Bahan-bahan Untuk doh pastri
250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 teaspn esen vanila
Adunkan semua & uli menjadi doh, pastu terapkan nipis2 kat acuan tart tu jd cmni
bakar dlm suhu 170darjah cel dlm masa 10 minit,aku g bkr 20 minit mane xhangus ye x?
ok abaikan yg hangus tu, kuarkan dr cup tart tu, pastu taruk la ape korang suke, aku taruk bluberry, weeee suke suke ! pastu bru taruk filling cheese tu, ini resepi dia
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 telur gred B
masuk dlm mixer semua ni, pukul smpai kembang, pastu msuk dlm piping bag, aku sudukan je, pastu corak tu trpulang la kt korang nk korek blubery kt dlm ke, nk buat tompok2 ke, nk buat lorek2 ke, aku ske lorek2 gni mcm lawo je, walaupun xlawo mane aku buat..hahaha comot je sbb xde piping beg, so lorek2 gune lidi je.. tsk tskk
bakar lg sekali dalam ms 10minit atau agak2 cheese tu dh kuning2 sket
ok dah siap..sedia utk dimakan.. nyum2
huiii telan air liur nengoknye :p
waaaa rase nk buat lagi jekkk..meleley sedappppp :p
amacam ade berani?? buat la.. hahaha creadit utk ann yg sudi melayan kerenah aku :p
p/s: 1adunan ni aku dpt dlm 50 lebey pcs, tp sorry xdpt nk agihkan kt member2
trdekat mahupun family..segan la dgn rupe yg xsemengah tu..next time ok.. :)
NA, GATH POTLUCK NANTI BAWAK INI CHEESE TART EH
ReplyDeleteNAK BUAT TAPI RASA MACAM SGT RENYEH LAH
TANG NAK BUAT BISKUT DIA TU
TP MMG SEDAP LAH TART CHEESE NI
*BUAT TARTCHEESE PUN MALAS ADA HATI NAK TRY MACAROON..HAHAHAHA
wah! sedapnye..sedapnya!
ReplyDeleteMacam senang je nak buat nye, tapi xde oven lah...meh bak pos sket kat org Jb..:p
wahhhhhhhhhh saya kagummmm!! ok, mgu depan balik kg nk buat :D
ReplyDeleteWahhhhhhh pandainya u buat and look sooo delicious! Dah la I ni mmg big fan of cheese tart!
ReplyDeletewahhhh sedapnya na...aduh mun nie oven jek ada tp tertonggokle buat hiasan kat dapur tue...malas nye pasal..huhuhuh
ReplyDeleteat last menjadi jugak..
ReplyDeletewahahahahaha...
tunggu bapak si debab ni bagi hadiah oven br leh bako...
bagus ahh sebab mu rajin buat kuih2 semua nie. aku bab kuih2 nie xde bakat lansong. x minat pon yer. hehe..
ReplyDeletemasak jer suke. buat kuih x minat. sama mcm mak aku =p
yummy!!na ada kt sini tak 14hb?
ReplyDeletewardah, plan nk turun sane 14, 15 hb tu :)
ReplyDeletewaaa comeynyer mu wat na..ade class you..blh jual..
ReplyDeletenok buat jugak tp pluang cm tipis jer..plus xdok pengadun nok kaco cheese tu
rajinnya na. bwk nanti tau. dah pandai buat haruslah share dgn kwn2. :P
ReplyDeletesedap nye
ReplyDeletemenjadi la ni na..
ReplyDeletenmpk pon sedap.
hum pndai mu.
nnti buat lg kompom lawo,
lepas ni bole la amik order.
:DD
la...senang jer nak wat cheese tart rupanya...cewahhhh!!!! hahaha!!!
ReplyDeletemmg senang na, tapi jue nie malas...ditambah dgn icha yg tak reti diam...kang cheese ke mana, tart ke mana...hahaha!!!
p/s : lain kali wat byk skitt, bleh pos ke putrajaya :P
la...senang jer nak wat cheese tart rupanya...cewahhhh!!!! hahaha!!!
ReplyDeletemmg senang na, tapi jue nie malas...ditambah dgn icha yg tak reti diam...kang cheese ke mana, tart ke mana...hahaha!!!
p/s : lain kali wat byk skitt, bleh pos ke putrajaya :P
Na, haha akhirnya. i like. cantik munga mu. :)
ReplyDeletemek, kalau tak nak cepat pecah yg bawah tu, mu letak cheese filling tu sikit. then baru picitkan blueberry jam tu. jangan sampai kena biskut. sebab nanti dia basah, akan cepat pecah.
:)
x tahan betul tgk cheese tart ni.. meleleh air liur!
ReplyDeletekagum..mu hebat giler...den torai nanti...
ReplyDelete