Thursday, December 30, 2010

Masalah sembelit yang x berkesudahan

Skrg aku dah buntu, xtao ape punce sbenar anak aku kerap sgt sembelit, serius dgn aku dia kuat minum air msk, bubur dia pun aku taruk sayuran hijau tuk mengelakkan sembelit, susu dia dr yg murah, tukar ke mahal, still jadi jugak.. buah2 xyah ckp la..anggur betik pisang semua yg aku dah bg, humm..so??? ke brpunca dr pemakanan aku yg slh?? coz aku still bf dia belah mlm.. humm kdang2 aku rase dia dah terjankit penyakit aku kot, takot nk 'berry' (trauma kene sembelit dlm pantang hampir berbulan aku nk 'berry' gune bantuan ubat :) ) ke cmne ehh? huhu

owhh yer..sejak2 anak aku sembelit ni, aku tgk mcm2 aksi dia buat, klakar pun ade, tp aku xkacau la takot ganggu kosentrasi dia nk memberry tu..huhu dan aksi yg plg sinonim bile dia tgh merangkak, tipe2 trus dia duk dlm keadaan pamping, haaa itu tandenye dia nk memberry, jgn main2 ko, ank aku kecik2 lg dah pndai pamping yerr.. ibu dia even dlu kadet polis pun, smpai sudah xreti pamping, ingat senang?? huhu


1...2....3.. :p

eeyarrhhhhh.. xdpt jugak? kite tukar style.. dgn posisi berdiri plak

ermmmm...tonggeng sket
ermmm..

teran skuat hati..
*ksian x tgk muke dia?? aku lg ksiannnnnnnnnnnnn :(

kerut2 je muke tu..


stelah bersusah payah..akhirnye :)

legaaaaa...

penat dohhh :p

ini yg berjaya tanpa bantuan aku la.. ade ms2 tu, sembelit teruk gler, smpai nanges2 ko, n bile dia saket nanges, dia akan dtg kat aku peluk,alahai syahdu sgt2 time ni, sbb nk tggu dia dtg peluk aku mmg payahhh, time saket gni la bru dia nak mai peluk aku, huhu so aku peluk smbil gosok2 pujuk2 dia bg kata2 smangat2, dan buat bunyi bunyian utk tlg dia push yg xsedap org dengar :p
dan akhirnye..xdpt.. trus give up n kembali bermain sperti biase.. tp bile start memulas perot smula..dia akan cube sedaya upaya n merengek2 lg saket, serius xsmpai hati aku tgk smpaikan aku pun nanges sama..
tp aku kene ajar dia tuk kuat, sbb aku xnak ajar dia gune ape2 bantuan ubat takot jd cm aku dlu, ambik ms yg agak lame tuk stop ubat tu..ape lg aku nk buat lepas ni, maybe tukar susu yg lain lg??

16 comments:

  1. adoi.aku yg nengok pun rasa seksanya.nie kan budak kecik camn die ek.
    eh yang..mu kasi ubat je lah.sbb kysha pun susah nak berak tp bukan sembelit.cuma die kdg2 2,3 hari baru nak membuang.so doc suruh kasi ubatlah.
    kata doc tu,ubat tu takde effect apa2.try lah bagi hari2 sampai die berak normal balik.dah ok,stop ar pelan2.lama2 ok lah.

    ReplyDelete
  2. naurah pon kdg2 sembelit jugak. kesian jgk tgk. tp xdelah teruk sgt tgk dia nk membuang tue. dok meneran kejap jer. pastu bile dah sambung main, maknanya da settled la hajat dia tue. bile tgk, cam keras pulak. riso gak den.

    takot susu tepung yg problem. tp mmg dr kecik susu Anmum. ok je dulu. huhu. entah la.

    gambar awg yg last sgt comel...manje ehhh!! so sweet =)

    ReplyDelete
  3. alamak sian mika, mcm2 mknn dh mok die bg tetap gk sembelit. ke kene pegi farmasi carik ubt tuk die na ?

    mu ade cek tak anu die luke tak na?

    mikaaaa ~!
    mu nmpk comey sgt mase pamping tu !
    rase nk huggg kuat2 geram2.

    lawo sliper die. hihi.

    ReplyDelete
  4. dah pi jumpe doktor ke. sianlah hai struggle nak membuang erk.

    ReplyDelete
  5. hurm..siannya..mirza pon susah jugak nak berry.....kdg2 sp nanges..tp tak selalu lah..kadang-kadang jee dier mcm tue....

    ReplyDelete
  6. na, try bg dia menom air ubat yg nama woodward tu..insyaallah mujarab

    ReplyDelete
  7. cian nyer budak tecit tu..
    apa kata nak cuba urut pelan2 peyut dia masa dia nak bery tu...

    xpun na rajin2 wat senaman kaki..cam time nak salin pampers..na pegang kedua kaki dia gerak2 tolak tarik. sbb dulu iera pernah terbaca forum pasal ni. mungkin leh membantu

    ReplyDelete
  8. aah cube try minum woodward gripe water..copea kalau 3 hari tak berry bg minum tuh tros berry hari tu jgk..letak sesudu dalam susu die..

    ReplyDelete
  9. siannyer dia...cuba g jumpa pakar kanak2...hazim dulu camtu gak...puas nad bagi pisang hari2...xbleh2 jugak membuang dengan betul...last2, jumpa pakar...rupanya dia ada masalh penghadaman...so, doc suoh bagi vitagen, tp hazim xnak...doc bagi ubat bentuk kapsul yang sama cam vitagen tuh...makan dalam 3hari...alhamdulillah hazim sampai sekarang xde masalah membuang...nad lega sangat

    ReplyDelete
  10. aaaaaa...sembelit mmg menyakitkan... sy pn mmg masih bermasalah nk memberry itu...hehe...pinjam term berry ye :) tp alhamdulillah xjangkit pada aisya...aisya sng je nk poo poo tuh... berkali2 1hari n releks jer... alhamdulillah...kasi mkn jus buah oren ke leh x?hehe...jmpa doctor la na...

    ReplyDelete
  11. sian mika.. aku pun ada masalah susah nak berry. 2-3 hari pun penah. tp skrg dh kurang, sejak mkn EPO. hihi. amik supplement doh skrg :p

    aku nak bagi nasihat part ni mmg x reti weh.

    ReplyDelete
  12. na dah cuba masuk air kat montot awang tak? benda tu ada jual kat farmasi. tak bahaya pon. dia macam bagi pelincir la kat montot baby. ala...org dewasa pon leh pakai. rasanya seketul benda tu baru 60sen ke 80 sen camtu. dia pakai buang. na try la.

    dulu khalish ada masalah membuang kejap. lepas kita injectkan benda tu kat montot dia, terus berak pon dah ok. hehe. try la eh!

    ReplyDelete
  13. alololo ksiannya.. hope awg dondeng tak lagi sembelit yer...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails