Nampak ngat aku xde modal nk apdet blog kan? hehehe tp xpe la..nk citer sket, sbb bukan semua org tahu asal usul smbal hitam neh, aku yg anak jati pahang ni pun masa sarat ngndung ke mika bru jumpe sambal ni, pastu jakun..keh3 :p
xceli sambal hitam ni adlh smbal bilis, tp warna hitam itu yg org pggil sambal hitam, ade org pggil sambal jengka, kalau kat pahang ni, sambal2 cmni femes kat belah2 jerantut, temerloh,raub, jengka sane, klu ko g kenduri area2 sane comfirm menu dia akan ade sambal hitam punye, biase aku g mmg ade la..sbb ni mcm mknn tradisi dr belah2 sane, xtao la klu ade yg xbuat :p
1st time aku jumpe sambal ni ms g kenduri kt jerantut, ms tu dh sarat ngndung tp selok nk brjalan jauh2, smpai dh lewat, lauk tggl baki2 je lg, pastu nmpak dlm bekas buffet tu ade hitam2, aku ingtkan kuah opor daging, so amek la buat gaul2 ngn ns sesenduk, xde lauk lain sgt dah, sbb ayam xde, kari daging aku xmkn, so nasi pun amek skit je la buat syarat, bile dh mkn, halamak, bukan opor ni, rangup2 gtu..sedap la, & yg penting pedasssssssss kaw2 punye, meleley air idung air mata semua, tp dlm pd meleley tu, nk menambah malu, smpai otw blk kuantan pun duk tringat2 je smbal tu, rugi betul ambik ns skit, ishkkk.. xley jd ni, try gugel2 dpt resepi, keh3 ;p
1st time buat ms bulan puasa yg lepas, sambal ni mmg syok la buat juadah tuk bersahur, xyah lauk2 lain dah. heheh.. mcm lame gler dh aku xmkn, xceli blkg umah mil, ade pokok belimbing buluh ni, kalau tgh berbuah lebat, mil ske taruk je dlm mane2 lauk buah belimbing ni, nak2 kalau gulai lemak, so yg saki baki tu dia jerukkan, alang2 ade stok tu, aku mintak sket bley buat sambal ni :)
bilis lumat
bawang + cili padi
jeruk belimbing buluh yg dah dihitamkan,
(yg ni ehsan dr mil, aku mmg xkan buat la, sbb org ckp rumit sket eh nk kene rebus berjam2??? huh)
semua bahan kt atas tumbuk lumat, gaul skaligus, campak dlm kuali yg berisi minyak...
owhh nk msk smbal ni mkn masa sket..ni 10 minit pertama..api kene perlahan je, slalu kene kacau2 sbb cpt hangit
stengah jam dh kot ms ni??
smpai dia betul2 garing, crunchy2 gtu..
siap taruk lam tupperware, ley simpan lama..
mkn dgn ns panas2, ulam2 sket..perghh meletoppp!! meleley air mate hidung semua,
xcaye, cubelah.. , hehe
p/s: yun mesti tao psl sambal ni sbb org jerantut eh? :p
terliur laks pepg neh tgk pos sket hehehe
ReplyDeleteWEH TERINGIN PLAK HAKUUUUUUUU !!! yg belimbing hitam tu gane? aku mcm konpiuss
ReplyDeletehehehe mmg tau sesangat sambal nih. aritu masa kenduri kawen byk giler dorang wat sambal itam ni. nk wat sambal senang jer. tp nk membuat belimbing itam legam tu payohh. seharian merebus belimbing.
ReplyDeleteohohhh kecur liur. wiken ni nk wat lah.nyum nyum
terliuh ahhh...na nie kan suka nau buat mun terliur tau...nak cuba lah buat nie..macam sedap jek
ReplyDeletesedapnyer...tp tak pernah try buat biarpun berpuluh thn dok pahang hehehe....kena try ni sbb dah ada cara2 lengkap ni.. =D
ReplyDeletehuwaa....tak pernah rasa...
ReplyDeletenak rasa wey..
yun, xnk ajak kite dtg rumah ker? T_T
na, kita tau pasal menu ni sebab tengok dari show Nasi Lemak Kopi O. tapi tu la..tang belimbing tu camne nak buat? huhuhu...~
ReplyDeletetak pernah rasa nie,,,,,,kat umah mak chini ada banyak belimbing buluh nieee...nak cuba..nak cuba
ReplyDeleteweii...dah le tgh lapo nih. nampak plak sambal ni.. aiii..mmg perghhh la.
ReplyDeletenasib baik aku tak berapa gemo okan bilis.hihiii
ReplyDeleteceh sharena ada ati mintak diajak dtg umah. padahal dia kt kuching tuhh
ReplyDeleteakak paling suka sambal ni.. sokmo beli ngan kawan se opis..
ReplyDeletehum dah cakap dekat mak.
ReplyDeletennti die pon nk try.kahkah.