Monday, September 30, 2013

Cheesekut senang & sedak giler hoi!

Baru buat last week, gara2 slalu sgt tgk ramai sgt blogger sane sni yang dah try kan, haha, lgpon senang ngat aihh! Sape yg xtry lg, aku pakse g buat cepat! hiks ^_^

Ok checklist bahan2 utama dia. sediakan 4perkara ni je, + 1lg perkara bekas/loyang.

 
 hero utama - biskut hup seng DELUXE CRACKERS

cream cheese TATURA sketul/250g. nk gune brand lain pon sokayy

 susu pekat manis stengah tin, ape2 brand pon sokay

 susu segar secawan, nk try brand lain pon xde hal.
 
Step 1 - Cream cheese tu pukul sampai gebu, if xde mixer nk pkai blender pon boley, tp potong dadu kecik2 dlu,, pastikan suhu bilik senang skit sbb dah lembut kan, nak pukul pkai senduk kayu pon boley, janji cream cheese tu dah gebu

Step 2 - Cream cheese dah pukul gebu, masukkan stengah tin susu pekat manis pkul bg sebati. 

Step 3 - Celup biskut skeping2 dalam susu segar, jgn celup lama sgt, janji basah/lembab skit je dah, & susun penuh 1lapis dalam bekas/loyang.

Step 4 - Sapu adunan cream cheese td atas biskut, nipis2 je, then lapiskan skali lg biskut yg dah celup susu segar td, ulang la smpai abis. aku guna loyang petak 8inci, dpt dlm 4lapis gak semua skali, stiap lapis guna 16keping, so biskut mmg ade lebih if beli sbungkus tu.


Ni yg dah siap lapis semua, ekceli foil tu alas dlm loyang sbb senang nk kuarkan cheesekut ni nanti & nak potong, xnk gune pon sokay! Dah siap layer, sejukkan sekurang2nya 3-4jam xpon bermalam.


 Kuarkan & potong. 

 nampak? sedak x? nyummmyyyy.. harus buat lg lepas ni ^_^

Smlm trase tekak nk mkn yg cheezy2 lg.. so buat snowy cheese cake

 resepi tgk SINI 

ok, slamat mencuba. daaaaaaa~

15 comments:

  1. Yeyy, resipi senang macam ni takyah bakar2 i suka!
    Tq na share resipi =)

    ReplyDelete
  2. bahannya simple...senang nak buat
    sedapnya...

    ReplyDelete
  3. aku mcm xleh nk mkn benda gini..gaya muak sgt jer

    ReplyDelete
  4. daku pun nk buat lg nti..tp kena cri biskut deluxe cracker tu..susah beno nk jmpa biskut tu nyer pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah ke nak jumpe? hehe pasaraya kot ade, kdai runcit mmg xpernah nmpak kan

      Delete
  5. Na,
    krimcis tu mu letak bykmana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, tu dh updet smula resepi. haha sketul je cream cheese tu

      Delete
    2. wokeh. tqvm. sebabnya aku beli brand dah sama, tapi yg 500 gm nye. nasib baik aku tanya dulu. kalo tak, mmg dah masuk semua yg 500gm tu ;p

      Delete
  6. wooi tokey kek, baru terkedek2 buat cheesekut. hahaha lama ah na, tak merasa kek na buat..

    ReplyDelete
  7. sedap makan time sejuk2...
    huhu xblh ni..esok lusa kena buat..

    ReplyDelete
  8. sedap mkn time sejuk2 ...
    huhu esok lusa kena wat ni..terbayang2 sedapnya..step pun senang

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails