haha hr jumaat entry psl resepi je yekk..maklumler..weekend je ade ms nk g dapur, so cri idea nk msk ape ni..huhu ehh btw, psl sambal hitam tu, ramai xtao cmne nk buat jeruk belimbing bg hitam ek?? belimbing tu setahu aku kene rebus lama, 8jam kot?? hahahahha ngeri x? tp mil aku xrebus lama pun, rebus smpai kering air, buh dlm botol jerukkan, so lame2 hitam la..hehehe ok nextt..
ni cilok dr blog lama..dh lame xmsuk blog sane, risau je kang sedar2 dah xley msuk, huhu smbil jengah2 entry2 lama..jumpe entry ni.. dlu suke sgt buat bubur ni.. sbb suke sgt2 kalerfull..hehe, skrg ni je mcm malas nk ke dapur.. tp tgk gmbar2 ni trus smangat blk, maybe ahad ni nk buat la.. alang2 semua bahan dah ade tu kan..
ni cilok dr blog lama..dh lame xmsuk blog sane, risau je kang sedar2 dah xley msuk, huhu smbil jengah2 entry2 lama..jumpe entry ni.. dlu suke sgt buat bubur ni.. sbb suke sgt2 kalerfull..hehe, skrg ni je mcm malas nk ke dapur.. tp tgk gmbar2 ni trus smangat blk, maybe ahad ni nk buat la.. alang2 semua bahan dah ade tu kan..
tepung pulut cmpur air sket, letak pewarna sket, jadikan doh..
gentel ske ti la nk buat bentuk cmne kan. hahaha
pastu rebus air smpai mgelegak, msukkan yg digentel neh..
nak tao dah msk dia akan timbul...so angkat toskan
pastu rendam dlm air sbb xnk bg dia melekat2.. sagu pun skali yer..
masak santan, taruk gula kerek, sagu, garam & gula sket..
campak daun pandan, agak2 dah separa msk, bru msukkan yg biji2 kalerfull td
tos air campak semua dlm ni. siap.
tp tggu sejuk dlu, taruk plak ais..bru mkn, perghhhh sedapnyeh!
n3 makan je td mcik nano oiiii...bikin sy terliur...kuih feveret ni.sedapnye....pastu sambal hitam kat bawah tu time tgk dlm tv aritu pn mmg terliur gle..cumenye belimbing buluh je yg nan ado..hehehehe
ReplyDeleteok.yang nie aku terliur
ReplyDeletesaje mu eh!
huhuuu..
sedapnya..tp kalau buat kita sorg je makan..buat penat je..tu mood nak wat kuih muih hilang je..takkan nak wat skit..tak best la kan
ReplyDeletegula kerek tu ape?
ReplyDeleteeh mencik tau..na nie suka buat mun terliur...nasib na duk jauh kalau berjiran..leh mintak sikit..hahaha..dasar pemalas
ReplyDeletebubur cha cha pon ye gak kot yg ni.sbb teringat kalerful tu. ehh kalo mung gentel bentuk teddy bear sure mika tertarik kan ekeke
ReplyDeletetak penah makannnnnnnnnnnnnnn ini T___T
ReplyDeletebila nak bg rasa ni?
ReplyDeletekenapa Na rajin sgt ha? hahaha geram asyik tgk makanan je kat sini..
ReplyDeleteNanonano.. arwah mak akak suka buat puteri mandi dulu... kitaorang tukang makan je... bila arwah mak takde... lama dah tak makan puteri mandi... satu sebab ialah malas... satu sebab lagi ialah... manis... hehehe... jadi bertambah2 malaslah nak buat...
ReplyDeletetaruk resepi aje leni ..hihihihi tabik spring sbb rajin!
ReplyDeletesenang ajo rupanya nk buat
best nak makannnnn, warna warniiii!
ReplyDeletei like....sng gilerr wat kuih ni kan...tetibe trase nk wat r...
ReplyDeleteentah kenapa aku klo bubur tak ske isinye tu.
ReplyDeleteak ske kuah. sedakk nk2 lagi lemak2 punye. humm mane la xgemuk kn.
:P