Wednesday, September 5, 2012

Resepi : Moist Yogurt Chocolate Cake

Sbenarnye dah lama nak share resepi ni, tp duk terperap je dlm draf sbb xtao nk kreditkan pd blog mana, mcm biasa, mane2 resepi yg aku berkenan, copy paste msuk word, print bwk blk rumah, al-maklumla rumah xde kemudahan :p

So dh try 2,3x, mmg besttttttttttttttt sgt! trus jatuh cinta dgn kek ni, & now dh boley hafal resepi dia sbb Devil's Food Choc Cake yg biasa aku buat tu mgunakan resepi ni gak utk kek tu, resepi asal devil's kurang kena dgn tekak ni, hehe :)

kek yg moistttt~ dgn curahan choc ganche tu, perghhhhh ^_^

Okey stelah skian lama resepi ni dlm draf, akhirnye smlm jumpe gak resepi asal kek ni,
tenxs kak Anymz share resepi ni, 

Resepi :
 
Bahan-bahannya:
1 cawan serbuk koko.
1 cawan air mendidih.
1 cawan butter-suhu bilik.
4 biji telur.
2 1/2 cawan gula halus.
2 tsp esen vanilla.
3 cawan tepung kek*
2 tsp baking soda *
1 tsp baking powder *
1/2 tsp garam halus * (*ayak)
1 cawan fresh yogurt

Cara-caranya:
  • Bancuh serbuk koko dengan air mendidih hingga rata.
  • Pukul gula dan butter hingga kembang dan ringan.
  • Kemudian masukkan telur satu persatu,esen vanila,yogurt,tepung yang diayak bersama baking soda,baking powder dan garam tadi.Pukul hingga sebati.
  • Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk koko dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
  • Bakar dengan menggunakan loyang bulat berukuran 9".Jangan lupa sapukan butter pada loyang dan alaskan dengan baking paper.
  • Bakar hingga masak.
  • Biarkan dalam loyang selama 10 minit baru keluarkan kek.Biarkan kek betul-betul sejuk baru di salut dengan coklat ganache.
Chocolate ganache

450 gm Coklat masakan-potong kecik.
300 gm cream(Cm guna whipping Cream)

  • Masukkan semuanya kedalam periuk yang sesuai.Masak dengan menggunakan api yang kecik sehingga coklat cair.kacau hingga sebati


 Kek ni mmg moist, kalau dlu suke kek coklat moist kukus, skrg dh beralih arah, sbb kek coklat moist kukus tu xtahan lama, huhu..

Untuk Devil's food Choc cake pun aku gune resepi moist yogurt choc cake ni, ^_^
 
 cubalah, ok daaaaa~

11 comments:

  1. Na, kek yang gambar atas tu sama ke dengan bawah? Guna resepi yang sama ke? Haiii sedapppnyaa!

    ReplyDelete
  2. huiii....nakkkkk!!!bilalah nak dapat merasa ni..

    ReplyDelete
  3. naa....mintak izin copy paste k....klu RAJIN nnti blh la wat...tp x taw bila nk rajin mcm mu...hahahh!!

    ReplyDelete
  4. Mmg hantu kek coklat n kek cheese...kena cuba gak nehs! hehe

    ReplyDelete
  5. rajin betul ko nie na..bagus2...bilelah aku dapat merasa eh

    ReplyDelete
  6. heeeee......tgk pun dah geram..mkn apa tah lg....
    Wajib baking pas ni

    ReplyDelete
  7. Wow..berkilau2 topping coklat tu.. Silau mata yg nak makan ni..heheheee..

    ReplyDelete
  8. salam..kak..sy minta izin ambik resepi kek ni dari blog akak ye.. teringin sangat nk buat..alhmdulillah..menjadi jgk..cuma coklat yng atas tu biasa2 je..menarik lagi yng akak buat..sebab sy guna cklat msakan biasa je..

    ReplyDelete
  9. Sy dh buat kek ni tp xjadi, rasa mmg sedap tp kek masak keliling tp tgh2 kek x masak masih cair, akibatnya kek roboh ditgh2. Suhu oven x dinyatakan dlm resepi, jd sy agak2 jer, sbb itulh agaknya kek sy roboh ditgh2. Sila nyatakan suhu oven yg tepat dan bakar berapa minit, supaya sy boleh cuba lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suhu stiap oven xsama kak, bergantung pd kesusaian suhu oven masing2 utk bakar kek,
      dlm resepi standart semua guna 180, tp oven sy 140 je.. nak tahu msk ke x, dlm 40-50min cucuk dgn lidi kt tengah2,

      Delete

Related Posts with Thumbnails