Thursday, August 20, 2009

smggu dah..

Seminggu dah berlalu, aku dah msuk kerja smula hr ni : ) , wlaupun still demam + batuk + selsema lg [musim kan?], tp tetap gagahkan diri gak dtg, boring gak duk umah lame2, lgpun dah smggu xdtg jenguk misslo yg keseorangan kat opis ni, sian die boring duk sorg2, huhu..

Maseh terkejut dgn kehilangan insan tersayang, tp hati tetap redha dgn ketentuan Nya.. Dari-Nya kita datang, kepada-Nya jualah kita akan kembali... cume sikit terkilan sbb di saat2 akhir pemergiannya, tiada seorg pun disisi.. tp apekan daya, bukan salah sesiapa, coz xde siapa yg menduga dgn ape yg terjadi, ayah mmg xde sakit ape2, mmg sehat walafiat pg tu, [slama ni dia berkerusi roda pun coz mslh lutut je..]

Ptg rabu tu, lepas solat asar, mak mintak ayah tlg baiki paip air yg kat depan rumah tu coz ade bocor skit, mak pulak g bkr sampah kat blkg umah, xlame lepas tu, ade org kg lalu [naik motor] depan umah dan prasan ayah duduk atas kerusi dlm keadaan kepala terlentok, mase tu die cume terfikir yg ayah tertidur atas kerusi, tp terase pelik plak bile tgk btl2, tmpat ayah duduk tu, btl2 bwh matahari terik, [tepi paip air depan umah] mustahil plak ayah nk tido kat tempat2 panas cmtu, kot iye pun ngntuk, xkan xbley msuk umah tido kan?? xsedap ati, org tu patah blk smula dtg nak tgk ayah btl2, smpai depan pintu pagar, mak yg kebetulan dr blkg umah trus menyapa org tu, tp dlm ms yg same prasan gak yg ayah tido kat tmpat pns, trus g kat ayah tanye nape tido ctu, tp gerak 3-4x, xbersahut, trus rase lain mcm, pggil org kg yg still tggu ape citer kat depan pagar tu, suruh dia dtg tgk, org tu dtg cek nadi ayah dah xde.. mase ni kelam kabut org tu start motor g pggil org2 kg semua dtg, dlm mase 10 minit rumah dah penuh dgn org2 kg, mase tu la jugak aku dpt pggilan yg mengatakan ayah pengsan & mintak aku blk tuk antar ayah g klinik, xsilap aku dlm kol 5.30 ptg cmtu, tp bila smpai kat umah, aku dah rase lain mcm bl tgk org2 kg ramai dah kat umah, bile masuk je umah, tgk ade kain putih yg menutup sluruh muka ayah, aku trus melutut tepi ayah & xdpt menahan sebak dah time ni,... :(

dlm pkul 6.15 ptg, ambulans smpai dgn 2org staff hospital yg bwk segala kelengkapan utk check keadaan ayah, ms derang check tu, aku dah prasan mesin yg derang gune tu menunjukkan tanda ----------- garisan lurus je.. tp kami still tggu jawapan dr derang, dlm 2-3x percubaaan, still keputusan yg same dpt, baru la staff hospital tu panggil siapa waris terdekat, time ni semua dah nangis2 coz dah dpt agak dah ..........

trus call kesemua adik bradik & saudara mara utk inform.. serius semua terkejut dpt brita tu, & kami sekeluarga amek keputusan utk kebumikan keesokkan hrnye je coz nk tggu yg jauh2 smpai dlu, alhamdulillah, kami dpt kumpulkan semua skali hr khamis tu utk saat2 terakhir bersama ayah, & jenazah selamat dikebumikan tghari tu jgk.. Al-fatihah untuk Allahyarham. Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama org2 yg soleh. Amin

* masih terngiang2 kata2 ayah 2-3hr sblm tu, dia mintak aku photostet ic dia coz dia nk beli kete baru [2nd hand], tuk bt pertukaran name kete tu, bile tgk ic, aku kira2 umur ayah dah 74 pastu tanye ayah btl ke? coz ic org dlu2 xbetul2 sahih tahun kelahirannye, ayah ckp umur2 baya tu, tggu mase dah tu.. ayah mcm dah dpt agak je kan? .... tp aku bersyukur sgt2 coz ayah sempat lg mewalikan & menikahkan sdiri anak bongsunye ini 2bulan yg lepas.. : ) dah terlepas semua tggungjawab dia bl kesemua ank2 nya dah berkahwin..

** dulu2, ayah pernah ckp, dia selalu berdoa, semoga dipermudahkan urusan dia berjumpe dgn tuhan, maksudnye, senang nk menghembuskan nafas terakhir tu, & xnak terlantar sakit coz xnak menyusahkan anak2 nya tuk basuh kencing beraknya.. alhamdulillah, ayah pergi dgn senangnya tanpa sakit ape2, amin, permintaannya dimakbulkan.... :)

Terharu dgn keprihatinan korg & yg sedekahkan al Fatihah utk arwah, jutaan trima ksh jgk pd member2 yg tlg sebarkan.. : )

p/s: pg rabu tu, aku ade check up bulanan, trus amek half day coz settle je kat klinik, tergerak hati nk blk rumah dlu jenguk mak ayah, belikan sarapan tuk derang skali, smpai umah je, tgk ayah mkn satay dgn berselera je, pastu aku hulur ns lemak, dia makan lg, pastu ade jiran dtg hantar ns minyak plak, dia mkn tuk tghari tu plak.. berselera btl ayah hr tu, nak tggu ke tghari tu sblm msuk opis, lame jugak la aku lepak smbil borak2 ngn ayah, gurau2.. xsangka selang beberapa jam lepas tu je aku trus kehilangannya utk selama lamanyaaaaa... :(

27 comments:

  1. terkilannya na...pergi secara mengjut..mungkin jantung ker?aperpun smga na n family tabah..terima dgn redha

    ReplyDelete
  2. alahai...sedih dgr citer Na.be strong k!Alfatihah untuk arwah ayah Na

    ReplyDelete
  3. sebak bace cita mu na..
    sabar ye na.. sekurang2nya permintaannya dikabulkan.. senang urusan dia pergi kan..

    n sempat jugak dia walikan mu.. jangn sedih2 sgt ye na.. jaga kandungan mu gak..

    *hugs

    ReplyDelete
  4. NA!!!!

    nape tak bagitau kite.
    :(

    takziah dari kite sekeluarga ye. kami kat sini mendoakan agar ayah Na ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. InsyaAllah...

    ReplyDelete
  5. tabahkan hati yer nano, takziah buat sekeluarga. Kami sama2 berdoa untuk arwah

    ReplyDelete
  6. Takziah untuk na dan keluarga..semoga tabah menghadapi dugaan..Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya..:)

    ReplyDelete
  7. 2 kali masuk sini baru leh baca entry mu nie perabih
    sebak tol dada.

    mu kena kuat tau.
    sabar ek...
    semoga rohnya tenang di sana.amin...

    ReplyDelete
  8. takziah nano..tersentuh sgt baca entry kali ni...alhamdulillah nano beruntung dapat seorang ayah yg baik dan dipanjangkan umur utk tanggungjawab pada anak2nye..semoga tabah ek..doakan die selalu..

    ReplyDelete
  9. na..iera pun tumpang sedih n takziah...iera pun kehilangan mama n mama xsempat pun nak tgk iera kawin...

    sama2 lah kita berdoa supaya insan kesayangan kita di tempatkan bersama-sama ahli syurga..

    AMIN..

    ReplyDelete
  10. sedihnyer...
    takziah utk na sekeluarga...
    semoga rohnya dicucuri rahmat dariNya..insyallah...

    ReplyDelete
  11. nano..salam takziah buat kamu n al-fatihah buat arwah..cerita kamu buat roy sedih n menangis..

    tetibe teringat kt ayah roy,doktor ckp ayah roy ade kanser.umur pon da 73 tahun..roy risau la,sbb doktor ckp klu operate..harapan utk ayah roy nipis..

    ReplyDelete
  12. takziah...bukan mudah nak recover diri selepas hadapi semua ni..moga anda tabah..

    ReplyDelete
  13. takziah utk kamu sekeluarga...

    ReplyDelete
  14. terkejut ena bila ena dpt tau..tau dr blog leeya ngan zuris..

    al-fatihah utk arwah ayah nano..

    ReplyDelete
  15. terkejut gak magrib tu dapat msg na
    tak tahu ank reply pe
    tu diam je * mmg slalu mcm tu,tak tau nak respon pe*

    sabar ye na..
    sayang mana pun, kita kena lepas kan gak..
    na pun takde rasa terkilan pape kan
    insya allah...smua akan ok2 je

    ReplyDelete
  16. salam takziah dr zaza dan suami..
    sedih bila bace kisah pemergian ayah na.. moga arwah ayah na ditempatkan digolongan org2 yang beriman..

    terus teringat abah di malaysia.. rindu sgt!

    ReplyDelete
  17. sebak nurul membaca entry na kali nie. nurul harap na bersabar dgn dugaan ye. semoga arwah ayah na ditempatkan di kalangan org yg beriman.

    ReplyDelete
  18. takziah na..harap na bersabar..
    be strong k..kita doakn sama2 moga allahyarham tenang dsana..

    ReplyDelete
  19. takziah.. uhuhu :(
    dia pergi dulu, kita akan menyusul kemudian

    ReplyDelete
  20. kak nana taziah .. nak nanges kika rasa .. :(

    ReplyDelete
  21. takziah utk nana ye...

    semoga nana tabah dan kuat

    ReplyDelete
  22. alfatihah.
    akak baru jer dpt tau.. sabar ye sayang.. Allah lebih menyayangi arwah. Semoga rohnya ditmpatkan bersama-sama dgn org2 yg soleh. Amin.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails