Skrg kek ni tgh femes kan? aku tahu pun sbb suke menempek kat fb kongsi resepi tu, stiap hari ade je yg post psl karamel kek ni, pastu yg mane dah pro, siap ambil tempahan.. mmg laku betul selain dr menerima tempahan apam polkadot tu,,,derang la..bukan aku, aku nk terima tempahan?? cisss...apam pun bantat :|
ok ni nk share resepi, cilok fb kongsi resepi, sblm tu nk bgtau, aku ni serius xpndai buat kek, nak2 plak klu byk step, cerewet, tp yg ni aku recommend, org yg xpndai buat kek mcm aku pun menjadi, korang apetah lg..itu tandanye senang & simple je nk buatnye..meh tgk caranya..
Bahan (A) - step 1
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
: tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur & warna bertukar menjadi perang, ketepikan (bila sejuk akan pecah2 gula dlm loyang ni, xpe biarkan je)
Bahan (B) - step 2
1/2 tin susu cair FN
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
1/2 tin susu cair FN
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
: kacau (guna sudu je) kesemua adunan B perlahan jgn smpai berbuih, lepas tu tapiskan
masuk adunan ni ke dlm loyang yg dah ade gula hangus td,
Bahan (C) - step 3 : Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
: pukul semua bahan ni..ketepikan,
Bahan (D) - step 4 : Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
6 bj putih telur
70gm gula kastor
: pukul dengan kelajuan yg plg tinggi, smpai la kembang & jd meringue
( yg mana bila diterbalikkan mangkuk, adunan xjatuh, xbergerak, itu merinque yer )
: campurkan adunan C & D ini, gaul dengan cara kaup balik smpai sebati
: bahagikan pada 2 bahagian & letak pewarna
: masukkan adunan yg berkaler ni ke dlm loyang yg dah ada karamel td,
(jgn risau, adunan ni akan terapung atas keramel td)
caranya : sendukkan warna hijau 1 senduk di tgh2 loyang
kemudian 1 senduk kaler purple plak di atas adunan td, dia akan bertindih2 cmtu :)
: bakar dlm masa sejam, suhu 160-180c dengan menggunakan kaedah double boiling
(loyang di dalam loyang berisikan air)
: bila dah masak, sejukkan 10minit baru terbalikkan kek td, biarkan karamel duk kt atas plak, simpan dlm peti, sejuk2 bru sedap makan, ala2 mcm kek ais krim je dah rasenye
dah masak, terbalikkan, biarkan keramel kt atas, hiasan xletak pun xpe
senang kan?? serius aku ckp..ni antara kek paling senang aku pernah buat, lagi 1, kos dia sikit je, hehehe xrugi mncuba klu xjd, sbb xkuar byk modal, yg penting nk buat adunan kek ni semua dlm ms stengah jam dah siap, bakar sejam, skejap je la tu kan? ehh korang wajib buat ni tao, aku dah brangan lepas ni if ade event ape2, sure kek ni dah termasuk senarai menu wajib buat la..hehehe ok selamat mencuba.. pissssssss~
yummyyyyy,,,,
ReplyDeletemenarik tertawan nieeee....
mau mau mau...mau try
sila buat su :)
ReplyDeleteYa Allah Na.. sedapnyerrrrrrrrrr
ReplyDeleteNak buat tak reti.. cmno nih... hehehehe
Kenapa kena double boiling eh? Bakar direct je tak boleh ye?
ReplyDeletekak ima
ReplyDeletesy pun bukan reti buat kek bagai ni kak,
akak try dlu, yg ni senanggggg...
xeea
xeea, biasenye double boiling ni khas utk kek yg soft2 je, mcm yg ni kan lapisan bwh ade karamel, klu gune kaedah ni dia xkering & yg penting xhangus..
xgemor caramel kek tp mebi tang lapisan pelangi tu bleh mkn kot
ReplyDeleteperghh meleleh anna tgk huhu nano lam bp rm neh kos dia hehe
ReplyDeleteyun
ReplyDeleteawat xgemur yun?
cer try buat kot mya suke,
hehe klu buat sdiri ley kurangkan manis tu..
anna
kos skit sgt, xsmpai pun 10hengget kot? ekekeke...
mcm senang
ReplyDeletebyk pakai telur
mcam kek aiskerim??
wiken ni kasik cuba la
dayu,
ReplyDelete3bj telur tuk karamel,
3bj lg tuk kek, ok dah tu..hehe
harus try yekk
wah! mabeles...terliur dah ni!
ReplyDeleterajin betul mu ni na. mcm best kan cake ni. nak cubalah kalau aku rajin nanti.
ReplyDeleteyummy...
ReplyDeletekek gula hangus aku tau lah buat
ti nak try yg nie lak
kate surirumah kan ;)
aku rasa aku dh komen. tskkk mu delete komen aku yE!! *tibe2 :P
ReplyDeleteapsal kaler kek mu lainnn pas bakar.. lalala.. eh aku betul2 rs aku dh komen la. ke mu x approve lagi :-?
banyoknye step die na..huhuhuh
ReplyDeletemcm best mkan org buat jer..nok suruh sape tolong buat neh..hahahha dasar pemalas
oit sedap !
ReplyDeleteakan ditry nnti.
kene bakar dan kukus serentak.
mcm pyh.
ork?
na, tak paham. dalam oven tu buat double boiling?
ReplyDeletetergoda aku..
ReplyDeletetertarik dabomb!
ReplyDeleteSlm... Bestnya tgk warna-warni.. Npk sedap sgt :)
ReplyDeleteMknanya karamel dgn kek msk skali la yer?
Slm... Cantiknya warna-warni, npk sedap sgt :)
ReplyDeletemknanya karamel dgn kek msk skali la ye? Ke kna tgu karamel msk bru ltk adunan kek?
Uishhh, byk step juga ye nk buat ni. =)
ReplyDeleteSalam ermy, keramel & kek tu bakar sekali jer :)
ReplyDeleteAin, tgk mcm byk step, tp stiap aduann tu simple2 je, :)