Slamat pagi :) mulakan hari anda dengan sarapan berkhasiat, nasi kuning sabah! wakakakka..berkhasiat sgtttttt.... Ekceli aku bru diperkenalkan dgn nasi kuning ni last year, my SIL org sabahan sana, asal pergi rumah dia, sure dia buat, mula2 mcm jakun, sbb rasa mcm nasi lemak, tp warna kuning, apekah? nak ckp nasi minyak tp trasa lemak2, hehehe.. tp sedakkkkk yek! MIka klu dpt nasi kuning ni, bg nasi saje kat dia abis 2pinggan :P
So raya hari tu ms SIL lama kt rumah, dia buat lg, trus blajar, sbb suami & mika suka sgt kan, eh aku pun suke gok :P
Step 1 : basuh beras mcm biasa, tos kan, masuk dalam kuali, masukkan santan (anggaran mcm nk msk ns lemak sukatannya) guna santan fresh yer, msuk kunyit skit, masuk garam skit, daun pandan, masak ats api perlahan sampai kering.
Ini masa santan dah mengering, tp xde la kering sgt kan, moist2 gtu,
Step 2 : Masukkan dalam pengukus, aku alas daun pisang sbb xnk beras jatuh ikot lubang2 tu, hehe..ade sesetengah org taruk jaring kan? trpulang..Kukus sampai masak. oihhh simple gler, hahaha :p
Nahhh! siap..
Cantik je kejadiannye, maybe sbb kukus, so biji2 nasi cantik terletak :p
Nasi ni sesuai mkn dgn masak merah ikan tongkol yer..nak guna ayam pun sokay
tp resepi asal org sabah guna ikan tongkol ni la..
ade org request suruh buat lg..ammaaa, baru nk start diet, jahanam cmni, sbb hr tu ms buat ns ni, xingat brape kali menambah :p
selamat mencuba, daaaaaaaaa~
Macam pulut dah rupanya..terliur!
ReplyDeletebelum siap memang la macam tu......duyy.......xD
Deletebelum siap memang la macam tu rupa nya....try la tgok yang dah siap...xD
DeleteSalam kenal,
ReplyDeleteBW and join sini.
www.my-mintroom.blogspot.com
rajin betul kamuuuu..tabik spring lah
ReplyDeleteNa, mu ni mmg kalau update bikin lapo betul! hahahahha, dap dap!
ReplyDeleteNampak best jeee tapi ikan ai donlaikkk kalau nak makan pun, nak ayam masak merah jugakkk :P
ReplyDeletetakde pengukus T__T klu buat aku masok dlm rice cooker je teros hahaha
ReplyDeletenampak sedap. bleh try ah
ReplyDeletenampak sedap..dah cam pulut pulak rupanya..boleh try ni sebab cam senang hee.tapi mana la pulak nak cekau daun pisang nak alas periuk kukus..
ReplyDeleteamboi telan air liur
ReplyDeletesalam kak..saya dh cuba 2 kali resepi nasi kunin ni...mmg terbaik!! ;) tp kn, sll derhaka, sy tk wat sambal tongkol pn sbb x suka ikan tu, dlu sy wat dgn sambal daging, pastu kli kedua dgn tenggiri sambal... ni ntuk sok pn dh siapkn gulai daging serai.. n dh rendan beras awal2..nk wat breakfast..hehe, tp still ada gak sambal ikan kembung.. ;) salam perkenalan ya..
ReplyDelete