir pain killer ni melambatkan proses bukaan, xtao nape pikir gtu. haha tp Misi ade cakap pain killer ni boley buat kite/baby mengantuk, so risiko if baby kuar nanti dlm keadaan dia ZZzzzzZZzz...kene refer pakar plak, tp xsemua kes cmtu, haihh serba salah gak, doc plak push2 suruh ambik je, sbb pain killer kat HTAA limited edition punye stok, xsemua org blh dpt, kirenye untungla sape yg dpt gitu? hahaha akhirnye aku termakan hasutan doc, so terima je la cucukan kat blkg, sambil2 layan wasap trus xsedar...ZzzzzZZzzzzzzz~

10.15pg terjaga & terasa nak meneran yang xboley di tahan2 dah. Dalam masa yg sama rase membuak2 kat bawah kuar, tiap kali teran rase mcm bersembur2 pon ade, rupanya air bercampur darah.. cuak dah panggil nurse kat situ suruh tgkkan, then dia ckp dh sampai masanya, trus tolak ke LR, ok suami pon dh ready dh sbelah, nurse persiap brg2 semua..terus teran, lebih kurang pkul 1030pg, alhmdulillah slamat melahirkan puteri ke2 kami, syukur dipermudahkan :)

So far baby xde masalah pon, kuar tu dgr nangis jap..kira normal la xperlu refer pakar, tp masalahnye effect pain killer tu kuat gler kat aku kot. Memang xblh tahan, nak tidooo plisss, lantak la org nk buat ape pun masa tu, sbb dgr misi ckp jahitan byk skit kali ni, slamat menjahit yerrr.... zzzZzzzzz... tahu2 dah siap. Nurse kejutkan suruh minum milo utk cover balik tenaga teran td, minum dlm keadaan separa tido..haha ekceli nurse dah ckp, jgn tido lg, nak susukan anak awk dulu, tp mahaplaaa, mmg xdapat nak bendung dah masalah ngantuk sgt2 ni, xpernah lg rase ngantuk yg xboley control cmtu skali, serius rase nk marah je sape yg ganggu aku tido masa tu, tp trase bila nurse letak baby kt lengan sbelah, suruh susukan, celik la kejap, rase mcm baby dh nyusu, terlelap smula smpaikan nurse ckp bahaya cmni, mak dia xsedar ape dah, ahahha suami kt blkg asik tepuk2 suruh bangun susukan anak dlu, ksian kt anak tu, nasib la dia pandai2 sdiri2 cari makan :p so terpaksa la nurse tu pegangkan baby utk nyusu sbb tgn maknye dah terkulai lenaaaa..zzzZzzz~

Bila semua dh siap, transfer ke wad, sambung tido balik, smpai ke petang, Mika dtg jenguk adik dia pon, aku bukak sbelah mata je, nk pakai stokin pon mtk tlg suami, haihhh ngantuk sgt sgt sgt, serius dasyat giler penangan pain killer, lepas ni kot branak lg, xmo dah ambik, serikk! huhu.. 

Dah la entry branaknye, penat dah.. next sambung entry sakit selepas branak lak, haha daaaa~


16 comments:

  1. walaupun sakit,tapi bila tengok bayi keluar dengan selamat,mesti gembira kan...tahniah ye

    ReplyDelete
  2. memang sejibik ye muka masa scan ngan dah keluar, hehehe

    ReplyDelete
  3. Tahniah Na...Alhamdulillah
    *itu je yg mampu ku ucap hehe*

    ReplyDelete
  4. hoiii kronik punya mengantuk tu...

    ReplyDelete
  5. hoiii kronik punya mengantuk tu...

    ReplyDelete
  6. kejapnye tasneem dah kuar..Alhamdulillah..aku pun nk sakit kejap je..mcm iman dlu pun xpe dah..xmo lg extreme..huhu..

    ReplyDelete
  7. Hahaha..."selamat menjahit" lagi kau...ekeke :P tahniah na xkena induce...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  8. anak dara ketap bibir. comel

    ReplyDelete
  9. tahniah na..muka adik sebijik macam muka abang...yeayyy dah sepasang dah anak anak kite...alhamdulillah....

    ReplyDelete
  10. tahniah2 ..kite dapat gegirl kan....bestnya kan syukur Alhamdullillah...

    ReplyDelete
  11. macam best je pain killer tu sebab masa tengah menjahit ko sedar apa tengah tido. yang aku menjerit menangis masa menjahit. sakit sangat masa tu

    ReplyDelete
  12. sakit ko xlama ye na?
    aku 2nd ni sakit lama..huhuhuhuh..

    ReplyDelete
  13. bestnye ms kne jait tu die tdow!

    ReplyDelete
  14. mmg sebijik muka mika.. lepas ni turn akak plak..

    ReplyDelete
  15. alolo comelnyer...Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalay sudi follow la sy balik yer...

    ReplyDelete
  16. Rasa mcm mudah je akk lahirkn bby ke2 ni kn.. Sy nti ntah mcm mna la pengalamannya..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails