Thursday, February 16, 2012

Marina Ketam Telur Masin

Orang Kuantan ade yang xtao ke psl ketam telur masin ni? memang rugi besar lah org tu, hahaha btw utk org luar kuantan dtg sni, bg yg penggemar ketam la, sila pergi area tg lumpur/peramu, ade 2 bj kedai MARINA KETAM TELUR MASIN, tp menu ni je la best ctu, lain2 tarakkkk syiok, sorry marina, kehkeh

If nak mkn ikan bakar boleh la cari ANA IKAN BAKAR PETAI or kedai kat balok yg Ena pergi hr tu, murah berbaloi2. ketam mahal sket la kan, 4 ekor dah 66hengget, hoho.. ok baru ni Ena ade cuba resepi ketam telur masin versi gugel kan gara2 xsempat nk merasa ketam telur masin yg aku suggest ni, nah aku nk share resepi ketam telur masin versi org Kuantan plak :)


bezanya dengn resepi ena, dia taruk susu cair je, aku x gemar yg cmtu
resepi ni sbijik mcm butter prawn ok, so dpt agak x cmne rasa dia?
butter prawn pun ade 2 versi, yg kering + yg basah (taruk susu cair)

bahan-bahan
Ketam 3 ekor
Telur masin 2bj (kuning sahaja)
butter
bawang putih 3 ulas yg dimayang
garam gula
daun kari & cili padi yg dipotong2

cara cara
goreng ketam & sejatkan
tumis butter 2sudu dlm kuali, masukkan bwg putih
cili api, tuang kuning telur yg dah dipukul sdikit,
daun kari & juga ketam, gaul sebati semua, siap!


slamat mencuba...
kalau malas, sila terjah marina ketam telur masin yer
eh mcm aku ade share lak kt ctu dr td asik promote ni? hahaha
tp serius tiap2 bulan ctu post fav tuk order menu ni, haha, ok bai!


12 comments:

  1. mcm sedakkk je nih. kena try buat lah.baby dlm pewot seakan merayu2 nk merasa kah kah kah

    ReplyDelete
  2. sedap kan? nurul pernah makan kat area subang bos belanaja kat kelab golf subang mula2 ingat biasa je rupanya ada rasa telur masin. memang menjilat jari.

    na,
    aku ni td lunch cuma bihun goreng je ni dan2 lapar tau. adeiiiiiii daku lapar secara tiba2

    ReplyDelete
  3. sedappnya..haritue ena masak..kali nie nano pulak..korang nie mcm berjanji jelah

    ReplyDelete
  4. wah boleh try ni.. macam sedap je.. die rasa masin2 sikit ye?

    ReplyDelete
  5. ana x penah mkn g tp sotong penah huhuhu mmg sedappp :D

    ReplyDelete
  6. seb baek da buat ritu. so x kempunan la sangat agagaga

    ReplyDelete
  7. yun
    alahai sokmo buatkan mak buyung ni tringin, mati kutu aku,
    hrp2 dpt la mu penuhi sdiri hasrat mu tu eh, hehehe :p

    nurul
    sedap nurul, sesedap kolestrol yg melekat2 kat dlm bdn, kehkeh high kolestrol okeh! T_T

    mun
    hehe xplan pun, mmg menu ni xpenah miss,
    tp order la, xrajen nk siang ketam, muahahaha

    jueele
    btw nama je telur masin
    tp lsg xtrase masin,
    maybe sbb guna kuning telur je :)

    anna
    ha ahh pernah dgr gak ade kt kedai lain buat sotong, nanti nk try gune sotong la buat cmni :)

    ReplyDelete
  8. ohh telur masin yang mentah eh, tak rebus lagi eh ? ok ok.. nanti nak cuba masak. hubby ju nak balik bulan depan. kena practice dulu ni =D thanx na !

    ReplyDelete
  9. ena
    beb, lepas ni try yg cmni plak :)

    julia
    ha ahh jue, guna telur mentah, kuning je,
    nk lg sedap buh byk sket telur kuning tu,
    sedakkk. kehkeh

    ReplyDelete
  10. nak g lah. kat mana tu na? ce mung bgtau nnt deh

    ReplyDelete
  11. pergh mcm terasa je..hahahahha aku xtau weih ketam telur masin ni...huhuhuhuh

    ReplyDelete
  12. pestaim dengar bunyi mcm sedakkkkk

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails