Friday, September 20, 2013

Mee Calong Sedap Sekitar Kuantan

Sebelum puasa hr tu, asik la tringin nk mkn mee calong, mee sup, soto or ape2 yg berkuah la.. masa tu tekak mcm muak nk telan nasi, so boley kata slalu la servey tempat2 yg disebut ramai kesedapannye.. hehe

Hari bekerja biasanya, time lunch aku lari ke bandar jap, ushar mana2 kdai mkn yg jual soto meletops & yg paling femes area kuantan ni antaranya,

 soto aida's food court, Kuantan centre point.

 soto zul @ arked mara jalan gambut.

 NI mee sup @ warung blkg opis, KG Razali, boley tahan sedap gak :)

Ok berbalik pada topik asal nk citer, haha sbenarnye nk citer psl mee calong, xsure la negeri lain ade x, rasenye mcm kt ktn je pernah jumpe. kalau nak senang dpt, mmg kene g area Beserah sana byk gak la kdai/warung2 yg jual, tp ade yg sedap, ade yg so so je.. atas maklumat yg dipercayai, maka misi setiap weekend adalah mencari kdai mkn mee calong area beserah. 

 Mee Calong Tulang (nmpak sebeban tulang ayam atas tu?)

Kiteorg sampai kedai ni pon dh lewat petang, so owner dia pon dh berkemas2 nk tutup, makanya kami mkn dalam keadaan berkejar gak, xsyiok betul tengah mkn tgk tuan kedai nk tutup, spoil! suap-telan-suap-telan, xdpt nk menikmati sgt kesedapan mee calong kt sni, ikot anak tekak petang tu bg 3bintang je dr 5. gituuuuuuu... siap ade bintang lg kan. kua kuwaaaaa :p

Ok nextt...
mee calong U Turn Medan Feri-Tanah Putih

Rasenye pernah 2x kot mkn mee calong kat sni, dulu mkn mcm best je, kali ni pergi mcm so so sgt, y lah?? so kasi bintang kat dia 2.5bintang je. cukup???

Next..

Gerai ni betul2 tepi pantai, mmg bessss.. angin sepoi2 smbil layan kopok lekor

Yang best kt sni petang2 memang jadi port nelayan2 balik dr kelaut, so sape2 yg nak ikan fresh tu mmg sesuai la lepak sni petang2, dah la blh dpt dgn harga murah kan, aku hr tu mood masak pon kelaut, so xde la selok sgt nk g borong ikan, even terliurrrr je ikan fresh, :p

Minggu pertama g pekena mee calong

Minggu ke2 repeat pekena behun calong plak, serius dalam byk2 mee calong yg dah dicuba, kt kedai ni yg best skali kot, aku kasi 10bintang dr 5 bintang, errrr...?? somi ckp mee kari sni pon sedap, ok nextttt time plak la ^____^

Nexttt lg, 

Mee Calong Beserah (depan petronas)
 


 Stiap kedai/warung mee calong comfirm ade kopok lekor fresh punye, sbb tu gerai2 cmni jadi port lepak petang2, bestt!


Kalau org luar yg xtao ape tu mee calong, zoom kt gmbar ni, blh tgk skali imbas mcm mee sup/bakso, tp mee calong ni overall guna isi ikan fresh, ade campur kopok lekor dalam tu, ade bebola ikan yg diproses sdiri, ade tauhu sumbat isi ikan fresh, sbb tu gerai mee calong byk area beserah, sni dekat dgn pantai, senang dpt stok ikan fresh kan?Then ms order tu request la skali nak pecahkan telor dlm mee calong tu, baru ummphh!!

Dulu sini top la, eh skrg pon.. tp kali ni mee calong dia xbrape kena ngn tekak la, nape ntah. Misi pulun mee calong belom berakhir, still mencari lg mane2 kedai or warung yg jual mee calong, tggu next entry yep. daaaaaaaaaaaa~


16 comments:

  1. banyaknya pilhan mee calong...
    lain tempat lain cara buatnya....
    semua sedaplah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain tempat, tp resepi semua sama kot kak berasaskan ikan je semua kan?

      Delete
  2. Yg dkat tepi pantai tue kt mana yer nmpk sedap ar beehoon calong dier....nk kenagie try nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. dr beserah, traffic light mobil tu masuk lorong mobil tu ke dalam, cari arah ke pantai, xsilap dlm tu ade signboard perumahan bukit pelindung, kalau xsilap la.. :)

      Delete
    2. Mcm kedai member sy je...depan pantai beserah nie..mmg sdap n murah je kan

      Delete
    3. Mcm kedai member sy je...depan pantai beserah nie..mmg sdap n murah je kan

      Delete
  3. org klang telan air liur jelah baca dan tgk huhuuu seb baik tak peknen

    ReplyDelete
    Replies
    1. dakpe, mu turun aku blanje mee calong, mehh2

      Delete
  4. hoit mak yong...makan je ye keje nyer sekarang..meleleh aku tgk tau...hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape plak mkn je kejenye, ni smggu smangkuk je la, bhahahhaha

      Delete
  5. oooh..ampir Sama ngan kemaman....

    klu buat sendiri...buat fishball pastinya ikn fresh..ltak black paper lbih..bru kick..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ahh buat sdiri taruk sayur sawi je biase, buh lada hitam, gentel isi ikan buat bebola, ishkk mcm kne buat gak ni, lama xbuat :D

      Delete
  6. 1st time tau kewujudan mee calong ni. Thanks kat mu na tolong perkenalkan.

    Pernah mkan mee celup? Mee sup versi thai. Ni femes kat kelantan tapi kalo nk rasa kat Kuantan ni, try kat terminal makmur. Sedap gila ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila jjcm sekitar beserah yer.
      mee celup mcm mee sup gak kan?

      Delete
  7. wah sedapnye mee calong yg kat beserah tu.. sy ngn family memg biasa mkn mee calong kat gerai dpn petronas tu..memang terbaik laa... (Y) hehehe.. :D

    ReplyDelete
  8. wahh..bestnye mee calong beserah yg dpn petronas tu.. dah lama tak mkn.. huhuhu..sy ngn family memng biasa mkn kat situ... memg terbaik la.. :D

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails