Ekceli resepi cheesetart ni yg kite guna utk tujuan #ProjekBaking.. so akan dpt byk, anggaran dalam max 140-150biji(mini), jika yg nak try guna resepi ni, nak buat half dlu, boley 'half'kan semua adunan tu yer :)
Resepi ni kredit kat sifu baking ai, masa mula2 buat hr tu pernah give up skali, tp berkat tunjuk ajar dr sifu, mommy Alia (Ann) akhirnye.. dah trmasuk dlm list #projekBaking smpai xmenang tgn skrg, ecehhhhhh, :p
Oh nway, ucapan utk geng, semoga cepat sembuh dr pantang & insya Allah akan ade rezeki lain nanti..,sama2 lah kite..ok nah, entry ni aku dedikasikan utk kamu, #tetibe :p
Cheese tart (mini)
Bahan2 utk shell tart:
250g buttercup
80g gula aising
1biji telur
500g tepung gandum
*pukul butter & gula, masukkan telur then tepung, uli ngn tangan sampai sebati.
*masukkan adunan dlm cup tart, tekan ke dasar & keliling anggaran xterlalu nipis dan xterlalu tebal.
*bakar suhu 150c selama 15-20minit.
*dah masak, terbalikkan acuan tart, kulit tart akan turun dgn sdiri dr cup besi trsebut.
Bahan2 utk cream cheese filling:
250g cream cheese (iols guna Tatura jer)
60g gula ising
20g butter
1bj telur
20ml whip cream (xletak pun xpe)
2sudu perahan lemon/sunquick
*Adun sebati kesemua bahan filling diatas, msuk piping bag, pipe skit kat dasar kulit tart then baru pipe jem apa2 perisa yg disukai,(mengikut kata pakar,cara cmni xkan melemaukan kulit tart tu dek kebasahan jem tu) kemudian pipe semula cream cheese filling td smpai penuh.
*bakar lagi suhu yg sama 150c selama 15-20minit. sejukkan pd suhu bilik, n pindahkan dlm papercup, masuk bekas & simpan dalam peti, owhh nikmatnye mkn sejuk2 :p
bila tgh panas2 cheese tu akan membukit, then bila dh sejuk, akan menurun skit, sokayy mmg cmtu, hehe, ok slamat mncuba.. daaaaa~
na, daku mmg tengah menunggu resipi ni hehe.. tengs sifu!!
ReplyDeletebeshnya..amik resepi kemain lg aku ni tp nak buat tak tau bila
ReplyDeletebila nak sampai ke aku nih??
ReplyDeleteNasib dah rasa hari tu so takyah la aku buat dah hahaha tunggu mu turun sini lagi :p
ReplyDeletetak ske sgt makan tart...tapi boleh gak try ni kalo2 free.
ReplyDeletetengok cheese tart nie teruja nak buat tapi acuan plak xde lagi...huhuhu
ReplyDeletesedapnyaaa..lama x buat:)
ReplyDelete