Wednesday, December 21, 2011

Tips potong kek guna benang

Ini tips bg org yg selok nk buat kek walaupun xbyk perkakasan yang ada, tp xperlu kot, lgpun buat skadar suka2, utk ngetest, lain la kalau betul nak buat bisnes dlm bidang ni, wajib ade la bahan2 segala tu..

Ok berbalik pada cerita asal, baru ni kan aku buat red velvet, & biasanya kek ni org akan potong berlayer2 tuk sapu krim tu, ade sesetangah org akan bakar berkali2 tuk buat layer2 tu, tp aku malas kot, buat skaligus je, nanti potong la, masa mula2 nk buat tu, terfikir gak cmne aku nk potong kek tu sbb xde pisau pemotong kek yg panjang, guna pisau biasa boley ke? tp mcm xde pisau pjg je kt rumah tu, gugel2 trjumpe tips potong kek ni dekat fb JOM MASAK, nampak mcm senang, tp belom try xtao..


So aku try la , mula2 mmg cuak la, risau je kek jd senget benget nanti, tp tawakkal je la



 ini model red velvet sy yg masih bogel belom dipakaikan baju lg


 dan selepas membuat kajian, ini hasilnya. terbaikkkkk! heheh
kemas je potongan dia kan?? xde senget x bergerigi, memang kemas, maybe sbb benang kan halus, xtao plak potong kek guna benang ni senang je, wahahhaa :p
tenxs pd yang share tips ni, sgt2 berguna :D
 

14 comments:

  1. Senget tak Na?

    Pasni nak try la. Selama ni gigih la aku potong guna pisau dapur. Habis senget benget, siap bergerigi pulak tu. Selalu buat kat moist choc cake. Suka potong tgh nak isi layer choc cair takpun jem stoberi.

    ReplyDelete
  2. ye meh?
    aku selama ni gigih potong pakai pisau kek panjang tu
    tp yg leceh kena mark dengan toothpick sbb takmo senget
    klu pakai benang tak senget lagi lah senang
    wah boleh try lepas ni
    thank share mek

    ReplyDelete
  3. ha ahh kekdah ni mmg xsenget & kemas je,
    maybe sbb benang tu kan kite dah lilit keliling kek, if kita lilit selaras je keliling tu, maka kek tu xsenget la kot, hehe

    ReplyDelete
  4. nano,,suka goda napsu makan watashi tawwwwwww

    bila nk publish cake velvet siap berbaju?

    ReplyDelete
  5. pergh hebat!
    bile nk ngantor cini rv tuh?

    ReplyDelete
  6. wahhh mudah2..nk try jugak..tenkiu2..ni syg nih..ahakss..

    ReplyDelete
  7. baru tahu boleh potong guna benang

    ReplyDelete
  8. Eh bagusnya licin jgk tu. Boleh try pasni

    ReplyDelete
  9. actually, orang dulu2 memang guna teknik benang ni utk potong nasi impit :) bagus boleh aplikasi kat kek lps ni :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails