Tuesday, May 24, 2011

Resepi : Kek Keramel

Skrg kek ni tgh femes kan? aku tahu pun sbb suke menempek kat fb kongsi resepi tu, stiap hari ade je yg post psl karamel kek ni, pastu yg mane dah pro, siap ambil tempahan.. mmg laku betul selain dr menerima tempahan apam polkadot tu,,,derang la..bukan aku, aku nk terima tempahan?? cisss...apam pun bantat :|

ok ni nk share resepi, cilok fb kongsi resepi, sblm tu nk bgtau, aku ni serius xpndai buat kek, nak2 plak klu byk step, cerewet, tp yg ni aku recommend, org yg xpndai buat kek mcm aku pun menjadi, korang apetah lg..itu tandanye senang & simple je nk buatnye..meh tgk caranya..

Bahan (A) - step 1
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus) 

: tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur & warna bertukar menjadi perang, ketepikan (bila sejuk akan pecah2 gula dlm loyang ni, xpe biarkan je)

Bahan (B) - step 2
1/2 tin susu cair FN
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur

: kacau (guna sudu je) kesemua adunan B perlahan jgn smpai berbuih, lepas tu tapiskan 

masuk adunan ni ke dlm loyang yg dah ade gula hangus td,

Bahan (C) - step 3 : Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk

: pukul semua bahan ni..ketepikan,

Bahan (D) - step 4 : Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor

: pukul dengan kelajuan yg plg tinggi, smpai la kembang & jd meringue 

( yg mana bila diterbalikkan mangkuk, adunan xjatuh, xbergerak, itu merinque yer )
 

 : campurkan adunan C & D ini, gaul dengan cara kaup balik smpai sebati

: bahagikan pada 2 bahagian & letak pewarna 

: masukkan adunan yg berkaler ni ke dlm loyang yg dah ada karamel td,
 
(jgn risau, adunan ni akan terapung atas keramel td) 

caranya : sendukkan warna hijau 1 senduk di tgh2 loyang

kemudian 1 senduk kaler purple plak di atas adunan td, dia akan bertindih2 cmtu :)



: bakar dlm masa sejam, suhu 160-180c dengan menggunakan kaedah double boiling
(loyang di dalam loyang berisikan air) 

: bila dah masak, sejukkan 10minit baru terbalikkan kek td, biarkan karamel duk kt atas plak, simpan dlm peti, sejuk2 bru sedap makan, ala2 mcm kek ais krim je dah rasenye
 


dah masak, terbalikkan, biarkan keramel kt atas, hiasan xletak pun xpe


dah siap potong :)
 
senang kan?? serius aku ckp..ni antara kek paling senang aku pernah buat, lagi 1, kos dia sikit je, hehehe xrugi mncuba klu xjd, sbb xkuar byk modal, yg penting nk buat adunan kek ni semua dlm ms stengah jam dah siap, bakar sejam, skejap je la tu kan?  ehh korang wajib buat ni tao, aku dah brangan lepas ni if ade event ape2, sure kek ni dah termasuk senarai menu wajib buat la..hehehe ok selamat mencuba.. pissssssss~

23 comments:

  1. yummyyyyy,,,,
    menarik tertawan nieeee....
    mau mau mau...mau try

    ReplyDelete
  2. Ya Allah Na.. sedapnyerrrrrrrrrr
    Nak buat tak reti.. cmno nih... hehehehe

    ReplyDelete
  3. Kenapa kena double boiling eh? Bakar direct je tak boleh ye?

    ReplyDelete
  4. kak ima
    sy pun bukan reti buat kek bagai ni kak,
    akak try dlu, yg ni senanggggg...

    xeea
    xeea, biasenye double boiling ni khas utk kek yg soft2 je, mcm yg ni kan lapisan bwh ade karamel, klu gune kaedah ni dia xkering & yg penting xhangus..

    ReplyDelete
  5. xgemor caramel kek tp mebi tang lapisan pelangi tu bleh mkn kot

    ReplyDelete
  6. perghh meleleh anna tgk huhu nano lam bp rm neh kos dia hehe

    ReplyDelete
  7. yun
    awat xgemur yun?
    cer try buat kot mya suke,
    hehe klu buat sdiri ley kurangkan manis tu..

    anna
    kos skit sgt, xsmpai pun 10hengget kot? ekekeke...

    ReplyDelete
  8. mcm senang
    byk pakai telur

    mcam kek aiskerim??
    wiken ni kasik cuba la

    ReplyDelete
  9. dayu,
    3bj telur tuk karamel,
    3bj lg tuk kek, ok dah tu..hehe
    harus try yekk

    ReplyDelete
  10. rajin betul mu ni na. mcm best kan cake ni. nak cubalah kalau aku rajin nanti.

    ReplyDelete
  11. yummy...
    kek gula hangus aku tau lah buat
    ti nak try yg nie lak
    kate surirumah kan ;)

    ReplyDelete
  12. aku rasa aku dh komen. tskkk mu delete komen aku yE!! *tibe2 :P

    apsal kaler kek mu lainnn pas bakar.. lalala.. eh aku betul2 rs aku dh komen la. ke mu x approve lagi :-?

    ReplyDelete
  13. banyoknye step die na..huhuhuh
    mcm best mkan org buat jer..nok suruh sape tolong buat neh..hahahha dasar pemalas

    ReplyDelete
  14. oit sedap !
    akan ditry nnti.

    kene bakar dan kukus serentak.
    mcm pyh.
    ork?

    ReplyDelete
  15. na, tak paham. dalam oven tu buat double boiling?

    ReplyDelete
  16. Slm... Bestnya tgk warna-warni.. Npk sedap sgt :)
    Mknanya karamel dgn kek msk skali la yer?

    ReplyDelete
  17. Slm... Cantiknya warna-warni, npk sedap sgt :)
    mknanya karamel dgn kek msk skali la ye? Ke kna tgu karamel msk bru ltk adunan kek?

    ReplyDelete
  18. Uishhh, byk step juga ye nk buat ni. =)

    ReplyDelete
  19. Salam ermy, keramel & kek tu bakar sekali jer :)

    Ain, tgk mcm byk step, tp stiap aduann tu simple2 je, :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails