Wednesday, October 19, 2011

Resepi : Cream Puff Gebu

Setelah menerai berbagai resepi, ditest & di olah skit2, resepi ni paling terkesan kat anak tekak ai ni, muehehehhe ^__^

Resepi Puff : *anggaran 30-40biji sederhana*
-1cawan air
-75g buttercup
-1cawan tepung gandum
-3biji telur
Didihkan air dengan butter, masukkan tepung yang dah di ayak, kacau sebati, tutup api, masukkan adunan dlm mangkuk,mix bagi adunan suam skit, then pecahkan telur 1 per1, bila adunan dah likat, masukkan dalam piping bag, pipe ats loyang yang di gris kemudian renjiskan sedikit air atas puff. Bakar pada suhu 200c (api atas bawah) dlm 15minit, kemudian turunkan suhu pada 180 dan bakar lg selama 10minit.


Resepi Kastard :
-400ml susu segar/susu cair
-2biji telur gred A
-7sudu besar gula 
-2 sudu besar tepung gandum
-2 sudu besar tepung jagung
-2sudu besar butter
-1sudu kecil asen vanila
Campurkan kesemua bahan ke dlm kuali kecuali butter, masak dgn api perlahan,kacau sampai adunan menjadi pekat,tutup api,masukkan butter kacau sebati then bolehla pipe dlm puff td, ayakkan gula aising utk hiasan.. siap.. senang sgt kan, 30minit dh boley makan,


Ok selamat mencuba ^__^

26 comments:

  1. aku kan sokmo dok salin recipe dr mung...x caye tanye mika...wahahhahaha

    npk cm sedak je tuh....

    ReplyDelete
  2. Wow.. kagumnya berjaya buat. Tq ye sharing resepi ni. Nanti nk cuba buat.

    ReplyDelete
  3. nak try la na..
    na la sumber inspirasi ena eheh

    ReplyDelete
  4. Kenapa mu suka bagi orang terliur Na? Haha

    ReplyDelete
  5. wwaaahhh
    lepas ni bleh try..tp aku nak beli oven besar skit dulu
    penat wehh hadap oven kecik ni
    nak membakar skit2..berkali2

    na..tolong tunjuk skit oven mu

    ReplyDelete
  6. mmg suka m'baking la mung ni mek na...hehe :P

    ReplyDelete
  7. sedap tu,akak biasa beli aje kat pasar minggu hehe

    ReplyDelete
  8. comeynyer puff tu, auww sejemput gitu..
    salin boleh tp buat tak tahu ntah biler la

    ReplyDelete
  9. haha. terlaksana lah cita2 mu ni. comey je puff mu na. suka panas? aku suka sejuk, masuk peti ais.

    ReplyDelete
  10. Nanonano...si kecik akak suka krim puff ni..tapi tu lah.. ovennya takde..camaner nak buat...

    ReplyDelete
  11. sedakkkkkkkkkkkkkkkkknya!


    nak jugak tp malas nk buat sdri. apa kata masuk dlm wishlist jugak?.

    :P

    ReplyDelete
  12. sedapnyaaa.....terliur tau..na nie memang suka buat mun terliur....

    ReplyDelete
  13. muahahaha....
    sendat perut makan cream puff..

    ReplyDelete
  14. wah, kagumnya.. rajin betul u masak eh..

    ReplyDelete
  15. na,nk bt creme die tu masuk kan dlm oven x bole ke?

    ReplyDelete
  16. na,nk bt creme die tu masuk kan dlm oven x bole ke?

    ReplyDelete
  17. tobakk sedakk...neleh air liur neh..hehe

    ReplyDelete
  18. Thank U very much for sharing the recipe...
    mintaq izin nak tumpang CP.. ThankU

    ReplyDelete
  19. slm.sis sy dh try 2 kali.mabeles rasa nya.cuma nk tau sis guna nozzle no brapa utk dpt puff mcm d ats?

    ReplyDelete
  20. slm.sis nk tnya sis guna nozzle no brapa dpt puff lawa mcm tu?resepi ni mabeles..dh try 2 kali tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy pkai nozel roses/wilton 1m

      Delete

Related Posts with Thumbnails