Friday, May 6, 2011

Bluberry cheese tart

Selamat pagi semua..hahaha pg ni kite bfast dgn cheese tart nak?? wahhh konon je la..pdhl habuk je tggl, ni citer last week punye, bru hr ni nk msuk dlm blog, wahaha, btw, resepi dia simple gler, sedap pun yer..cume klu 1st time buat xhangus xsah. lepas ni kene pndai2 bajet ms la..suhu oven msg2 kdang2 xsame kan? heheh meh nk bg resepi dia..



Bahan-bahan Untuk doh pastri

250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 teaspn esen vanila


Adunkan semua & uli menjadi doh, pastu terapkan nipis2 kat acuan tart tu jd cmni


cucuk2 sket dgn garfu kat dlm adunan tu, nmpak x dlm gmbar ni? 
 bakar dlm suhu 170darjah cel dlm masa 10 minit,aku g bkr 20 minit mane xhangus ye x?




ok abaikan yg hangus tu, kuarkan dr cup tart tu, pastu taruk la ape korang suke, aku taruk bluberry, weeee suke suke ! pastu bru taruk filling cheese tu, ini resepi dia

250g Philadelphia cream cheese

60g gula caster
20g butter
1 telur gred B



masuk dlm mixer semua ni, pukul smpai kembang, pastu msuk dlm piping bag, aku sudukan je, pastu corak tu trpulang la kt korang nk korek blubery kt dlm ke, nk buat tompok2 ke, nk buat lorek2 ke, aku ske lorek2 gni mcm lawo je, walaupun xlawo mane aku buat..hahaha comot je sbb xde piping beg, so lorek2 gune lidi je.. tsk tskk


bakar lg sekali dalam ms 10minit atau agak2 cheese tu dh kuning2 sket

ok dah siap..sedia utk dimakan.. nyum2 

huiii telan air liur nengoknye :p


waaaa rase nk buat lagi jekkk..meleley sedappppp :p
amacam ade berani?? buat la.. hahaha creadit utk ann yg sudi melayan kerenah aku :p

p/s: 1adunan ni aku dpt dlm 50 lebey pcs, tp sorry xdpt nk agihkan kt member2 
trdekat mahupun family..segan la dgn rupe yg xsemengah tu..next time ok.. :)

18 comments:

  1. NA, GATH POTLUCK NANTI BAWAK INI CHEESE TART EH
    NAK BUAT TAPI RASA MACAM SGT RENYEH LAH
    TANG NAK BUAT BISKUT DIA TU
    TP MMG SEDAP LAH TART CHEESE NI

    *BUAT TARTCHEESE PUN MALAS ADA HATI NAK TRY MACAROON..HAHAHAHA

    ReplyDelete
  2. wah! sedapnye..sedapnya!

    Macam senang je nak buat nye, tapi xde oven lah...meh bak pos sket kat org Jb..:p

    ReplyDelete
  3. wahhhhhhhhhh saya kagummmm!! ok, mgu depan balik kg nk buat :D

    ReplyDelete
  4. Wahhhhhhh pandainya u buat and look sooo delicious! Dah la I ni mmg big fan of cheese tart!

    ReplyDelete
  5. wahhhh sedapnya na...aduh mun nie oven jek ada tp tertonggokle buat hiasan kat dapur tue...malas nye pasal..huhuhuh

    ReplyDelete
  6. at last menjadi jugak..
    wahahahahaha...

    tunggu bapak si debab ni bagi hadiah oven br leh bako...

    ReplyDelete
  7. bagus ahh sebab mu rajin buat kuih2 semua nie. aku bab kuih2 nie xde bakat lansong. x minat pon yer. hehe..

    masak jer suke. buat kuih x minat. sama mcm mak aku =p

    ReplyDelete
  8. yummy!!na ada kt sini tak 14hb?

    ReplyDelete
  9. wardah, plan nk turun sane 14, 15 hb tu :)

    ReplyDelete
  10. waaa comeynyer mu wat na..ade class you..blh jual..
    nok buat jugak tp pluang cm tipis jer..plus xdok pengadun nok kaco cheese tu

    ReplyDelete
  11. rajinnya na. bwk nanti tau. dah pandai buat haruslah share dgn kwn2. :P

    ReplyDelete
  12. menjadi la ni na..
    nmpk pon sedap.
    hum pndai mu.
    nnti buat lg kompom lawo,
    lepas ni bole la amik order.
    :DD

    ReplyDelete
  13. la...senang jer nak wat cheese tart rupanya...cewahhhh!!!! hahaha!!!

    mmg senang na, tapi jue nie malas...ditambah dgn icha yg tak reti diam...kang cheese ke mana, tart ke mana...hahaha!!!

    p/s : lain kali wat byk skitt, bleh pos ke putrajaya :P

    ReplyDelete
  14. la...senang jer nak wat cheese tart rupanya...cewahhhh!!!! hahaha!!!

    mmg senang na, tapi jue nie malas...ditambah dgn icha yg tak reti diam...kang cheese ke mana, tart ke mana...hahaha!!!

    p/s : lain kali wat byk skitt, bleh pos ke putrajaya :P

    ReplyDelete
  15. Na, haha akhirnya. i like. cantik munga mu. :)


    mek, kalau tak nak cepat pecah yg bawah tu, mu letak cheese filling tu sikit. then baru picitkan blueberry jam tu. jangan sampai kena biskut. sebab nanti dia basah, akan cepat pecah.


    :)

    ReplyDelete
  16. x tahan betul tgk cheese tart ni.. meleleh air liur!

    ReplyDelete
  17. kagum..mu hebat giler...den torai nanti...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails