Friday, May 25, 2012

Resepi : Devil's Food Chocolate Cake

Dah lama sbenarnye nak try resepi baru ni, start kak ita post hr tu, trus print resepi, lps tu ramai lg sifu2 baking yg lain dah try, mmg nampak mengiurkan sgt, tp sendiri nak buat asik tertangguh2, dan akhirnye, rabu lepas, sanggup bersengkang mata tengah mlm utk merialisasikan impian, (wahh??)


prasan x tebing tembok kek kat hujung sane ade comot sket tu?? dah siap2 siram ganache, mika boley plak dtg main pusing2 turntable cake tu, maka trsentuh la tgn kt hujung tu skit, dah rosak kondisi ganache, tempek yg baru dah xsekata, naseb la kek utk mkn sdiri, klu utk cust, nangis!!


 Nak potong kek ni, kne guna pisau panas, bru kemas je potongan, tp aku nkg keje dah, main belasah je potong kek xde nk celup2 air panas dah, itu yg comot..adehhh...

untuk rekod slama ni buat kek, ni antara kek yg trsedap bg aku, buat pun xsusah mane,cuma byk step kuar masuk peti ais, so pd geng2 baking, mmg patut try! nah resepi :)


DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Rujukan : kak ita

Bahan Kek Coklat
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam


Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan  kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanila estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ *aku xde lemon, so ganti sunquick

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
1 sudu teh paste vanila

Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat, kacau rata. Bila semua sudah cair
Angkat dan sejukkan

Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas  dapur.
Lap mata pisau dan potong. 

selamat mencuba, daaaaaa~


17 comments:

  1. Babe,
    Ada satu lagi resepi wajib try
    Le Sfera Choc cake
    memang heaven i tell you!
    ^______^

    ReplyDelete
  2. nih kalo laki I tgk konpem merempan nk kan kek nih hahahaha

    ReplyDelete
  3. @Ann Ilias sifu buat lah dulu, nanti ank murid follow...nama pun pelik doss!

    ReplyDelete
  4. Wahhhhhhhh.. terbaiklah. tgk pun dh tau sodap! Hebat gila Na, dpt resepi je, buat then terus menjadi.

    ReplyDelete
  5. @antalyahahaha susah nk jupe org laki wah kek, alangkan brtuah kalu laki aku mcm laki mu, comfirm xbazir kek2 aku ktumah tu

    ReplyDelete
  6. sedap..tp rasenya mcm xkan cuba la kot..masa utk baking xdop, masa utk jahit je ade...kihkihkih

    ReplyDelete
  7. @Hana Soffeliaxmenjadi betul lg tu, kek padat sket T__T

    ReplyDelete
  8. @aziyana ye lah, org tu dah ade bisnes baru ni, berkarat ah kekgi mixer ngn oven dia, huhuhu

    ReplyDelete
  9. fuhh..y ni mmg ade dlm list must try..x tau tahun biler!!

    kalau dkt je dgn kuantan da ketok pintu umh na mintak slice pon jadik lerr

    ReplyDelete
  10. sedap..tetiba teringin nak makan kek coklat

    ReplyDelete
  11. begitu terliur saya di siniiiii bila nak try buat ni

    ReplyDelete
  12. pehhh meleleh weh...terbaik

    ReplyDelete
  13. tq byk2. kita amek resepi ni nk try. :)

    ReplyDelete
  14. nak bakar kek ni...api bawah je ke atau atas bawah?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails