xceli last week bday mok aku, sil nk turun dr putrajaya nk celebrate, so dia mintak tlg aku g tempah kek dlu siap2, blk nanti dia g byr, huhu..tp aku ckp xpayah la beli2 kek, org tua tu xmkn kek kedai tu, ade butter, krim bagai tu dia xske..pastu bru tringat, dlu aku pernah beli kek pandan layer kat golden gemini, sedap wehhhh..org tua tu mkn, huhu sbbnye kek ni cm ala2 puding gtu, sedap mkn time sejuk2 kuar dr peti, xde gune butter pun, dat y mok aku blh mkn :)
so bajet nkg tempah kat kedai kek tu lg la..tup2 sehari sblm sil dtg ktn, dia bgtau, xyah tempah, dia nk buat sdiri,rupenye diam2 dia g blajar buat kek (rm45 utk blajar buat kek pandan layer ni-area putrajaya) demi mak mertua kesayangan dia tuh. hahah sabor je la. tp aku pun xcited nk blaja dr dia, cos kek peberet gak ni, dlu pernah cari resepi dlm tenet, try buat ngn kakak, xbrape mnjadi, kli ni dah tahu bhn2 dia simple je, n sgt2 senang yerrrrr nk buat...
patotnye kene tabur kelapa kering keliling kek utk cantikkan lg,
tp hentam saje la,.main cucuk2 bunga je kat atas sudahhh. hahahah
adunan time ni xsame rata kan? sbb tu ade tebal ade nipis, xpe cubaan pertama, lepas ni dah tahu sukatan dia, senang ar :) kek ni mmg sesuai nk suap ke budak2, sure berebut, xde krim yg penting :)
Bahan2 utk kek
4bj telur
1 cawan gula ising
1 cawan tepung gndum
1 sudu baking powder
1/2 cawan minyak jagung
1 sudu paste pandan
2 sudu ovallete
susu cair sket
adun semua bahan kek ni, pastu bako yer..ade org buat bakor sbiji kek,
pastu potong mndatar 3slice, tp aku suggest bakor skeping2 lg cantek n kemas,
sbb kek ni lembut sgt payoh nk potong ,
xpun kot nk lg senang, g je beli chifon kek kat giant muroh2, haha potong 3 :p
Bahan2 utk kastard
3 cawan santan
1 1/2 cwn gula
2 sudu serbuk jely
1 sudu paste pandan
stengah cawan perahan daun pandan
3/4 cawan tepung hoen kwee
garam skit
adun semua bahan ni masak atas api perlahan,gune double boiler,
bg dia pekat sket, tutup api dapur tuh. bg sejuk sket/suam2 gtu
bahagikan adunan ni 3 cup, cup pertama curah dlm loyang,
pastu taruk skeping kek, curah cup ke2 adunan kastard tu pulak
ulang2 smpai abes, 3layer je punnnnn. hahaha make sure kek tu tertutup
semua dgn adunan kastard td, then masukkan dlm peti
agak2 sejam boley kuarkan dah dpt sbijik kek layer pandan
nok comey lagi, tabur je sekeliling kelapa kering kat kek tu,
pastu ske ti la nk hias gane. tp seyes sedap giler mkn sejuk2 kek ni..
slamat mencube :p
sedap gile kek ni na.
ReplyDeleteas penah order dekt NR yummie, klo sesejuk kuo dari peti, memang meletup ko.
tpi lagi sedap klo buat sedri kan.
kagum degn sil mu. rajin die pi belajo.
mu nk buat gk ke nanti.
klo buat jgn lpe buln 9 buat lg ok.
oh tak lupe juga.
happy birthday mek.
:DD
wah.. wah... sedapnyer...
ReplyDeletehulur2 ler kat sini.. ekekke
sedapnye mak aihhhhh!
ReplyDeletesenang mu kate nk buat kek nie?
ReplyDeleteaku bace bahan2 pon dah x paham byk..kah kahhh =p
rajinnya na buat kek semua ni ya..
ReplyDeletekid tak berapa pandailah..
makan pandailah..
hahahaha..
buatlah selalu na..
mana tau boleh berjual ke.. :)
mmg nampak shedap..leh cube neh..tp kene tg aura rajin tu dtg dulu..ehehe
ReplyDeletewah sedapnya..nak buat tapiiii mun nie jenis pemalas sket...
ReplyDeletex penah mkn kek ni.. sadis x... teringin gak ni!!
ReplyDeletekek ni mmg sedap n x muak...
ReplyDeletedulu time study...b4 drive blk SA mesti singgah bakery kt jusco dulu cz nk beli kek ni kt parent n bun cokelat kt adik2...hehehehehe
dapnye..terasa kt tekak dh sjuk2..huhu...
ReplyDelete*entry baru Kurang atau TERlebih manis
*disini CoMeL²
Cantik hijau warnanya... mesti rasa pun sodap..!!
ReplyDeleteui rajinnya SIL mung. hebat lah dia.leh wat bisnes sekitar putrajaya nih
ReplyDeleteNa, ann pun suka kek lg ni lagi2 baru lepas keluar fridge. nyum nyum. buatkan 1 boley?.hehehe
ReplyDeletenampak sgt sedapppppp!!!! nak cuba buat la nanti nih
ReplyDeletesedapnyeeeee.......... teringin nak buat... selalu beli jer kat Bakery COttage tu... hurmm dah ada resepi ni harus dicuba..
ReplyDeleteadui tgk kaler hijau tu pun dah rasa nak sgt mkn ni. na mu mmg tau daku dah lah tak bekpes pagi ni. yummyyyy
ReplyDeleteorg suke gok kek ni..ade org mai jual skmo kt opis
ReplyDeletememang sedap
ReplyDelete