Wednesday, November 10, 2010

adekah korang tahu???

minyak diperlukan utk tenaga harian anak2 kite? sumpah aku xtao pun psl ni, hr2 duk bg susu, beskut, buah, bubur nasi campur sayur ayam bagai tu je, sampai bile ntah. haha agaknye smpai stahun la kot? ni pd pemikiran aku je la.. sbbnye umur stahun dh ckup besar bg budak tu tuk merase mende alah lain plak. hehe

Smlm fil n babah dia ade kerja, so trpakse ar aku monteng 2jam tuk bwk hero tu g checkup 8bulan, owhh berat naik skit je.. tp xde hal. sbb senang nk engat, 8bulan = 8kg, hehe.. so lepas g timbang berat tggi semua tu, msuk blk borak2 ngn misi, hehe xde pe2 pun, dia cume nk tgk perkembangan ank kite smpai tahap mane dh, tp yg skit klakornye tu, dia nk test anak aku bley pegang mende kecik x, so dia kasik sbijik kismis kecik letak atas penutup n tgk dak tu amik, n sepantas kilat dak tu kutip kismis tu dgn 2jari je n nk msuk mulot, skali kene rampas lak ngn misi tu..dia gelak2 ckp nk test je dh pndai x lg gune jari, pastu trus simpan smule kismis tu. aku cammmm... ape ke kedekut sgt misi tuu?? dah alang2 bg dak tu amek, biar dia je la nk mkn, ni rampas smule, kedekut taik idung masin tol ! serius trkilan aku. haha sbijik je weh. bukannye umah aku xde kismis, tp tindakan drastik misi tu camm.. haishh xpe lupekan la. haha

ok pastu borak2 psl mknn yg aku bg kat dak tecit ni, aku bgtau la bg bubur nasi yg dimsk skali ngn sayur kentang ayam semua pastu blend suap. gtu je.. skali dia pesan. ok lepas ni kene bg minyak kat dak ni, sbbnye minyak tu sbenarnye sumber tenaga utk budak2 mmbesar, buat ms skrg derang sdikit mmbuas & memerlukan byk tenaga, aku cam oowhhh ye kerrrrr?? hehe xtao pun. so dia ckp lepas ni klau nk bg ikan/ayam yg digoreng + skali ngn bubur pun ok la. xpun dlm menu bubur tu, taruk sket minyak msk, mcm pelik kan? haha. tp bg aku, klu nk menyenangkan kerja, baek ko masak tumis/sup sayur siap2 ade ayam/ikan dlm tu. just msk bubur kosong je asingkan. bile nk suap..cmpur skali ngn sup td. kan senang. bley kite mkn sup sayur tu tuk kite skali, ank pun bley tumpang skaki yek? hoho.. ke semua org dah tao psl ni? means aku ketinggalan info la neh? haha malu2 :p

so blk kerja smlm smngat buat tumis sayur taruk sawi + carrot + ayam + fuchuk & soon dlm tu, amek sket bg kat dak tu, slebeynye aku ratah smpai licin. kenyang! owhh yer..nk bgtau ni, aku dh start diet, hehe ckp besor je ni, xtao la bley bertahan smpai bile. tp start hr isnin lepas aku dh skip nasik, cube mkn oat yg (uwekkkkkkkk) tp trpakse gak telan demi nk kikis kolestrol2 dlm bdn, hehe n dinner ngn sup sayur je, cm bes je bunyi..haha xtao la smpai bile dpt bertahan, xsbr nk tggu sbulan 2 lg ni tgk result, wish me luck! ecececeehh :p

owhh sian dak tecit ni, bola byk, tp ibu xde mase lg nk beli pool plastik tu,
so main dlm buai dlu la yer syg.. hr mmgu ni kite g ushar pool tuh. hehe

18 comments:

  1. kite pn xtau. bg minyak ikan kod ok tak? ala scott emulsion tue....hihi..anyway good info.

    tp cerita ttg nurse amek balik kismis tu mmg poyo giler. ker dia takot awg tercekik kismis?? kakaka..bersangka baek kunun

    kesian lak tgk awg main bola dlm buai..huk huk..

    ReplyDelete
  2. hohoh...kemain penuh buaian gn bola2 tuh wehh..comel jekk..

    vavavava...na da start diet...ni jeles ni...

    ReplyDelete
  3. meh cni aku lempang nurse tuh
    kedekot bebenor pulak aih !

    ReplyDelete
  4. kesian dia kena hempap ngan kumpulan bola yg maha byk.ibu kejam

    ReplyDelete
  5. ape kehe nurse tu. tak baik okay buat mcm tu. dh bg bleh rampas balik. dekut!

    ReplyDelete
  6. nurul just bagi pati ikan scott emulsion. kalu minyak lain2 tu rasanya tak sesuai lagi utk baby la na. nape misi tu ckp elok utk baby pulak ye? doc raina ckp baby mcm anak2 kita ni belum sesuai lagi nak bg mkn cmpur minyak tu. tah lah na.

    tp bg je scott emulsion pati ikan tu. kira minyak la tu. hehe

    ReplyDelete
  7. na..walopon sy lum ade anak tp ini satu gud info bg saya..tq na

    ReplyDelete
  8. ibu naurah
    humm same je kot, asalkan brasaskan minyak kan?
    tu lahh..kede btoi nurse ctu..ishk

    mom 2 be N
    hehe kene ar start dh, smpai bile nk leka, makin kekanan jarum, takot!

    mama adif
    haha tao xpe, aku cm trpinga2 je ms tu tgk misi tu. haishhh

    mommy mya
    hehe xde tempat dh nk main, main kat bwh penat ibu ngutip :p

    aunty nemo
    yup..hehe tenxs ha :)

    aunty izza
    haha berkire giler kismis sketoi je woi..haha

    mama raina
    ermm maybe same je kot nurul?
    asalkan minyak, sbb minyak sumber tenaga, hehe belasah je la, na pun nk bg gak scoot tuhh.

    ReplyDelete
  9. better minyak jeton (zaitun) utk bby..

    ReplyDelete
  10. yg aku tau scott emulsion je.minyak msak pun blh ek?
    eh..nape mu ada checkup 8 bulan?
    nape kysha takde pun?
    haritu checkup 6 bulan,dia bg tarikh suh dtg balik time cucuk 9 bulan ti tu je.hmmm...

    ReplyDelete
  11. na, jgn bagi minyak masak
    tak bleh lagi..isskkk misi ni
    na try carik butter tanpa garam..
    kat giant ada, kat tmpt2 butter tu
    tapi rasa mcm tak nak introduce lagi kat eisya
    nk tggu dia 7-8 bulan

    pun letak skit je tau dlm bubur

    ReplyDelete
  12. okey la tu main bola dlm buai.. klu boring lanting kan ajo keluar ;)

    ReplyDelete
  13. dulu pun misi cakap cam tu bg minyak sikit or marjerin sbb senang nak poo poo. tp sara xtahan sbb asyik batuk2.so stop minyak

    ReplyDelete
  14. hebat penuh balls dalam tu. ada bakat jadi football player ni. boleh ke cakap camtu :D

    ReplyDelete
  15. uik...teruk betul misi tuh...tp xpelah dear...pk +ve...best la awang dondeng buai penuh bola2...

    ReplyDelete
  16. saya selalunya akan masukkan stgh sudu minyak zaitun ke dalam bubur nasi anak saya..

    ReplyDelete
  17. Na.. dari kecik ni lah kalau boleh kita nak jaga anak. pendapat peribadi ju lah kan na, jangan dok ikut sangat cakap misi kerajaan ni. ishhhhh. better baca kat internet JAUH lebih bagus.

    if family ada history sakit jantung, better jangan bagi minyak2 tu.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails