Monday, July 5, 2010

empat bulan la..

owhh smlm 4hb genapla awg dondeng 4bulan..
kejap je kan? rindunye nk bedung2, nk tuam2 batu dia..*lucah ke?hahaha*
ehh korang ade buat gitu? ni petua org2 tua la..
baby boy kene tuam selalu kat batu dia ms kecik2 tu..
coz xnk bg lanjut..ehh xnk la citer psl ni, cam xsenonoh je..hahahah :p

ok nk citer psl solid food, sblm ni byk dah ura2 org2 sekeliling
asik duk tanye, dah bg mkn blm? aku ckp xlg..
so derang ckp, xpe 4bulan nanti dah bley slow2 bg..
so smlm ckup2 4 bulan, aku cam xheran je lg..
mari akak aku, trus wish bday awg dondeng ni, siap ade adiah lg,
haha syiok ! pastu cpt2 tanye bile nk suap mknn?? dia xsbr nk suapkan..
cehh!! dia lak lg ecited dr aku, ape kessss??
tp yg sebenar benarnye, aku cam xmo je lg bg dia solid food neh..
nak tggu 6 bulan, xley ke?? cam ksian lak..
sistem penghadaman dia cm xbrape nk kukuh lg..
huhu..ke cane? aku tanye mil..dia ckp bley je nk bg,
taruk skit je lam botol cmpur ngn susu..
hummm..hummm..humm..tengok la..tengah pikir lg ni,
:p

owh yerr, lusa awg dondeng kene g klinik, tp 4bln xde cucuk2 eh?
so xde la nk risau2 dia demam ke hape kan..so far stakat ni
budak tecit tu xpernah demam/selsema/batuk2 lg..
mintak2 budak ni kuat la antibody dia..aku cm xreti je nk handle bdk kecit sakit,
ngn aku skali sakit nanti kan..haishh..
serik sbenarnye kes msuk wad sbb kuning ms lahir tu..
budak tu steady je duk bwh lampu biru tu..
ibu dia yg melalak2 je xhenti2, ahahah poyo..
ok..ank ibu kuat kan? xmo demam yep..ibu pun kuat, hehe

ok la..bz plak hr neh, xde ms nk jenjalan..cont sok, daaaaa

p/s: nk blk awal..hoho

17 comments:

  1. leh gle kalo ank demam/batuk/flu...huhuhuhuhu...sy dh rs sume nye....lagi sasau dr heart-broken...hehehehehe...seyes...kalo dh x mo rs...cm nk ganti je....

    ReplyDelete
  2. eh..sekejap jer kan..bgsla cmtue..alhamdullilah...anak mun pown setakat nie takde demam ke hape...harap2 anak kite sihat sentiasa lah kan..kalau tak memang risau habis...

    ReplyDelete
  3. jangn bagi solid food until 6 months, yes, sistem penghadaman tk kuat lagi.. bukan sebab per,kalo lapar sumbat susu.. baby leh tahan..

    nnti dh 6 bulan punbukan terus leh bg mkn byk2. tuh ada cara dia..

    ReplyDelete
  4. awg dondeng pun pernah dok bwh lampu biru gak ek..
    lama ke na dok sana

    ReplyDelete
  5. ayang & abang
    yek..itu la,
    mintak2 xmo la kena,
    tkt xblh nk handle,

    mun
    ha ahh..
    sbb xde penglaman lg kan?

    tiara
    baek..
    itu la..mmg xnk bg,
    tp org sekeliling lak duk bising2,
    haishh..

    mama sara
    2x msuk wad..
    huhu serik! :p

    ReplyDelete
  6. dear,
    sy rasa x pyh bg solid dulu lah. tkut dia takleh terima lg.

    Happy 4m birthday awg dondeng!

    ReplyDelete
  7. happy birthday yg ke 4 bulan zarif!!
    mga membesar dgn sihat

    ReplyDelete
  8. na, pls pls pls ohh...
    jgn bg solid food dlu..even nestum!..
    tggu 6 bln..tu pn pelan2 bg..takot sistem phadaman tkjut..
    mende cmni klu xjd msa tecit...nt dh besa bru skit itu ini..sian bdk tu nt..
    nestum tu klu dh bg mula2, nt takmo mkn solid fooda lain..yg ni ramai ok ibu2 nyesal bg nestum dlu..ank opismet sy umo dh 4 thn, dipaksa ibu dia mkn nasik amik msa sejam nk abiskan..sbb dia xmo mkn nasik..msa bb sumbat nestum, smbung susu mhal pedisure sbb takmo mkn nsik..huhu...

    klu bby asik nanges je x smstinya lapa, mgkin kembong, mgkin kene gegetan, mgkin x selesa...sumbat je tek tu..hehhhhhhh!

    so, pls pls pls..kena byk mbca psl ni na..sy ada simpn link yg berkaitan..nak btau la eh..:D

    byk plak i bebel haha..siyes, sy nk slamatkan keadaan yg tgh kucar kacir psl solid food..ahaha

    ReplyDelete
  9. Awang dondeh dah 4 bulan. cepat nyee membesar.

    ReplyDelete
  10. wehh..kite pn x bg solid lagi kt Kudik. tp mmg nmpk dia mcm dh ade interest pd mknn. cthnye asek pandang jer klu kite kunyah depan dia. rase mcm x sabar nk bagi. tp sabar jelah lg. at least sampai dia dah 5months+ nk masok2 6m tuh :)

    sometimes bile kite mkn buah pear ker, bagi kt dia rasa, punyelah excited dia hisap buah tue. bile amek balik cam marah pon ade heheh.

    ReplyDelete
  11. da besar mikhail...4 bln da..tapi takleh makan dulu tau..takot nnt bg makan awal2..sistem pencernaan dia tak ok laks..tunggu 6 bulan ke atas..

    ReplyDelete
  12. selamat 4 bulan awang dondeng!

    na, better hold dulu beri dia solid food. kesian usus dia tu. nanti dah 5 bulan ++, leh start beri. ok?

    ReplyDelete
  13. ALAHAI CIK AWANG DONDENG NIE DH 4 BULAN YEK....NNT DH PANDAI MERANGKAK, PANDAI JLN HBS LA IBU DIA KNE BERSIAP SEDIA UNTUK KEMAS RMH..HIHIHIHIH...SERONOK TGK MIKHAIL NIE...COEML..GERAM NK CUBIT2....KISS KT PIPI DIA UNTUK SY K..

    ReplyDelete
  14. tggu 6 buln la kot na..
    bia je die nyusu bnyk2 dulu

    adif timbg sebuln 3.4kg.
    sekrg dh kuat minom susu.
    hehe

    ReplyDelete
  15. kejap je dah 4 bulann

    mu test menatang apa atas neh na. haha

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails